Galerie foto Charles al III-lea, încoronat oficial Rege al Marii Britanii. Monarhul şi regina Camilla au salutat mulţimea de la balconul Palatului Buckingham
Încoronarea Regelui Charles. Sunt momente istorice în Regatul Unit. Charles al III-lea a fost încoronat oficial rege al Marii Britanii. Ceremonia, care combină o slujbă religioasă şi fastul unei tradiţii britanice, a început la ora locală 11:00 (13:00, ora României), iar evenimentul a putut fi urmărit şi în ediţia specială Observator, pe Antena 1. Regele Charles al III-lea şi regina Camilla au părăsit Westminster Abbey în trăsura "Gold State Coach" la finalul ceremoniei lor de încoronare şi se îndreaptă spre Palatul Buckingham. La Londra au ajuns invitaţi de seamă, preşedinţi de stat, milioane de iubitori ai familiei regale sau curioşi care vor să ia parte la acest moment unic.
UPDATE ora 16:40. Regele Charles al III-lea şi regina Camilla au salutat mulţimea de la balconul Palatului Buckingham.
Alături de rege şi regină, la balconul Palatului Buckingham au apărut moştenitorul tronului, prinţul William, şi alţi membri seniori ai familiei regale, însă prinţul Harry, fiul cel mic al regelui, a fost absent, transmite Agerpres.
UPDATE ORA 16:15. Preşedintele SUA, Joe Biden, l-a felicitat pe regele Charles al Marii Britanii, cu ocazia ceremoniei de încoronare, exprimând bucuria că Prima Doamnă, Jill Biden, a reprezentat Washingtonul la ceremonia de la Londra.
"Felicitări regelui Charles al III-lea şi reginei Camilla pentru încoronare. Prietenia durabilă dintre Statele Unite şi Marea Britanie reprezintă o sursă de putere pentru ambele noastre popoare. Sunt mândru că Prima Doamnă reprezintă Statele Unite la acest eveniment istoric", a transmis preşedintele Biden într-un mesaj postat pe Twitter, conform publicaţiei The Hill.
- Casa regală a scandalurilor. Lovitura de graţie din sânul familiei monarhilor britanici: "A fost cea ticăloasă"
- Încoronarea Regelui Charles. Corespondenţă Observator de la Londra: Oameni din toate colţurile lumii au venit să...
- Încoronarea Regelui Charles. Tessa Dunlop: "Sigur or să fie răscoale şi proteste"
- Observator, Antena 1, Ediţie specială dedicată încoronării Regelui Charles al III-lea prezentată de Alessandra...
UPDATE ORA 15.25. Regele Charles al III-lea a părăsit Catedrala Westminster din Londra, după încheierea ceremoniei de încoronare, şi se îndreaptă, în procesiune, spre Palatul Buckingham, informează BBC News.
Clopotele Catedralei anglicane Westminster au răsunat în momentul ieşirii regelui Charles. Noul suveran britanic va saluta Legiunea Regală britanică în faţa Parlamentului, în cursul procesiunii spre Palatul Buckingham. Aproape 4.000 de membri ai forţelor regale britanice participă în marş la procesiunea finală, escortând trăsura în care se află regele Charles şi regina Camilla.
UPDATE ORA 15.00. Ceremonia de încoronare a Regelui Charles este transmisă LIVE, în continuare, pe site şi pe contul de Facebook Observator:
Charles al III-lea a fost încoronat, sâmbătă, rege al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în cadrul ceremoniei desfăşurate în Catedrala anglicană Westminster din Londra, informează BBC News. După ungerea cu un mir special, Charles a fost îmbrăcat într-o haină aurie (numită Supertunică) şi aşezat pe Scaunul de Încoronare. Este vorba de momentul central al ceremoniei de învestitură, plin de simbolism.
