Antena Meniu Search
x

Cel puțin 61 de morți după o alunecare de teren în Columbia

Cel puțin 61 de persoane au murit și 37 au fost rănite după o alunecare de teren provocată de ploi puternice care au dus la revărsarea unui râu în noaptea de duminică spre luni la Salgar, în nord-vestul Columbiei

Cel puțin 61 de persoane au murit și 37 au fost rănite după o alunecare de teren provocată de ploi puternice care au dus la revărsarea unui râu în noaptea de duminică spre luni la Salgar, în nord-vestul Columbiei

Precedentul bilanț comunicat de Unitatea națională pentru gestionarea riscului de catastrofe naturale (UNGRD) era de 48 de morți.

Căutările supraviețuitorilor au fost întrerupte luni seară și vor fi reluate marți în zori.

Victimele au fost surprinse în somn de venirea viiturii, care a luat totul în calea ei, a povestit la postul de radio RCN Olga Osorio, primarul din Salgar, localitate din departamentul Antioquia. Cătunul cel mai afectat, La Margarita, a fost distrus în totalitate, fiind acoperit de pietre, trunchiuri de arbori și nămol, a adăugat ea.

Alunecarea de teren, produsă în jurul orei 03.00 dimineața (08.00 GMT), a afectat în jur de 30 de familii și 31 de case au fost avariate, potrivit autorităților.

Ploile torențiale din ultimele zile au produs revărsarea unui râu în valea Liboriana, într-un loc în care accesul era oricum dificil, notează AFP. După producerea dramei, locuitorii au așteptat neliniștiți în fața cimitirului localității, unde erau transportate cadavrele pentru a fi identificate. Alții au încercat să scoată nămolul din case cu lopețile, în speranța de a-și recupera câteva bunuri.

"Eram în pat când am simțit forța alunecării de teren. Apa și crengile nu ne permiteau să deschidem ușa. Într-un gest disperat, fiul meu a reușit totuși să deschidă ușa și am putut scăpa. Este un miracol", a spus o localnică de 66 de ani.

Președintele columbian Juan Manuel Santos s-a deplasat la fața locului, survolând zona într-un elicopter, iar apoi s-a întâlnit cu reprezentanții autorităților locale pentru a discuta despre operațiunile de salvare.

"Nimeni nu-i poate aduce înapoi pe morți, este ceva ce regretăm profund, dar suntem aici să acordăm sprijin familiilor", a declarat el.

"Trebuie să ieșim din această catastrofă și să privim înainte cu forță și curaj", a adăugat șeful statului, anunțând acordarea unei indemnizații de 16 milioane de pesos (circa 7.000 de dolari) fiecărei familii sinistrate.

"Sunt mulți copii care s-au pomenit fără părinți, care sunt singuri. Institutul bunăstării familiale este deja la fața locului pentru a-i ajuta", a mai spus el.

Localitatea Salgar, cu circa 18.000 de locuitori, înconjurată de numeroase cursuri de apă și situată într-o zonă muntoasă la circa 100 km sud-vest de Medelin, era luni seară privată de apă potabilă și alimentare cu gaz din cauza catastrofei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Cel puțin 61 de morți după o alunecare de teren în Columbia