Antena Meniu Search
x

Ce este Lingura Încoronării. Tradiţie veche de sute de ani, păstrată în timpul ceremoniei de Încoronare a Regelui Charles

Regele Charles al III-lea a fost oficial încoronat ieri, alături de soţia sa, Camilla, devenită acum Regină Consoartă. Evenimentul istoric are loc la 70 de ani de la încoronarea mamei sale, regina Elisabeta a II-a, în 1953.

de Redactia Observator

la 07.05.2023, 11:22

- Profimedia

Încoronarea a avut loc la Westminster Abbey și a fost condusă de arhiepiscopul de Canterbury, care a oficiat o slujbă înrădăcinată în tradiții care datează de sute de ani.

Printre tradițiile care stau la baza evenimentului istoric se numără utilizarea lingurii de încoronare, o ustensilă care datează de mai bine de 600 de ani și care are o utilizare unică în cadrul ceremoniei.

Ce este Lingura Încoronării și în ce moment-cheie al ceremoniei a fost folosită

Lingura Încoronării a fost înregistrată pentru prima dată în Colecția Regală în 1349. Aceasta are însă o istorie lungă și se crede că a fost folosită pentru prima dată în scopul său actual cu mai mult de 400 de ani în urmă, în timpul încoronării lui Iacob I în 1603.

Pe acelaşi subiect

Potrivit Royal Collection Trust (RTC), Lingura de Încoronare este o lingură argintie, poleită cu aur, cu formă ovală gravată cu suluri de acanthus. Există, de asemenea, patru perle încorporate în tulpina lingurii.

RTC susține că lingura a fost înregistrată pentru prima dată în urmă cu peste 600 de ani, în 1349, unde a fost păstrată alături de coroana St. Edward, în Westminster Abbey. Cu toate acestea, chiar și în 1349 elementul a fost descris ca fiind "antic", iar istoricii cred că stilul lingurii indică faptul că a fost probabil creată în secolul al 12-lea, când ar fi putut fi oferită lui Henric al II-lea sau lui Richard I, relatează Mirror.

Experții afirmă că lingura nu a fost "niciodată destinată mâncării", dar este posibil să fi fost folosită pentru "amestecarea vinului și a apei într-un potir", înainte de prima sa utilizare înregistrată într-o încoronare în 1603 și la fiecare încoronare de atunci.

"Este posibil să fi fost folosită inițial pentru amestecarea vinului și a apei într-un potir, dar a fost cu siguranță folosită pentru ungerea suveranului în timpul încoronării lui Iacob I în 1603 și la fiecare încoronare ulterioară. O sugestie este că vasul împărțit a fost proiectat în acest mod, astfel încât arhiepiscopul să poată înmuia două vârfuri de deget în untdelemnul sfânt", declară RTC.

Interesant este că lingura a fost, de fapt, vândută în 1649 unui domn Kynnersley. Bărbatul i-a returnat lingura lui Charles al II-lea pentru încoronarea sa în 1661, iar de atunci a rămas în folosinţa ceremoniilor regale.

Ritualul de Încoronare

Lingura de Încoronare a fost folosită într-un moment-cheie al ceremoniei, cunoscută sub numele de "ungerea", care are loc înainte ca un monarh să fie încoronat.

În timpul ungerii regelui Charles al III-lea, arhiepiscopul de Canterbury a turnat "untdelemn sfânt" din Ampulla - un recipient de aur - pe lingura încoronării înainte de a unge Regele sub forma unei cruci pe cap, piept şi mâini.

"Tradiția își are rădăcini în Vechiul Testament, unde este descrisă ungerea lui Solomon de către Zadok Preotul și Natan Profetul. Ungerea a fost unul dintre sfintele sacramente medievale și a subliniat statutul spiritual al suveranului. Până în secolul al XVII-lea suveranul a fost considerat a fi numit direct de Dumnezeu, iar acest lucru a fost confirmat de ceremonia ungerii. Deși monarhul nu mai este considerat divin în același mod, ceremonia încoronării confirmă, de asemenea, monarhul ca Guvernator Suprem al Bisericii Angliei", a explicat RTC.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Ce este Lingura Încoronării. Tradiţie veche de sute de ani, păstrată în timpul ceremoniei de Încoronare a Regelui Charles