Arhiepiscopul de Canterbury i-a prezentat însemnele puterii, inclusiv Sceptrul Suveranului, iar prinţul William a adus un veşmânt special utilizat pentru încoronare. După punerea formală a coroanei regale, a urmat Înscăunarea regelui Charles, iar William, prinţ de Wales, succesor la tronul Marii Britanii, i-a promis tatălui său loialitate. Ulterior, soţia regelui Charles, Camilla, regină consoartă, a fost unsă şi încoronată, printr-o ceremonie mai scurtă.
A urmat ceremonia prin care membri ai familiei regale şi lorzi îl felicită formal pe noul rege. Ulterior, regele Charles şi soţia sa, Camilla, au primit Sfânta Împărtăşanie, iar Arhiepiscopul de Canterbury a invocat binecuvântarea lui Dumnezeu asupra lor.
UPDATE ORA 14.05. Regele a primit Coroana Sfântului Edward, care este folosită doar pentru acest ritual. Confecţionată pentru regele Charles al II-lea în 1661, aceasta cântăreşte aproape două kilograme. Acoperită cu un glob şi o cruce, simbolizând lumea creştină, este realizată din aur masiv şi încrustată cu rubine, ametiste, safire, granate, topaz şi turmaline.
Noul suveran a stat pe tronul de stejar, vechi de 700 de ani, al Regelui Edward. El a primit Sabia Ofrandei şi cele trei săbii, a milostivirii, a dreptăţii spirituale şi a dreptăţii temporale.
Regele poartă inelul care simbolizează angajamentul pe care şi-l ia faţă de popor şi biserică. El a primit şi mantia încoronării, purtată şi de bunicul său, Regele George al VI-a, dar şi globul regal şi mănuşa care reprezintă autoritatea. De asemenea, i-a fost înmânat şi sceptrul regal.
UPDATE ORA 14.02. Regele Charles al III-lea este încoronat în aceste momente:
UPDATE ORA 13.16. Regele a mărturisit că este dispus să depună jurământul şi cu mâna pe Biblie jură. Arhiepiscopul de Canterbury îi citeşte jurământul.
Charles promite în mod special să susţină "religia reformată protestantă stabilită prin lege" şi "păstrează inviolabil orânduirea Bisericii Angliei".
Regele Charles a depus jurământul pe o Biblie. Prin acest jurământ, el se angajează să "guverneze popoarele Regatului Unit, al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, ale celorlalte regate şi teritorii cărora le aparţin".
Regele Charles a îngenuncheat în faţa altarului şi a făcut o rugăciune, spunând: "Dumnezeul milei, al cărui Fiu a fost trimis nu pentru a fi slujit, ci pentru a sluji, dă har pentru ca eu să găsesc în slujirea Ta libertate desăvârşită şi în acea libertate cunoaşterea adevărului Tău. Să fiu o binecuvântare pentru toţi copiii tăi, de orice credinţă, pentru ca împreună să descoperim căile blândeţii şi să fim conduşi pe căile păcii; prin Iisus Hristos, Domnul nostru. Amin".
UPDATE ORA 13.05. Ceremonia de încoronare este condusă de Justin Welby, arhiepiscopul de Canterbury. La începutul slujbei, un copil s-a apropiat de Charles al III-lea şi i-a spus: "Majestate, ca şi copii ai Împărăţiei lui Dumnezeu, vă urăm bun venit în numele Regelui regilor". Charles a răspuns: "În numele Lui şi după exemplul Lui, nu vin să fiu servit, ci să servesc".
UPDATE ORA 13.00. A început ceremonia de Încoronare a Regelui Charles al III-lea şi a soţiei sale Camilla
UPDATE ORA 12.56. Prințul de Wales și Catherine, Prințesa de Wales, au sosit la Westminster Abbey.
UPDATE ORA 12.48. Cuplul regal a ajuns la Catedrala Westminster.
UPDATE ORA 12.38. Prințul Harry tocmai a sosit la Westminster Abbey, transmite BBC. Este însoţit de prințesele Beatrice și Eugenie.
UPDATE ORA 12.30. Regele Charles și regina Camilla sunt transportați în caleaşca Diamond Jubilee în Procesiunea Regelui de la Palatul Buckingham până la ceremonia de încoronare din Londra.
