Antena Meniu Search
x

Cum arată şi cât costă un sejur în staţiunea de schi a lui Kim Jong Un. Un skipass este mai mult decât salariul mediu lunar în Coreea de Nord

Între "100 satisfacţie" şi deznădejde. Turiştii ruşi care şi-au petrecut vacanţa de schi în Coreea de Nord au povestit cum s-a desfăşurat sejurul şi cât au plătit în staţiunea "de lux" a lui Kim Jong-un, scrie The Guardian

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 01.04.2024, 11:20

După o zi întreagă petrecută la schi, designerul din Vladivostok, Olga Şpalok, s-a relaxat în sauna hotelului din staţiunea de lux a liderului de la Phenian. Rusoaica a făcut parte din primul grup de turiști străini care au vizitat Coreea de Nord de la închiderea granițelor la începutul pandemiei în 2020. "Au spus că a fost foarte greu să intrăm în țară. Dar destinul ne-a surâs", a mărturisit ea.

La începutul lunii februarie, Olga şi alţi turişti ruşi au călătorit în țară într-o excursie de schi de patru zile, rezumată de ambasada rusă ca „Phenianul își deschide porțile”. În acest an, peste 200 de turiști ruși au vizitat Coreea de Nord, în trei excursii  organizate în februarie și martie. 

Supravegheați atent de "ghizii" guvernamentali, care le-au restricționat ceea ce puteau vedea și unde puteau merge, unii turişti au spus că au simțit o adâncă neliniște față de sărăcie și controlul total la care au fost martori. Accesul turiştilor ruşi în acest stat nu este o coincidenţă. Această deschidere vine într-un moment în care relaţiile dintre cele două țări sunt mai strânse ca niciodată.

După izbucnirea războiului din Ucraina, Coreea de Nord a devenit cel mai mare furnizor de arme al Rusiei, transportând proiectile, rachete și alte echipamente pentru armata Moscovei. În schimb, Rusia ar trimite Coreei de Nord alimente, materii prime și piese folosite în fabricarea armelor, ocolind sancțiunile internaționale impuse țării.

Pe acelaşi subiect

Ce au văzut turiştii ruşi în staţiunea lui Kim Jong-un

Grupurile de turiști ruși care vizitează Coreea de Nord sunt o altă modalitate în care Moscova poate ajuta Phenianul. Înainte de pandemie, aproximativ 5.000 de occidentali vizitau Coreea de Nord în fiecare an în cadrul unor excursii costisitoare, însă graniţele au fost închise odată cu debutul pandemiei de coronavirus. 

"Acest lucru demonstrează care sunt prioritățile regimului nord-coreean, care a ales să permită accesul turiștilor ruși, dar continuă să respingă apelurile organizațiilor umanitare care cer accesul în ţară", a declarat Hanna Song, de la Centrul de Date pentru Drepturile Omului din Coreea de Nord, o organizaţie umanitară cu sediul în Seul.

Excursiile, anunțate pentru prima dată în ianuarie de mai multe agenții de turism ruse, costă 750 de dolari (600 de lire sterline). Taxa include biletul de avion către Phenian, singurul aeroport internațional al Coreei de Nord, din capitală. De asemenea, au fost acoperite zborul intern către stațiunea de schi de pe coasta estică a Coreei de Nord, cazarea la hotel și mesele. Skipass-ul zilnic de 40 de dolari, suvenirurile și alte cheltuieli, inclusiv alcool și țigări, au fost plătite din buzunar în numerar.

Sejurul începe cu un zbor de două ore din orașul Vladivostok din estul îndepărtat al Rusiei către Phenian, operat de compania aeriană de stat nord-coreeană Air Koryo. Acesta este alcătuit dintr-o flotă îmbătrânită de avioane Tu-154 fabricate în cea mai mare parte în Rusia. "Când am urcat în avion, m-am întrebat dacă vom reuși să ajungem în siguranță", și-a amintit Alexandra Daniyelko, un manager de relații publice din Moscova.

