Antena Meniu Search
x

Video Atacul rusesc de la Liov, mesaj pentru Joe Biden: Agresorul a dorit să-l "salute" pe preşedintele SUA

Deşi a anunţat că se va concentra asupra ofensivei din Donbas, armata rusă continuă atacurile şi bombardamentele în toată Ucraina, inclusiv la Kiev şi în vestul ţării. Mai multe rachete au lovit ieri obiective de lângă Liov, aproape de graniţa Poloniei, chiar în timp ce preşedintele Joe Biden se afla la Varşovia. Forţele ucrainene contraatacă, iar în unele puncte reuşesc să-i respingă pe agresori. În apărarea Ucrainei s-a angajat şi o Legiune Internaţională formată din mii de voluntari străini, inclusiv români. Într-un interviu în exclusivitate pentru Observator, purtătorul de cuvânt al Legiunii a vorbit despre străinii care s-au angajat să lupte în războiul altora. 
 

de Redactia Observator

la 27.03.2022, 09:37

Sursa foto: Profimedia Vezi și

Două atacuri succesive, cu rachete de croazieră, lansate din Crimeea, au vizat un depozit de carburant şi o fabrică de la periferia oraşului Liov. Cinci persoane au fost rănite. În centrul oraşului, alarma aeriană a sunat în timpul unui concert în aer liber iar oamenii s-au grăbit să intre în adăposturi. Un nor de fum negru s-a văzut deasupra întregului oraş, care avea înainte de război 700.000 de locuitori, iar acum li se adaugă alţi 200.000 de refugiaţi. 

Andrii Sadovii, primarul oraşului Liov: Cred că, prin atacurile de astăzi, agresorul a dorit să-l "salute" pe preşedintele Biden, care se află acum în Polonia, iar Liov este la 70 de kilometri de graniţa Poloniei. 

Luptele au continuat şi în nordul Ucrainei, aproape de Kiev. Trupele ruse nu au reuşit încercuirea capitalei şi se străduiesc, în continuare, să-şi consolideze poziţiile. Au apărut imagini ale unor arme care lansează mine de la distanţă, ceea ce ar arăta că ruşii evită să instaleze, personal, mine pentru a nu intra sub focul ucrainenilor. 

Cernihiv ar putea deveni "un nou Mariupol"

Pe acelaşi subiect

Oraşul Cernihiv este, însă, aproape total izolat, iar localnicii se tem că va deveni "un nou Mariupol". 44 de oameni grav răniţi, inclusiv copii, nu pot fi evacuaţi. Armata rusă a pătruns şi în Slavutici, unde locuieşte personalul centralei de la Cernobîl. Primarul a fost arestat, dar localnicii au protestat în stradă iar invadatorii nu i-au putut îndepărta nici măcar cu salve de avertisment. Aşa că au acceptat să-l elibereze pe primar şi să se retragă. 

Mai la est, lângă Harkov, tirul celor ce pretind că vor să elibereze Ucraina de "nazişti" a avariat şi un memorial al Holocaustului. În aceeaşi regiune, o unitate ucraineană a eliberat unui oraş cu 20.000 de locuitori. Au fost luaţi prizonieri numeroşi soldaţi ruşi, dintre care unii nu au nici 20 de ani, iar mai multe vehicule militare au ajuns în mâinile ucrainenilor, care le vor folosi în luptele ce vor urma. Dar apărătorii Ucrainei continuă să resimtă lipsa anumitor categorii de armament şi mai ales a avioanelor de luptă care i-ar ajuta să-şi apere ţara. 

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Ucraina nu poate doborî rachetele ruseşti doar cu puşti sau mitraliere, din care avem deja prea multe în depozite. Nu putem debloca oraşul Mariupol fără un număr suficient de tancuri, vehicule blindate şi mai ales fără avioane. 

Doi membri ai guvernului de la Kiev s-au întâlnit în Polonia cu preşedintele Biden şi spun că acesta nu are obiecţii faţă de transferul unor avioane poloneze către Ucraina. Până la o asemenea operaţiune, despre care se vorbeşte de prea multă vreme, ucrainenii continuă să se bazeze pe forţele proprii. Dar şi pe ajutorul Legiunii Internaţionale alcătuite din mii de voluntari străini. 

Damien, un norvegian de 33 de ani, a fost unul din primii turişti de război, cum li se mai spune.  

Damien Magrou, Legiunea Internaţională: Când a început războiul, eram în Liov şi primele două zile am stat numai citind informaţii, uitându-mă la televizor ca oricine altcineva. Când am înţeles că poate fi o şansă să ajut real la război, m-am oferit să ajut Ucraina împotriva agresiunii ruseşti. 

Românii care luptă împotriva lui Putin

Este avocat şi singurele bătălii purtate până acum au fost în cuvinte. Locuia de ani buni la Kiev şi, deşi a fost sfătuit de ambasadă să plece, nu s-a putut întoarce în Norvegia. Acum luptă alături de camarazi din zeci de ţări, între care şi români

Damien Magrou, Legiunea Internaţională: Da, avem români, nu pot să spun câţi, dar avem.

Toate eforturile ucrainenilor şi ale celor ce luptă alături de ei se îndreaptă, în aceste zile, spre respingerea invadatorilor. Dar, în acelaşi timp, artiştii se străduiesc să întreţină speranţa într-un viitor paşnic. La Harkov ar fi trebuit să aibă loc, în aceste zile, un renumit festival internaţional al muzicii clasice. A fost anulat din cauza războiului dar câţiva muzicieni au coborât într-o staţie de metrou şi au cântat pentru cei refugiaţi din calea bombelor. "Muzica şi arta sunt eterne şi ne vor ajuta să trecem prin aceste vremuri grele", a spus directorul festivalului anulat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Atacul rusesc de la Liov, mesaj pentru Joe Biden: Agresorul a dorit să-l "salute" pe preşedintele SUA