UPDATE ORA 12.17. Regele Charles al III-lea a părăsit Palatul St. James și călătorește către Palatul Buckingham înainte de încoronarea sa la Westminster Abbey din centrul Londrei.
UPDATE ORA 12.00. Ceremonia de încoronare a Regelui Charles este transmisă acum LIVE:
UPDATE ORA 11.50. Mesajul Majestății Sale Margareta Custodele Coroanei la Încoronarea Majestății Sale Regelui Charles al III-lea.
"Încoronarea de astăzi, la Londra, leagă trecutul de prezent printr-o tradiție istorică de o mie de ani. O tradiție care a continuat trecând prin războaie, cataclisme, revoluții și fundamentale schimbări ale lumii.
Majestatea Sa Regele Charles este încoronat după aproape șase decenii de slujire devotată a Regatului Unit și a Commomwealth. Întreaga mea viață am fost martora devotamentului său față de Coroană și Națiune.
Suveranul britanic de astăzi este un prieten al țării noastre și are o profundă înțelegere a continentului european, în întregimea lui.
În această zi istorică, Principele Consort și cu mine urăm Regelui și Reginei Consort o domnie binecuvântată, pentru un viitor mai bun al țării lor și al lumii întregi!", a transmis Margareta, Custodele Coroanei.
UPDATE ORA 11.30. Cântăreţul Nick Cave şi actriţa Dame Emma Thompson, însoţită de soţul ei Greg Wise, parlamentarul conservator Andrea Leadsom şi guvernatorul Băncii Angliei Andrew Bailey sunt printre primii invitaţi sosiţi pentru ceremonia încoronării regelui Charles III.
Sir Ed Davey, liderul democraţilor liberali, a sosit la Westminster Abbey. De asemenea, a sosit şi Sir Chris Whitty, care a ajutat la trecerea ţării prin pandemie, potrivit BBC.
Printre cei care au sosit până acum se numără cântăreţul Nick Cave şi actriţa Dame Emma Thompson, însoţită de soţul ei Greg Wise, parlamentarul conservator Andrea Leadsom şi guvernatorul Băncii Angliei Andrew Bailey.
Cancelarul Jeremy Hunt discută cu ministrul Apărării, Ben Wallace, în timp ce se îndreaptă spre uşa mănăstirii. Vicepremierul Oliver Dowden, ministrul securităţii Tom Tugendhat şi secretarul de afaceri Kemi Badenoch sunt pe drum cu ei.
O altă figură recognoscibilă este primarul Londrei, Sadiq Khan. În timp ce sosesc invitaţii, Corul Abaţiei Westminster a început reprezentaţia acompaniat de orchestră. Ceremonia de încoronare este prevăzută să înceapă la ora 13.30, ora României.
UPDATE ORA 11.15. Preşedintele Klaus Iohannis, prima fotografie în ziua ceremoniei de încoronare a Majestăţii Sale Regele Charles al III-lea şi a Reginei Camilla, la Westminster Abbey.
"În această dimineaţă, înainte de Ceremonia încoronării Majestăţii Sale Regele Charles al III-lea", a scris Klaus Iohannis, sâmbătă pe Facebook.
Preşedintele Iohannis şi soţia sa, Carmen Iohannis, sunt de vineri la Londra. Ei au participat vineri, de la ora 19.00, la recepţia oferită de Majestatea Sa, Charles al III-lea şefilor de delegaţii, la Palatul Buckingham. Sâmbătă, de la ora 13.00, Preşedintele României va participa la ceremonia încoronării Majestăţii Sale Regele Charles al III-lea şi a Reginei Camilla, la Westminster Abbey.
UPDATE ORA 11:10. Şase protestatari din grupul antimonarhie Republica au fost arestaţi, sâmbătă. Aceştia descărcau o dubă cu pancarte, la nord de Trafalgar Square, relatează BBC.