În Phenian, turiștii au vizitat Piața centrală Kim Il-sung, au adus un omagiu statuilor de bronz ale liderilor Kim Il-sung și Kim Jong-il de pe dealul Mansu și au participat la o reprezentație muzicală a tinerilor la Palatul Copiilor Mangyongdae. Aceste spectacole atent regizate sunt pline de propagandă guvernamentală menită să insufle nord-coreenilor mândrie și loialitate față de familia Kim, care a condus fără milă de la venirea la putere în 1948. "Am plâns de puritatea, bunătatea și talentul acestor copii", a spus Daniyelko, descriind spectacolul. Un alt turist rus a descris copiii drept "disciplinați perfect și ascultători", adăugând că ghizii locali le-au confiscat ciocolata pe care unii turiști ruși au adus-o special pentru ei.

Dar pentru mulți, vacanța a început cu adevărat în a doua zi, când turiștii s-au îmbarcat într-un zbor intern către orașul de coastă Wonsan, lângă stațiunea de schi Masikryong. Stațiunea este unul dintre proiectele pe scară largă construite la cererea lui Kim în ultimii ani, despre care se crede că au costat 24 de milioane de lire sterline. Oaspeții sunt transportați pe pârtii cu gondole vechi de fabricație austriacă importate din China.

Turiștii ruși au fost informați că vor sta la un "complex de cinci stele" inspirat de hotelurile din Alpii Elveţieni, care a fost construit la ordinul lui Kim, el însuși educat în Elveția. Imaginile publicate pe Instagram au arătat camere de hotel luxoase, o piscină modernă, saună, o zonă de masaj și un salon de coafură. "Nu erau oameni pe pârtii, ceea ce a fost perfect", a declarat şi Ekaterina Kolomeetsa, un blogger din Vladivostok.

Nu este deloc surprinzător că pârtiile de schi goale, având în vedere că există doar 5.500 de schiori într-o populație de 24 de milioane de locuitori. În ciuda eforturilor depuse de Coreea de Nord pentru a prezenta o imagine extrem de îngrijită a țării lor, unii turiști ruși au spus că au plecat tulburați.

"Puteai simți deznădejde și control constant"

"Puteai simți disperare și control constant pe tot parcursul călătoriei", a mărturisit Şpalok. În Phenian, în timp ce mergea cu autobuzul împreună cu alți turiști, ea a spus că rar vedea mașini sau oameni pe străzi. "I-am întrebat pe ghizi unde sunt localnicii. Ne-au spus că erau fericiți la muncă".

Turiștilor le-a fost interzis să filmeze case sau oameni obișnuiți și nu aveau voie să se aventureze singuri la plimbări. Puținii oameni pe care Şpalok i-a văzut păreau "scunzi și flămânzi", în timp ce unii copii erau "abia îmbrăcați", în ciuda frigului.

O altă turistă, Iulia Mişkova, a povestit că excursia este pentru cei "care caută o doză de absurditate". "Mi-a fost milă de nord-coreenii speriați", a spus Mişkova, adăugând că i-a fost greu să ignore faptul că skipass-ul ei zilnic a costat mai mult decât salariul mediu lunar. 

Cu toate acestea, ambele țări par să aibă planuri mari pentru viitor. Conform unui raport al guvernului din Primorsky Krai, o regiune din Extremul Orient rus de la granița celor două țări, Coreea de Nord construiește deja o altă stațiune de schi masivă pentru turiștii ruși, care va include 17 hoteluri, 37 de case de oaspeți și 29 de magazine.

Tatiana Markova, reprezentant al agenției de turism Vostok Intur, a declarat că încă două excursii în Coreea de Nord au fost deja programate pentru sărbătorile rusești din mai. "Aceasta este doar începutul", este textul unei reclame recente, care promovează aceste excursii. "Asigurați-vă că vă rezervați locul rapid!"

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 5 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Cum arată şi cât costă un sejur în staţiunea de schi a lui Kim Jong Un. Un skipass este mai mult decât salariul mediu lunar în Coreea de Nord