Antena Meniu Search
x

Criza refugiaților în Europa riscă să creeze o generație de copii apatrizi

Criza refugiaților în Europa riscă să creeze o nouă generație de copii apatrizi dacă țările nu înlătură lacunele din legislația lor națională, au avertizat luni experți

Criza refugiaților în Europa riscă să creeze o nouă generație de copii apatrizi dacă țările nu înlătură lacunele din legislația lor națională, au avertizat luni experți

Avertismentul intervine în timp ce Rețeaua europeană a programului pentru apatrizi (ENS) a lansat o campanie pentru a opri creșterea de copii apatrizi în Europa, unde aproximativ 600.000 de persoane nu au cetățenie.

Copiilor apatrizi le sunt refuzate drepturile fundamentale de care se bucură cei mai mulți oameni, fiind vulnerabili la exploatare. Ei trăiesc de multe ori în sărăcie, fără acces la educație și servicii medicale.

Un raport ENS, care analizează legislația națională în 47 de țări europene, afirmă că legile greșite și procedurile de înregistrare a nașterii fac ca mii de copii să crească apatrizi pe continent, notează Reuters.

Raportul subliniază de asemenea îngrijorarea asupra riscului de copii apatrizi născuți în exil de refugiați sirieni.

"Copii încă se nasc apatrizi în Europa din mai multe motive, dar criza actuală a migrației subliniază urgența pentru țările europene de a-și reforma legislația națională și procedurile de înregistrare a nașterii pentru a se asigura că niciun copil nu va rămâne apatrid", declară coautoarea raportului Laura van Waas.

Peste 470.000 de refugiați și migranți din Orientul Mijlociu, Africa și Asia au ajuns în Europa în acest an. În jur de jumătate se crede că sunt refugiați din războiul sirian.

Van Waas a spus că documentele de identificare ale multor familii s-au pierdut sau au fost distruse în timpul războiului, exacerbând provocările în înregistrarea nașterilor de copii născuți în exil, în special în țările vecine Siriei.

Problemele sunt agravate în cazuri în care tatăl este absent sau a fost ucis pentru că legile discriminatorii siriene nu dau dreptul

mamelor să-și treacă cetățenia copiilor lor.

Se estimează că aproximativ 60.000 de copii s-au născut deja în exil în țara membră a Consiliului Europei Turcia, care a primit aproximativ 2 milioane de refugiați sirieni.

ENS face apel la toate țările din Europa să înlăture lacunele pentru ca orice copil născut pe teritoriul lor să poată dobândi

cetățenie și să nu rămână apatrid.

Raportul arată că deși toate țările europene au semnat unul sau mai multe tratate internaționale ce stabilesc dreptul oricărui copil la o cetățenie, doar jumătate au încorporat pe deplin aceste obligații în legislația internă.

Campania pentru a nu mai exista copii apatrizi se încadrează într-o inițiativă majoră a ONU lansată anul trecut și care urmărește eradicarea situației apatrizilor într-un deceniu.

La nivel mondial, Națiunile Unite estimează că 10 milioane de oameni nu au cetățenie și un copil se naște apatrid la fiecare 10

minute.

Cele mai mari populații apatride în Europa provin din destrămarea Uniunii Sovietice. Copii continuă să se nască din părinți apatrizi care nu au reușit să dobândească o cetățenie după dezintegrarea blocului la începutul anilor 1990. De exemplu, există în jur de 7.800 de copii apatrizi în Letonia.

Dezintegrarea fostei Iugoslavii a creat probleme similare în special pentru membrii comunității rome, mulți dintre ei continuând să se confrunte cu obstacole în dobândirea cetățeniei.

În alta parte în Europa problema este adesea legată de migrație, dar nimeni nu știe câți copii apatrizi sunt acolo în total, în parte pentru că unele țări nu reușesc să facă o diferență clară între copii apatrizi și cei de "naționalitate necunoscută". Germania are peste 9.000 de copii și adolescenți de "naționalitate necunoscută".

Raportul subliniază de asemenea în legătură cu apatrizii noile riscuri reprezentate de adopțiile transfrontaliere și mamele-surogat, adaugă Reuters.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Criza refugiaților în Europa riscă să creeze o generație de copii apatrizi