Activistul republican Luke Whiting, în vârstă de 26 de ani, a declarat pentru agenţia de presă PA: "Şase membri Republic au fost arestaţi, inclusiv directorul general, în timp ce demonstraţia începea la marginea Pieţei Trafalgar. Nu este clar de ce, posibil să fie din cauză că unul dintre ei avea un megafon".
"Nu se ştie exact dacă poliţia foloseşte aceste noi puteri şi dacă le foloseşte în mod abuziv pentru a împiedica desfăşurarea protestelor", a adăugat activistul.
ŞTIREA INIŢIALĂ. Este evenimentul anului astăzi în familia regală a Marii Britanii. Ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea are loc la Westminster Abbey.
În cadrul ceremoniei, Regele Charles al III-lea este încoronat alături de Regina Consoartă, Camilla. Încoronarea este o zi simbolică, care combină o slujbă religioasă şi fastul unei tradiţii britanice, unice în lume.
În vârstă de 74 de ani, Charles al III-lea a devenit rege imediat după moartea mamei sale, regina Elizabeth a II-a, în urmă cu aproape opt luni, la 8 septembrie 2022. Într-un loc adorat de Regele Charles - la Viscri, se află Andreea Ţopan.
Charles va fi încoronat la ora prânzului, în Londra
Charles şi soţia sa, Camilla, urmează să plece de la Palatul Buckingham la ora 10:20 (12:20, ora României). Procesiunea spre Westminster Abbey va trece prin centrul Londrei, pe lângă mulţimea care se va alinia pe Mall - bulevardul ce duce către Buckingham Palace şi unde unii dintre fanii regalităţii au campat încă de miercuri. Charles şi Camilla vor călători în trăsura de stat a Jubileului de Diamant pentru această etapă a călătoriei şi în trăsura de stat de aur pe drumul de întoarcere la palat.
Ceremonia de încoronare de la Westminster Abbey din Londra este programată să înceapă la ora locală 11:00 (13:00, ora României). După o slujbă de două ore, regele şi regina se vor întoarce la palat într-o procesiune. Ei vor saluta apoi mulţimea din balconul palatului regal, încheind principalele evenimente ale zilei la ora locală 14:30 (16:30, ora României), scrie news.ro.
Charles s-a pregătit o viaţă pentru a deveni rege
Charles s-a născut în 1948, fiind cel mai mare dintre cei patru copii ai reginei Elizabeth. Fraţii săi sunt Anne, Andrew şi Edward.
Charles, care a deţinut anterior titlul de Prinţ de Wales, are doi copii cu prima sa soţie, prinţesa Diana: moştenitorul tronului, prinţul William, şi fiul mai mic, Harry, care s-a mutat în Statele Unite pentru a locui cu soţia sa Meghan.
Charles va fi încoronat alături de cea de-a doua soţie a sa, Camilla. Iubiţi din tinereţe, cuplul este căsătorit de 18 ani.
Ce se va întâmpla în timpul încoronării
Timp de aproape o mie de ani, regii şi reginele Angliei şi Marii Britanii au fost încoronaţi la Westminster Abbey din Londra, în cadrul unei ceremonii care s-a schimbat foarte puţin de-a lungul secolelor.
În timpul slujbei de la Westminster Abbey, Charles va pune mâna pe Biblie şi va depune jurământul. El va fi uns cu ulei sfânt (mir) pe mâini, pe piept şi pe cap şi va primi obiecte simbolice ale regalităţii - pinteni de aur, săbii, brăţări, un glob, un inel, o mănuşă, un sceptru şi un toiag.
Când arhiepiscopul de Canterbury va pune coroana Sfântului Edward pe capul monarhului, adunarea va proclama "God Save the King" (Dumnezeu să-l aibă în pază pe Rege - n.r.), vor suna trompetele, vor răsuna clopotele bisericilor şi se vor trage salve de tun din Turnul Londrei şi din alte locuri din Marea Britanie. Spre deosebire de încoronarea mamei lui Charles, Regina Elizabeth, care a durat aproape patru ore, ceremonia lui Charles va dura aproximativ două ore.
