Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 61 LIVE TEXT. Rusia a atacat infrastructura feroviară a Ucrainei pentru a bloca livrările de arme. ONU: 45.000 de ucraineni au fugit din țară în ultimele 24 de ore

Război Rusia - Ucraina, ziua 61. Un puternic incendiu a izbucnit la un depozit de petrol din oraşul rusesc Briansk, situat la aproximativ 100 de kilometri nord de graniţa cu Ucraina. Potrivit agenției ruse TASS, care citează un reprezentant al guvernului regional, incendiul a fost raportat la 2 dimineața, ora Moscovei. Nu există alte informații despre cauza incendiilor, scrie The Guardian. Între timp, la Kiev au sosit secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și Antony Blinken, secretarul de stat american, care s-au întâlnit, noaptea trecută, cu preşedintele Zelenski. 

de Redactia Observator

la 25.04.2022, 21:24

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE 21:30 Putin susţine că economia rusă a rezistat şocului sancţiunilor occidentale

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat luni că economia Federaţiei Ruse este pe cale să se "stabilizeze", după ce a fost lovită de mai multe serii de sancţiuni occidentale în urma declanşării "operaţiunii militare ruse" în Ucraina, informează AFP.

"Inflaţia a încetinit, creşterea săptămânală a preţurilor s-a apropiat de normal, iar la o serie de produse preţurile au început deja să scadă", a declarat liderul de la Kremlin, potrivit Agerpres.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 21:20 Londra anunţă că urmează să furnizeze Ucrainei vehicule blindate de tip Stormer

Aceste rachete antiaeriene de tip Starstreak promise Ucrainei sunt ”desfăşurate şi folosite de trei săptămâni pentru a-şi apăra teritorul”, a anunţat Ben Wallace luni, în Parlamentul britanic.

”Pot anunţa Camera (Comunelor) că vom dona un număr mic de vehicule blindate echipate cu lansatoare pentru aceste rachete antiaeriene”, a declarat el.

”Aceste vehicule de tip Stormer vor oferi forţelor ucrainene capacităţi antiaeriene cu rază scurtă de acţiune atât pe timp ce zi, cât şi pe tmp de noapte”, a precizat el.

UPDATE 21:10 Rusia încearcă să atace infrastructura feroviară a Ucrainei pentru a întrerupe livrările de arme

Rusia încearcă să bombardeze infrastructura feroviară a Ucrainei pentru a întrerupe livrările de arme din țări străine, a declarat comandamentul militar ucrainean.

Într-un mesaj pe rețelele de socializare, comandamentul forțelor armate a scris: „Ei încearcă să distrugă rutele de aprovizionare cu tehnică militară din partea statelor partenere. Pentru a face acest lucru, se concentrează asupra atacurilor căii ferate".

La începutul zilei de luni, șeful Căilor Ferate ucrainene a raportat că cinci gări din centrul și vestul Ucrainei au fost lovite de rachete rusești, scrie Sky News. Printre alte stații lovite luni dimineață se numără două din regiunea Rivne.

UPDATE 20:00 Explozii la sediul KGB din Tiraspol

Mai multe explozii au avut loc la Ministerul Securităţii de Stat din Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldoveneşti Transnistria, a anunţat postul de televiziune TSV.

UPDATE 19:30 ONU: 45.000 de ucraineni au fugit din țară în ultimele 24 de ore

Peste 5,2 milioane de ucraineni au fugit din țară de când Rusia a lansat invazia în urmă cu două luni, iar peste 45 000 de persoane s-au alăturat lor în ultimele 24 de ore, a anunțat Agenția pentru Refugiați a Națiunilor Unite.

UPDATE 19:00 Zeci de ucrainence au fost violate înainte să fie omorâte de ruși

Medicii legiști care examinează cadavrele din gropile comune spun că au găsit dovezi potrivit cărora, unele femei au fost violate înainte de a fi ucise de forțele ruse, potrivit The Guardian. 

UPDATE 17:40 Kievul respinge acuzațiile lui Putin privind complotul pentru uciderea jurnaliștilor ruși

Serviciul de Securitate de Stat al Ucrainei (SBU) a negat acuzațiile lui Putin privind uciderea unui jurnalist apropiat Kremlinului.

