Antena Meniu Search
x

Copii, salvaţi din junglă în Mexic. Trăiau izolaţi într-o sectă de evrei ultra-ortodocşi Lev Tahor

Mai mulţi copii şi adolescenţi au fost scoşi din junglă, în urma unei intervenţii a poliţiei asupra unei secrete evreieşti din Mexic, afirmă BBC. Acţiunea a fost îndreptată împotriva grupării Lev Tahor, cercetată sub suspiciunea de trafic de minori.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 27.09.2022, 16:07

Minorii au fost transportaţi cu avionul în Israel şi plasaţi în grija rudelor care reuşiseră să scape deja de sub tutela sectei evreieşti.

Lev Tahor, denumirea ebraică pentru „Inimă Pură”, este o sectă cunoscută pentru practicile extremiste şi pentru impunerea unui regim strict membrilor. Secta susţine căsătoria între copii, impune pedepse dure chiar şi pentru abateri minore şi cere femeilor, precum şi fetelor cu vârsta de la trei ani să poarte haine care să le acopere complet trupul şi înfăţişarea. Restricţiile ieşite din comun au adus sectei denumirea de Evrei Talibani, din cauza asemănărilor aparente cu codul vestimentar impus de gruparea extremistă musulmană din Afganistan.

Vineri dimineaţa, mai multe echipaje de poliţie au pătruns în interiorul grupării aflate la aproximativ 20 de kilometri nord de Tapachula, în statul Chiapas. O sursă din cadrul operaţiunii a menţionat că minorii au fost separaţi rapid de restul grupului din cauza temerilor că viaţa lor ar putea fi pusă în pericol.

Poliția mexicană a colaborat cu o echipă de patru voluntari din Israel, inclusiv foști agenți Mossad, în planificarea și realizarea operațiunii. Operaţiunea a fost concepută în urmă cu aproximativ doi ani, când o persoană stabilită în Israel şi care a aparţinut sectei, a cerut ajutor unuia dintre foştii agenţi. Echipa a călătorit între Israel și Guatemala, unde filiala s-a stabilit din 2014, efectuând operațiuni de supraveghere și colaborând cu autoritățile locale, forțele de ordine și un detectiv privat din Guatemala. În ianuarie, aproximativ 40-50 de membri au trecut ilegal în Mexic, unde au continuat să fie urmăriți, stabilindu-se în jungla de la nord de Tapachula.

Pe acelaşi subiect

Secta Lev Tahor, implicată în numeroase cazuri de răpire şi abuz

Conducătorii sectei din Guatemala au fost de altfel în centrul unui caz de răpire din 2018, când doi copii care fuseseră duşi la New York de mama lor, fugind din comunitate, au fost găsiţi, răpiţi şi duşi înapoi în sectă. Minorii au fost recuperaţi trei săptămâni mai târziu în Mexic.

Nouă dintre membrii sectei au fost acuzați în legătură cu acest caz. Patru - inclusiv fiul fondatorului și actualul lider Nachman Helbrans - au fost închiși, în timp ce unul a fost condamnat, dar eliberat din cauza termenului deja executat, iar altul urmează să fie condamnat în noiembrie. Doi sunt în așteptarea procesului de judecată, iar unul este în arest în Guatemala.

Lev Tahor este o sectă formată în Israel în 1988 de rabinul Shlomo Helbrans, care s-a mutat ulterior în SUA. El a executat doi ani de închisoare după ce a fost condamnat pentru răpire în 1994 și s-a înecat în Mexic, în 2017.

Numărând până la aproximativ 350 de membri, secta Lev Tahor a fost forțată să se relocheze din țară în țară în ultimii ani, după ce a fost controlată de autoritățile locale. În prezent, este răspândită între Israel, SUA, Macedonia de Nord, Maroc, Mexic și Guatemala. Între 70-80 de membri sunt încă în Guatemala. În timp ce grupul este adesea descris ca ultra-ortodox, el urmează propriile seturi de reguli și a fost declarat ca fiind un „cult periculos” de către o instanță israeliană. Liderii săi au negat încălcarea legilor locale și spun că secta este vizată din cauza convingerilor puternice.

Membri secta Lev Tahor

Profimedia

Care sunt convingerile sectei Lev Tahor

„Vrem să mergem înapoi, exact așa cum este iudaismul original”, a declarat purtătorul de cuvânt Uriel Goldman pentru CBC’s the Fifth Estate în documentarul său Rabbi of the Pure Hearts: Inside Lev Tahor.

Convingerile şi regulile sectei Lev Tahor

  • Antisionismul, crezând că un stat evreu poate fi declarat doar de Dumnezeu și ar necesita întoarcerea lui Dumnezeu.
  • Bărbații și femeile se îmbracă conservator şi își acoperă capul. Asistenții sociali au declarat unei instanțe din Quebec că femeile trebuie să respecte un cod vestimentar strict și că le este interzis să-și scoată șosetele.
  • Băieții sunt educați să devină cărturari, petrecând zile lungi rugându-se și studiind texte religioase.
  • Fetelor li se învață abilitățile practice pentru a deveni soții și mame de succes. Toate fetele iau un curs de cusut de două ori pe săptămână și merg la cursuri de gătit.
  • Fetele trebuie să se căsătorească la cea mai fragedă vârstă posibilă, totuși legile locale trebuie respectate.
  • Nunţile sunt aranjate de liderul sectei, Helbrans.

Potrivit Lev Tahor Survivers, secta este implicată în abuzul sexual și fizic asupra copiilor pe scară largă. Victimele minore, fetele și băieții (unii chiar de la 12 ani), sunt forțați de obicei să se căsătorească cu alți minori sau adulți. Copiii trec prin maltratări continue, bătăi, foamete, izolare completă și alte torturi. Aceste torturi sunt folosite în mod obișnuit ca metodă de control asupra minorilor și adulților deopotrivă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Copii, salvaţi din junglă în Mexic. Trăiau izolaţi într-o sectă de evrei ultra-ortodocşi Lev Tahor