Antena Meniu Search
x

Update Moldova a rămas fără Guvern cu războiul la graniţă. Natalia Gavrilița și-a dat demisia. Cine este Dorin Recean, noul premier desemnat

Criză politică în Republica Moldova. Premierul moldovean Natalia Gavrilița și-a anunțat vineri demisia, iar preşedintele Maia Sandu a transmis că a luat act de demisie. Dorin Recean, până în prezent consilier al președintelui pe probleme de apărare și securitate națională și secretar al Consiliului Suprem de Securitate, a fost desemnat prim-ministru. 

de Redactia Observator

la 10.02.2023, 16:18

Update: Președintele Maia Sandu l-a desemnat vineri pe Dorin Recean pentru postul de premier al Republicii Moldova, după demisia Nataliei Gavrilița.

"Am avut consultări cu fracțiunile parlamentare. În urma discuțiilor am semnat decretul prin care l-am desemnat pe Dorin Recean în calitate de candidat la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. În cadrul consultărilor cu fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate, echipa PAS și-a declarat sprijinul pentru domnul Dorin Recean", a declarat Maia Sandu, potrivit Mediafax.

Dorin Recean a fost până în prezent consilier al Președintelui Republicii Moldova în domeniul apărării și securității naționale și secretar al Consiliului Suprem de Securitate. Între 2012 și 2015, acesta a fost ministru de Interne, iar între 2010 și 2012 viceministru al Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor.

Republica Moldova este, de la al doilea război mondial până în prezent, „ în cel mai înalt risc de provocări” și este nevoie de consolidarea sectorului de securitate, spune premierul desemnat al R. Moldova, Dorin Recean.

Pe acelaşi subiect

"Voi purcede imediat la formarea garniturii guvernamentale și acțiunile care sunt necesare pentru implementarea programului de guvernare. Vom purcede imediat la acțiuni pe trei dimensiuni, cele mai importante. Primul este ordinea și disciplina în instituții, Instituțiile trebuie să deservească cetățeni, trebuie să deservească mediul de afaceri. Da, există rezistență, dar o vom depăși. A doua acțiune de intervenție rapidă este să avem o nouă viață pentru economie. Aceasta înseamnă să oferim mai multe resurse accesibile, în special pentru investițiile în domeniul de afaceri, în IMM-uri. Asta e calea să avem locuri de muncă, salarii mai nari și să creem bunăstare pentru fiecare dintre noi", spune Dorin Recean.

El a precizat că cea de-a treia direcție este pacea și stabilitatea.

Ştirea iniţială: Republica Moldova a rămas fără guvern. Şefa Executivului Natalia Gavrilița a anunțat vineri, într-o conferință de presă, demisia întregului cabinet de miniștri pe care-l conduce. Susţine că a luat această decizie deoarece nu a fost sprijinită suficient de administraţia de la Chişinău. Natalia Gavrilița a fost numită în funcția de premier pe data 6 august 2021. Anterior, ea a deținut funcția de ministru al Finanțelor în Guvernul Sandu (iunie-noiembrie 2019). Potrivit unor surse citate de deschide.md consilierul prezidențial, Dorin Recean, consilierul Președintelui Republicii Moldova în domeniul apărării și securității naționale și secretarul Consiliului Suprem de Securitate ar urma să fie desemnat de Maia Sandu drept candidat la funcția de prim-ministru.  

"M-am convins că suntem așteptați în UE cu brațele deschise. Dacă Guvernul ar fi avut aceeași deschidere acasă, am fi reușit să avansăm mai repede. După un an și jumate de activitate a venit timpul să anunț demisia mea din funcție. Echipa cu care am lucrat la Guvern a fost o echipă cu expertiză în domeniul de dezvoltare economică. Acum prioritatea este securitatea. În acest timp am guvernat în regim de criză continuă. Ne-am asigura că fiecare familie are acces la compensații, am reușit să facem primele achiziții de gaze din surse alternative.

 Am menținut stabilitatea, calmul și pacea în R. Moldova. Am știut să păstrăm calmul în regiunea transnistreană. Am dus dialog cu partenerii externi, am gestionat criza refugiaților. În pofida acestor provocări am implementat planul de reforme asumat în perioada electorală. Drumuri și poduri au fost date în exploatare în acest an. Am făcut pași hotărâți pe domeniul independenței energetice. Cel mai important - am reușit să obținem statutul de țară candidat în UE." este declaraţia Nataliei Gavrilița, potrivit agora.md.

Anunţul demisiei guvernului de la Chişinău intervine după o şedinţă la Preşedinţie, potrivit Unimedia.

Anterior, ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, a fost convocat la Ministerul de Externe şi Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova ca urmare a survolării vineri dimineaţă a spaţiului aerian al republicii de o rachetă rusească lansată împotriva Ucrainei. Rusia are un plan prin care să distrugă Republica Moldova a anunţat Volodimir Zelenski joi în faţa oficialilor de la Bruxelles. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Moldova a rămas fără Guvern cu războiul la graniţă. Natalia Gavrilița și-a dat demisia. Cine este Dorin Recean, noul premier desemnat