„SBU nu are niciun plan de a-l asasina pe V. Solovyev", a transmis SBU într-o declarație publicată pe Telegram, citată de Sky News.

UPDATE 17:30 Cinci morţi şi 18 răniţi în atacuri ruse asupra unor instalaţii feroviare în regiunea Viniţa

Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi alte 18 au fost rănite luni în lovituri ruse asupra unor instalaţii feroviare în regiunea Viniţa din zona vest-centrală a Ucrainei, a anunţat Parchetul local, informează AFP şi Reuters.

"Din cauza unor bombardamente ale inamicului, cinci persoane au fost ucise şi alte 18 au fost rănite", a informat Parchetul local într-un comunicat, precizând că tirurile de rachete care au avut loc dimineaţa au vizat "infrastructuri de transport" lângă micile oraşe Jmerînka şi Kozeatîn.

Ceva mai devreme, directorul Căilor Ferate ale Ucrainei, Oleksandr Kamîşin, a anunţat pe Telegram că "trupele ruse continuă să distrugă sistematic infrastructuri feroviare". "În această dimineaţă, în decurs de o oră, cinci staţii ale căilor ferate din centrul şi vestul Ucrainei au fost vizate de tiruri", a spus el.

UPDATE 17:10 Ucraina nu va elimina din Constituţie obiectivul aderării la NATO 

Ucraina nu doreşte să elimine din Constituţie obiectivul privind aderarea la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), informează luni dpa.

"Amendamentele la Constituţie nu sunt un scop în sine şi nu vor deveni unul", a declarat preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk pentru ediţia online a cotidianului Ukrainskaia Pravda, într-un interviu publicat luni. Ceea ce este ancorat în Constituţie cu privire la alianţa militară NATO şi la Uniunea Europeană constituie "perspectiva Ucrainei asupra viitorului său", a subliniat el.

UPDATE 17:00 Rusia expulzează 40 de diplomaţi germani

Rusia anunţă luni expulzarea a 40 de diplomaţi germani, ca măsură de retorisiune faţă de o măsură similară a Germaniei, din cauza invaziei ruse a Ucrainei, relatează AFP.

Ambasadorul Germaniei la Moscova Géza Andreas von Geyr a fost convocat luni la sediul Ministerului rus de Externe.

În total ”40 de colaboratori ai misiunilor diplomatice germane în Rusia au fost declaraţi «personae non gratae», a fost el informat într-o notă, anunţă diplomaţia rusă.

UPDATE 16:50 Cum arată subteranele combinatului Azovstal în care se ascund mii de ucraineni

De câteva săptămâni, 2.000 de soldaţi  şi 1.000 de civili din Mariupol se ascund de bombardamentele ruşilor în combinatul Azovstal. Cotidianul german Bild a publicat o diagramă care arată cum decurge viaţa în cele şase niveluri subterane ale uzinei şi cum reuşesc ucrainenii să reziste asediului rusesc.

UPDATE 16:40 Curtea Penală Internațională se alătură echipei care investighează presupuse crime de război

Curtea Penală Internațională (CPI) se va alătura echipei care investighează acuzațiile de crime de război din Ucraina, a anunțat luni Eurojust, agenția Uniunii Europene pentru cooperare în domeniul justiției penale.

Procurorii generali din Lituania, Polonia și Ucraina au semnat un acord pentru prima participare a tribunalului internațional pentru crime de război la o echipă de anchetă, a declarat procurorul CPI, Karim Khan, potrivit Sky News.

„Prin acest acord, părțile trimit un mesaj clar că vor fi depuse toate eforturile pentru a aduna în mod eficient dovezi privind crimele internaționale de bază comise în Ucraina și pentru a-i aduce pe cei responsabili în fața justiției", a declarat Eurojust prin intermediul unui comunicat.

UPDATE 16:00 Ucraina anunță că nu se organizează rute de evacuare din Mariupol

Autoritățile ucrainene anunță că luni nu se organizează rute de evacuare din orașul Mariupol deși ruși s-au declarat de acord cu propunerea. Rusia a anunțat că luni oprește ostilitățile pentru a permite civililor să părăsească zona unde se află combinatul siderurgic Azovstal din orașul Mariupol din sudul Ucrainei.

