Antena Meniu Search
x

Prim-ministrul suedez şi-a anunţat demisia. Magdalena Andersson recunoaşte victoria opoziţiei de dreapta în alegeri

Prim-ministrul suedez Magdalena Andersson a recunoscut, miercuri seară, victoria blocului de opoziţie format din partide de dreapta şi extremă-dreapta în alegerile legislative de duminică, şi a anunţat că demisionează, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

de Redactia Observator

la 14.09.2022, 21:16

Magdalena Andersson
Magdalena Andersson - Profimedia Images

Lidera social-democrată şi-a anunţat, într-o conferinţă de presă, demisia, care va fi înaintată oficial joi.

Blocul format din trei partide de dreapta (Moderaţii, Creştin-Democraţii şi Liberalii) şi partidul de extremă-dreapta Democraţii Suediei (SD) are 'o mică majoritate, dar cu toate acestea o majoritate', a declarat Magdalena Andersson.

'"Voi cere, prin urmare, mâine (joi) să fiu eliberată din atribuţiile mele de prim-ministru şi responsabilitatea pentru ce va urma va fi încredinţată preşedintelui parlamentului", a adăugat ea.

Potrivit rezultatelor cvasi-definitive după numărarea voturilor în peste 99% din secţii, blocul condus de conservatorul Ulf Kristersson va obţine 176 de mandate, faţă de 173 ale blocului de stânga al Magdalenei Andersson.

Pe acelaşi subiect

Alegerile de duminică au fost atât de strânse, încât a fost nevoie să se aştepte numărarea câtorva zeci de mii de voturi miercuri pentru validarea rezultatelor complete.

Surpriză la alegerile din Suedia

Născuți dintr-o mișcare neo-nazistă la sfârșitul anilor 1980, Democrații Suedezi sunt anti-imigrație şi au intrat în parlament cu 5,7% din voturi în 2010, procentul a urcat la 17,5% în 2018. Şi se pare că va ajunge la peste 20% acum.

Liderul Partidului Moderat, Ulf Kristersson, a făcut o schimbare majoră în politica suedeză în 2019, când a demarat negocieri cu Democrații Suedezi, care fuseseră mult timp tratați ca niște paria de către celelalte partide politice. Social-democrații Magdalenei Andersson au guvernat Suedia din 2014 și au dominat peisajul politic al țării din anii 1930. 

Prezența la vot era de așteptat să fie ridicată. Campania a fost dominată de teme favorabile dreptei precum: criminalitate şi reglări de conturi între bande, probleme de integrare, explozia facturilor la energie.

În timp ce violența stradală era cândva izolată, ea s-a extins la spații publice, cum ar fi parcuri și centre comerciale, stârnind îngrijorare în rândul suedezilor obișnuiți într-o țară cunoscută ca fiind sigură și pașnică. Un guvern de dreapta ar reprezenta o schimbare majoră pentru Suedia după opt ani de guverne a social-democraților, scrie BBC care vorbeşte de un discurs anti-imigranţi din ce în ce mai puternic în Suedia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Prim-ministrul suedez şi-a anunţat demisia. Magdalena Andersson recunoaşte victoria opoziţiei de dreapta în alegeri