Antena Meniu Search
x

Video Bilanţul ultimelor atacuri asupra Ucrainei: trei morţi şi un copil dispărut sub dărâmături. "Este o nouă tentativă de genocid"

Rusia a dezlănţuit ieri unul din cele mai puternice valuri de bombardamente asupra Ucrainei. Aproape 80 de rachete de croazieră, precum şi alte proiectile, au fost lansate spre obiectivele sistemului energetic. Majoritatea rachetelor au fost doborâte de apărarea antiaeriană, dar cele care şi-au atins totuşi ţinta au făcut pagube uriaşe: milioane de ucraineni au rămas, din nou, fără curent, apă şi căldură. La Krivoi Rog a fost lovit şi un bloc de locuinţe: trei oameni au murit, iar un copil este dispărut sub dărâmături. 

de Redactia Observator

la 17.12.2022, 09:31

Vezi și

Rachetele lansate atât de nave de pe Marea Neagră, cât şi de bombardiere strategice care zburau departe de Ucraina, s-au îndreptat spre toate marile oraşe ale ţării. Kievul a fost ţinta unuia din cele mai puternice atacuri de la începutul războiului. Dar aici, apărarea antiaeriană a reuşit să intercepteze 37 din cele 40 de rachete care vizau oraşul.

Dar nu a fost de ajuns: două treimi din locuitorii oraşului au rămas fără energie electrică şi apă potabilă. Între timp, primarul capitalei Ucrainei a declarat sâmbătă dimineața că metroul orașului a fost repus în funcțiune și că toți locuitorii au fost reconectați la alimentarea cu apă, relatează Mediafax.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Probabil, ca urmare a acestui război, majoritatea oamenilor de pe lume vor asocia cuvântul "teroare", în primul rând, cu aceste acţiuni nebuneşti ale Rusiei. 

Harkov, Zaporojie şi Poltava au fost lovite la fel de puternic

Pe acelaşi subiect

Harkov, Zaporojie şi Poltava au fost lovite la fel de puternic şi cu aceleaşi urmări pentru populaţie. Deosebit de puternic a fost bombardat Krivoi Rog, poate şi pentru că este oraşul natal al preşedintelui Zelenski. Mai multe apartamente ale unui bloc de locuinţe au fost spulberate de o rachetă. Echipele de salvare au lucrat ore în şir în speranţa că vor mai găsi supravieţuitori sub dărâmături, în timp ce rudele şi vecinii victimelor erau în stare de şoc. 

Svitlana Andreiciuk, sora unei femei ucise: Era plină de viaţă, frumoasă, ajuta pe toată lumea... îi ajuta pe toţi! Cât de mult te iubeam, raza mea de soare! Şi tocmai mi-am îngropat şi fiul... 

Tot la Krivoi Rog se putea produce un dezastru şi mai amplu. Aproape 600 de mineri au rămas blocaţi în subteran după întreruperea curentului. Dar, printr-o operaţiune riscantă la care au luat parte şi salvamontişti, au fost aduşi cu toţii la suprafaţă. Pentru ucraineni, atacul de ieri a fost încă o dovadă că intenţia, de altfel recunoscută, a lui Putin este de a-i lăsa în frig, fără apă şi hrană, pentru a-i forţa să se supună.

Denis Şmihal, prim-ministrul Ucrainei: Considerăm că această activitate teroristă a conducerii ruse constituie o nouă tentativă de genocid împotriva poporului ucrainean. 

Totuşi, în cursul nopţii, starea de urgenţă energetică a fost ridicată. Dar specialiştii avertizează că, de această dată, reparaţiile şi revenirea măcar parţială la normalitate vor necesita mai mult timp. Iar Rusia poate lansa oricând un nou val de bombardamente. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Bilanţul ultimelor atacuri asupra Ucrainei: trei morţi şi un copil dispărut sub dărâmături. "Este o nouă tentativă de genocid"