În catedrală, 2.200 de invitaţi vor umple băncile. Este o audienţă semnificativ redusă faţă de cei 8.000 de invitaţi care au participat la încoronarea reginei Elizabeth în 1953, dar familia regală încearcă să dea momentului o dimensiune mai discretă, potrivită cu timpurile.
Aproximativ 100 de şefi de stat vor fi prezenţi, inclusiv monarhi în funcţie. Respectând o tradiţie istorică, preşedintele Joe Biden nu va fi prezent, dar prima-doamnă Jill Biden va reprezenta oficial Statele Unite.
Depunerea jurământului
Charles va depune jurământul tradiţional, care poate fi modificat doar printr-un act al Parlamentului. Dar, în timp ce el va promite să fie un "apărător al credinţei" Bisericii protestante a Angliei, arhiepiscopul de Canterbury va sublinia că aceasta înseamnă promovarea "unui mediu în care oamenii de toate credinţele şi convingerile pot trăi liber".
Reprezentanţi ai altor credinţe - inclusiv din comunităţile musulmane, hinduse, evreieşti şi sikh - vor juca un rol în ceea ce a fost timp de secole o slujbă aproape exclusiv protestantă.
Omagierea tradiţională a regelui de către duci şi alţi nobili va fi înlocuită de un "Omagiu al poporului". Toţi cei care privesc, urmăresc sau ascultă vor fi invitaţi să se alăture la ceea ce organizatorii speră să formeze un "cor de milioane". Dar acest element de noutate, care le cere oamenilor să îşi strige la unison loialitatea, s-a dovedit a fi controversată.
Încoronarea reginei Consoarte
Reginele consoarte sunt încoronate împreună cu regii lor, astfel că aceasta va fi o încoronare şi pentru Camilla. Ea va fi unsă cu mir şi va fi încoronată cu Coroana Reginei Maria. Titulatura de "Regina Camilla" marchează punctul culminant al unei evoluţii dramatice pentru cineva cunoscută cândva ca "cealaltă femeie" din viaţa lui Charles.
Procesiunea, momentul oferit poporului
Regele şi regina se vor alătura altor membri ai familiei regale şi celor 7.000 de soldaţi într-o procesiune de la catedrală până la Palatul Buckingham.
Traseul este mai scurt decât cel parcurs de Elizabeth în 1953, dar parada s-ar putea să nu atragă aceleaşi mulţimi ca atunci când era, la încoronare, tânără regină sau ca la înmormântarea sa din septembrie, când şi-a încheiat domnia-record, de peste şapte decenii.
Veche de 260 de ani, trăsura de aur în care vor călători cântăreşte patru tone şi trebuie să fie trasă de opt cai. Aceasta a fost folosită la fiecare încoronare, de la cea a regelui William al IV-lea din 1831, dar a fost folosită pentru prima dată de George al III-lea pentru a se deplasa la deschiderea oficială a Parlamentului în 1762.
Călătoria de întoarcere va fi mult mai lentă, deoarece trăsura Gold State Coach se poate deplasa doar la viteza mersului pe jos. Traseul va implica însă o operaţiune de securitate masivă, care se aşteaptă să îi coste pe contribuabili zeci de milioane de lire sterline.
Proteste antimonarhice, sub sloganul "Not My King", sunt planificate pentru toată ziua, inclusiv în apropierea procesiunii. Republicanii reprezintă o minoritate în Marea Britanie, dar sprijinul pentru monarhie a scăzut în ultimii ani. Iar etalarea bogăţiei la încoronare are loc în condiţiile în care ţara se luptă cu o inflaţie galopantă.
Prinţii Harry şi Andrew, invitaţi dar fără roluri oficiale la eveniment
Harry, fiul cel mic al lui Charles al III-lea aflat în dezacord cu familia regală, şi Andrew, fratele regelui deja lipsit de angajament public, nu vor avea niciun rol oficial la încoronare, a confirmat sâmbătă Palatul Buckungham.
