Prim-ministrul suedez şi-a anunţat demisia. Magdalena Andersson recunoaşte victoria opoziţiei de dreapta în alegeri
Prim-ministrul suedez Magdalena Andersson a recunoscut, miercuri seară, victoria blocului de opoziţie format din partide de dreapta şi extremă-dreapta în alegerile legislative de duminică, şi a anunţat că demisionează, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Lidera social-democrată şi-a anunţat, într-o conferinţă de presă, demisia, care va fi înaintată oficial joi.
Blocul format din trei partide de dreapta (Moderaţii, Creştin-Democraţii şi Liberalii) şi partidul de extremă-dreapta Democraţii Suediei (SD) are 'o mică majoritate, dar cu toate acestea o majoritate', a declarat Magdalena Andersson.
'"Voi cere, prin urmare, mâine (joi) să fiu eliberată din atribuţiile mele de prim-ministru şi responsabilitatea pentru ce va urma va fi încredinţată preşedintelui parlamentului", a adăugat ea.
Potrivit rezultatelor cvasi-definitive după numărarea voturilor în peste 99% din secţii, blocul condus de conservatorul Ulf Kristersson va obţine 176 de mandate, faţă de 173 ale blocului de stânga al Magdalenei Andersson.
- Îngrijorare în UE. Extrema dreaptă a ieşit pe locul doi la alegerile din Suedia. Surpriză într-o ţară...
- Liz Truss este oficial noul premier al Marii Britanii. Rusia nu se aşteaptă la schimbări "în mai bine". Boris...
- Crin Antonescu nu se consideră un politician depășit: "Sunt cel mai actual dintre candidații la președinție"
- Daniel Băluţă anunţă că va candida pentru Primăria Capitalei la următoarele alegeri: Nicuşor Dan este un...
- Nicușor Dan: "Nu se alege un președinte, se alege o direcție pentru România pentru mulți ani"
Alegerile de duminică au fost atât de strânse, încât a fost nevoie să se aştepte numărarea câtorva zeci de mii de voturi miercuri pentru validarea rezultatelor complete.
Surpriză la alegerile din Suedia
Născuți dintr-o mișcare neo-nazistă la sfârșitul anilor 1980, Democrații Suedezi sunt anti-imigrație şi au intrat în parlament cu 5,7% din voturi în 2010, procentul a urcat la 17,5% în 2018. Şi se pare că va ajunge la peste 20% acum.
Liderul Partidului Moderat, Ulf Kristersson, a făcut o schimbare majoră în politica suedeză în 2019, când a demarat negocieri cu Democrații Suedezi, care fuseseră mult timp tratați ca niște paria de către celelalte partide politice. Social-democrații Magdalenei Andersson au guvernat Suedia din 2014 și au dominat peisajul politic al țării din anii 1930.
Prezența la vot era de așteptat să fie ridicată. Campania a fost dominată de teme favorabile dreptei precum: criminalitate şi reglări de conturi între bande, probleme de integrare, explozia facturilor la energie.
În timp ce violența stradală era cândva izolată, ea s-a extins la spații publice, cum ar fi parcuri și centre comerciale, stârnind îngrijorare în rândul suedezilor obișnuiți într-o țară cunoscută ca fiind sigură și pașnică. Un guvern de dreapta ar reprezenta o schimbare majoră pentru Suedia după opt ani de guverne a social-democraților, scrie BBC care vorbeşte de un discurs anti-imigranţi din ce în ce mai puternic în Suedia.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