Potrivit primelor informații, încetarea focului trebuia să intre în vigoare la ora 11:00 GMT, permițând civililor să plece în orice direcție. Cu toate acestea, Ucraina spune că nu s-a ajuns la un acord pentru un coridor umanitar.

UPDATE 15:00 Mariupol, pe masa discuţiilor dintre Putin şi secretarul general al ONU

Mariupolul este pe masa discuțiilor dintre Vladimir Putin și secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care se deplasează marți, 26 aprilie, în Moscova. Rusia a detaliat ce așteptări are de la discuția cu Guterres, una dintre ele vizând situația din orașul asediat Mariupol.

UPDATE 14:16. OSCE cere eliberarea imediată a patru dintre oficialii săi reținuți în estul Ucrainei

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a cerut eliberarea imediată a patru membri ai Misiunii sale speciale de monitorizare (SMM) în Ucraina care au fost „reținuți în zonele neguvernamentale din Donețk și Luhansk”, din estul țării.

„Detenția membrilor misiunii naționale SMM în Donețk și Luhansk este inacceptabilă și solicităm eliberarea lor imediată”, a declarat președintele în exercițiu al OSCE și ministrul polonez al afacerilor externe, Zbigniew Rau, într-o declarație făcută duminică noaptea, potrivit CNN.

OSCE a anunțat sâmbătă că mai mulți membri ai personalului său sunt reținuți, dar nu a confirmat public cine este responsabil pentru detenția lor - cu toate acestea, zonele neguvernamentale din Donețk și Luhansk sunt controlate de separatiștii susținuți de Rusia. Luni, un purtător de cuvânt al OSCE a declarat pentru CNN că „încă lucrează pentru a asigura eliberarea personalului misiunii lor”.

UPDATE 13:45. Rusia anunţă încetarea ostilităţilor pentru a lăsa civilii să plece din Azovstal

Ministerul rus al Apărării a anunțat că trupele sale vor opri ostilitățile, pentru a permite civililor să părăsească oțelăria Azovstal din orașul ucrainean asediat Mariupol.

Trupele ruse „de la ora 14:00, ora Moscovei (1100 GMT) pe 25 aprilie 2022, vor opri în mod unilateral orice ostilități, vor retrage unitățile la o distanță de siguranță și vor asigura retragerea” civililor, a transmis ministerul apărării într-un comunicat, potrivit The Guardian.

UPDATE 13:15. Ucraina susține că 21.900 de soldați ruși au fost uciși în război

Forțele armate ucrainene au publicat luni cea mai recentă estimare a pierderilor suferite de Rusia.

Potrivit sursei citate de Sky News, în prezent, Ucraina consideră că un total de 21.900 de soldați ruși au fost uciși în conflictul de până acum.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Cifra este mult mai mare decât estimările date de Moscova. Cu toate acestea, este important de menționat că ultimul număr furnizat de Rusia a fost comunicat în luna martie. La acea vreme, Moscova a susținut că 498 de soldați au fost uciși.

UPDATE 12:35. Rusia le cere americanilor să nu mai trimită arme în Ucraina

Moscova a avertizat Washingtonul să nu trimită mai mult armament Kievului, în condițiile în care războiul din Ucraina se apropie de a zecea săptămână, potrivit Sky News.

„Am subliniat caracterul inacceptabil al acestei situații în care Statele Unite ale Americii trimite arme în Ucraina și am cerut să se pună capăt acestei practici”, a declarat Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite. El a adăugat că o notă diplomatică oficială a fost trimisă la Washington.

Secretarul de stat american Antony Blinken a confirmat luni că SUA va oferi un ajutor militar suplimentar de 322 de milioane de dolari Ucrainei.

Noua finanțare ridică la 3,7 miliarde de dolari totalul asistenței de securitate americane acordate Ucrainei de la începutul invaziei.

UPDATE 11:45. Putin l-a felicitat pe Macron pentru victoria în alegerile din Franța

Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat pe Emmanuel Macron pentru realegerea sa, a anunțat Moscova. Potrivit unui comunicat al Kremlinului, Vladimir Putin i-a urat președintelui francez Emmanuel Macron succes în „activitățile de stat, precum și sănătate și bunăstare”, scrie CNN.