Ducele de Sussex (Harry) şi Ducele de York (Andrew) nu mai sunt membri activi ai familiei regale, primii de la plecarea sa voluntară din Statele Unite cu soţia sa Meghan în 2020, în timp ce al doilea a căzut în dizgraţie după acuzaţii de agresiune sexuală.
Dacă ar fi luat parte la cortegiul funerar din spatele sicriului reginei Elisabeta a II-a din Westminster Abbey după moartea acesteia în septembrie anul trecut, de această dată Harry şi Andrew nu vor merge în spatele cuplului regal în procesiunea care îi va însoţi la Palatul Buckingham după ceremonie.
Dacă au participat la ceremonia funerară a reginei Elizabeth a II-a de la Westminster Abbey după moartea acesteia în septembrie anul trecut, de această dată Harry şi Andrew nu vor merge în spatele cuplului regal în procesiunea care îi va însoţi la Palatul Buckingham după ceremonie.
De asemenea, este puţin probabil să apară la balcon pentru salutul regal tradiţional, deşi palatul nu a dezvăluit cine sunt cei care îi vor însoţi pe Charles şi Camilla pentru această ocazie. Dar, chiar şi fără un rol oficial, Harry va atrage fără îndoială toate privirile. Locul său în Westminster Abbey va spune multe despre starea relaţiei sale cu tatăl şi poate chiar şi cu fratele său mai mare William, moştenitorul tronului, pe care nu l-a cruţat în memoriile sale "Rezervă", publicate în ianuarie. El descrie în special o ceartă din 2019, în timpul căreia William l-ar fi trântit la pământ.
În timp ce suspansul planează de mult peste prezenţa lui, confirmată cu doar câteva săptămâni înainte de încoronare, este prima dată de la publicarea acestei cărţi când Harry îşi va revedea rudele, în special pe regina consoartă Camilla, pe care o acuză de multe rele în cartea sa.
Contrastul va fi mare în comparaţie cu rolul atribuit lui William, care în calitate de moştenitor al tronului va trebui să îngenuncheze şi să-i jure credinţă monarhului în timpul ceremoniei.
Meghan, soţia lui Harry şi cei doi copii ai lor, Archie şi Lilibet, au rămas în California, unde Harry urmează să li se alăture imediat după încoronare pentru a sărbători a patra aniversare a lui Archie.
Andrew este acum obişnuit să fie discret, interzis de la orice apariţie publică oficială şi deposedat de titlurile sale militare la începutul lui 2022, după acuzaţii de agresiune sexuală din partea unei fete de 17 ani, caz pe care l-a soluţionat printr-un acord financiar.
Prezenţa sa la scurt timp după această înţelegere la braţul reginei, însoţind-o la Westminster Abbey pentru o slujbă în onoarea tatălui lui, Prinţul Philip, care a murit anul trecut, a stârnit critici.
Rolul lui Charles în cadrul Commonwealth
Charles a devenit monarh al Regatului Unit şi al altor 14 teritorii la moartea Reginei Elizabeth, în septembrie anul trecut. Liderii acestora vor asista la încoronare.
Cele 14 regate sunt Antigua şi Barbuda, Australia, Bahamas, Belize, Canada, Grenada, Jamaica, Noua Zeelandă, Papua Noua Guinee, Saint Kitts şi Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent şi Grenadine, Insulele Solomon şi Tuvalu.
Barbados a renunţat la monarhie în 2021, iar Antigua şi Barbuda, Belize, Jamaica şi Bahamas şi-au exprimat intenţia de a rupe legăturile cu coroana britanică. Charles a recunoscut sentimentul republican în creştere în unele naţiuni din Commonwealth şi a spus că este la latitudinea acestora să decidă aranjamentele lor constituţionale.
De altfel, pregătirea încoronării în ţările Commonwealth-ului, inclusiv în Australia şi Noua Zeelandă, a părut să fie discretă. Spre deosebire de moartea Reginei Elizabeth, când imaginea ei a fost proiectată pe pânzele Operei din Sydney, clădirile importante din Australia nu vor fi iluminate pentru a marca încoronarea regelui. Guvernul canadian va organiza o ceremonie oficială.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