Antena Meniu Search
x

Video Coșmarul facturilor la energie, pe cale să se încheie. UE se pregătește să treacă la "modelul iberic"

Front comun pentru gaze mai ieftine. Uniunea Europeană promite că nu vom mai plăti o avere pe energie. Liderii ţărilor membre au decis la Bruxelles mai multe măsuri pentru a evita o nouă explozie a preţurilor: se va interveni pe burse şi ţările se vor putea asocia ca să cumpere gaz mai ieftin.

de Redactia Observator

la 21.10.2022, 19:56

Vezi și

O decizie luată la rece. Liderii Uniunii Europene s-au întâlnit pentru a găsi soluţii la facturile uriaşe în Clădirea Europa de la Bruxelles, cu pereţii reci şi termostatele închise de criză. Discuţii au mai fost, însă abia acum, după 11 ore de negocieri, s-a vorbit pe o singură voce. Sunt decişi să intervină pe burse şi să pună limite de preţ. 

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: "Faptul că am ajuns la un acord în această seară transmite foarte clar piețelor un semnal al voinţei noastre de a lupta împotriva tuturor formelor de speculaţie."

Lucia Cujbă, reporter Observator: "Imediat după acordul liderilor europeni, preţul gazelor a scăzut cu 10% pe bursa de la Amsterdam, până la 117 euro. Cu toate astea, gazul este în continuare de trei ori mai scump decât era anul trecut în luna octombrie."

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei: "Creşterile de preţ la gaz sunt absolut de necrezut. Nu mi-e clar dacă sunt pe piaţă nişte manipulări. Ar trebui instituţiile europene şi naţionale să-şi facă treaba şi să urmărească cu atenţie toate tranzacţiile." 

Pe acelaşi subiect

"Modelului iberic", soluția Bruxellesului

Pe lângă controlul burselor, Uniunea cere şi adoptarea "modelului iberic", adică preţul gazelor folosite la producţia de curent să fie plafonate. Mecanismul funcţionează deja în Spania şi Portugalia şi a ieftinit semnificativ electricitatea. 

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: "Primul nostru obiectiv este să scădem preţurile la gaze şi, prin urmare, să punem la punct mecanismele de coridor şi plafon, care sunt cele mai importante pentru a proteja gospodăriile şi afacerile."

Pentru a obţine un preţ mai bun, statele membre se pot asocia şi cumpăra gaze la comun. După modelul comenzilor de vaccinuri anti-COVID din pandemie.  

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene: "Liderii au susţinut foarte mult ideea de a le permite companiilor să facă achiziţii în comun prin crearea de consorţii."

Măsura rămâne voluntară. România s-ar putea să nu aibă nevoie de ea. 

Ion Sterian, director general Transgaz: "Noi, România, suntem un caz fericit. Avem producţie internă, stabilizată la 25 de milioane de metri cubi pe zi. Noi la iarnă, chiar dacă s-ar sista importurile, trecem iarna cu bine, pentru că depozitele vor fi încărcate în jur de 95%, ce n-a fost de mulţi ani."

Toate propunerile decise la Bruxelles vor fi analizate marţi şi de miniştrii Energiei din statele membre. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Coșmarul facturilor la energie, pe cale să se încheie. UE se pregătește să treacă la "modelul iberic"