Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ce urmează în SUA, după a doua punere sub acuzare a lui Donald Trump

Donald Trump scrie istorie la Casa Albă. Este primul preşedinte american în 244 de ani supus de două ori unei proceduri de demitere. Organizat pe repede înainte, votul a trecut de Camera Reprezentanţilor. Sarcina de a organiza procesul politic revine, acum, Senatului, dar calendarul, cât şi procedura rămân sub semnul întrebării.

de Ana Constantin

la 14.01.2021 , 21:50

  • Majoritari în Camera Reprezentanţilor, democraţii au votat în unanimitate pentru demitere
  • 10 republicani i-au întors spatele preşedintelui SUA

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Un vot unic şi o imagine cât o mie de cuvinte. În America se scrie istorie. 

Donald Trump a fost pus sub acuzare pentru a doua oară în acelaşi mandat, într-un Capitoliu blindat. Iată faptele pentru care a fost inculpat.  

Vezi și

Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților: Nimeni nu este mai presus de lege, nici măcar preşedintele Statelor Unite! Donald Trump este un pericol clar şi iminent pentru ţara noastră!

Democraţii îl acuză de incitare la insurecţie. Şi vor să îi ia totul: 

  • pensie de 200.000 dolari;
  • indemnizație de călătorie de 1 milion de dolari;
  • fără Secret Service;
  • fără drept de a candida în 2024.

Donald Trump a reacţionat printr-un mesaj înregistrat. Tardiv şi neconvingător. 

Donald Trump, președintele SUA: Condamn fără echivoc violenţa pe care am văzut-o săptămâna trecută. Violenţa şi vandalismul nu îşi găsesc locul în ţara noastră!

Ce urmează pentru Donald Trump

Majoritari în Camera Reprezentanţilor, democraţii au votat în unanimitate pentru demitere. 10 republicani i-au întors spatele preşedintelui şi s-au alăturat opoziţiei. 

Mingea este acum în terenul Senatului. Lui îi revine sarcina să organizeze procesul care va avea loc, în premieră, cu un preşedinte care deja nu va mai fi preşedinte la acel moment - pe banca acuzaţilor. 

Bogdan Banu, jurnalist român din Washington: El a fost cel care le-a spus: Haideţi să mergem la Capitoliu şi să luptăm. Un îndemn mai clar la insurecţie este greu să găseşti. Cred că este şi un act de justiţie care trebuie făcută prin acest proces! Este o reparaţie morală.

Ana Constantin, reporter Observator: Cel mai devreme, procesul din Senat poate începe pe 19 ianuarie. Când senatorii revin din vacanţă. Cu o zi înainte ca Joe Biden să depună jurământul de preşedinte, chiar aici, pe scările Capitoliului asediat cu 2 săptămâni înainte. În aşteptarea evenimentului, Washingtonul este, practic, în stare de asediu. 20 de mii de soldaţi vor fi mobilizaţi pe 20 ianuarie.

Veniţi din toate colţurile ţării, rezerviştii din Garda Naţională s-au instalat, deja, în Capitoliu. În toată ţara, nivelul de securitate este maxim. Cum nu a mai fost niciodată după 11 septembrie. FBI-ul are informaţii că sunt pregătite atacuri armate în toate cele 50 de state.  

Cine este Eduard Florea, românul arestat de FBI în SUA

Un român a fost arestat în New York, suspectat că ar fi plănuit un nou asediu asupra Capitoliului.

În vârstă de 40 de ani, Eduard Florea, avea în casă peste 1.000 de gloanţe şi zeci de cuţite şi săbii, dar NU şi arme de foc. El nu avea dreptul de a deţine arme în urma unei condamnări din 2014.

FBI îl supraveghea de câteva zile, după ce postase mesaje ameninţătoare pe internet, inclusiv în timpul atacului de la Capitoliu la care, însă, nu a participat.

Judecătorul i-a refuzat eliberarea pe cauţiune.

Ana Constantin Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Ce urmează în SUA, după a doua punere sub acuzare a lui Donald Trump