Și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a felicitat pe Emmanuel Macron pentru realegerea sa, descriindu-l ca pe un „prieten adevărat”, potrivit BBC News. El a scris pe Twitter: „Îi doresc lui Emmanuel Macron noi succese în beneficiul poporului francez. Apreciez sprijinul Franței și sunt convins: pășim împreună spre noi victorii comune! Pentru o Europă puternică și unită!”.

Candidatul de centru, Emmanuel Macron a învins-o pe candidata de extremă-dreapta Marine Le Pen.

Rezultatele finale ale alegerilor anunțate de Ministerul de Interne arată că Macron a obținut 18,8 milioane de voturi (58,54% ), iar Le Pen a obținut 13,3 milioane de voturi (41,46%). 28,01% dintre francezi nu au votat, aceasta fiind cea mai mare rată de absenteism din 1969 până în prezent.

Macron a devenit, astfel, primul președinte francez în exercițiu din ultimii 20 de ani care este reales.

UPDATE 11:26. Zelenski mulțumește SUA pentru „asistența fără precedent” acordată Ucrainei

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat luni că apreciază „asistența fără precedent a Statelor Unite pentru Ucraina”, scrie CNN. Biroul lui Zelenski a emis o declarație în urma unei întâlniri la Kiev între liderul ucrainean, secretarul de stat american Antony Blinken și secretarul american al apărării Lloyd Austin. „Aș dori să îi mulțumesc președintelui Biden personal și în numele întregului popor ucrainean pentru poziția sa în susținerea Ucrainei, pentru poziția sa personală clară. Vreau să mulțumesc întregului popor american, precum și Congresului pentru sprijinul lor bicameral și bipartizan. O vedem. Îl simțim”, a spus Zelenski.

Zelenski a discutat, de asemenea, despre consolidarea sancțiunilor americane împotriva Rusiei, se arată în comunicat. „Înțelegem care ar trebui să fie următorii pași în acest drum. Și ne bazăm pe sprijinul partenerilor noștri”, a declarat Zelenski, potrivit comunicatului.

UPDATE 10:30. Gări bombardate vestul și centrul Ucrainei, anunță șeful căilor ferate

Cinci gări au fost atacate luni în vestul și centrul Ucrainei, provocând un număr nespecificat de victime, a anunțat televiziunea ucraineană, care citează Căile Ferate Ucrainene, administrate de stat, transmite Reuters.

Oleksander Kamyshin, șeful companiei, a declarat că atacurile au avut loc într-un interval de o oră.

UPDATE 9:55. Blinken: O Ucraină suverană va exista mult mai mult timp decât va fi Putin la putere în Rusia

Statele Unite ale Americii au anunţat o nouă asistenţă militară pentru Ucraina, după ce secretarul de stat Antony Blinken şi şeful Pentagonului Lloyd Austin au încheiat o vizită secretă la Kiev.

În cadrul primei vizitei americane în capitala Ucrainei de la invazia Rusiei, secretarul de stat Antony Blinken şi secretarul Apărării Lloyd Austin i-au spus preşedintelui ucrainean şi consilierilor săi că SUA vor oferi peste 300 de milioane de dolari în finanţare militară externă şi au aprobat o vânzare de muniţie în valoare de 165 de milioane de dolari.

Antony Blinken şi Lloyd Austin au susţinut o conferinţă de presă la graniţa dintre Polonia şi Ucraina la scurt timp după ce s-au întors de la Kiev. Secretarul de stat american Antony Blinken a spus că Rusia continuă să „brutalizeze” anumite părţi ale Ucrainei, adăugând că ucrainenii „se ţin tare” în faţa unui război devastator. De asemenea, Blinken a afirmat că Rusia „eşuează în obiectivele sale de război”, în timp ce Ucraina reuşeşte. El a adăugat că „o Ucraină suverană şi independentă va exista mult mai mult timp” decât va fi Vladimir Putin la putere în Rusia.

De asemenea, a oferit o perspectivă asupra modului în care el şi secretarul apărării Lloyd Austin au ajuns la Kiev, confirmând că cei doi au călătorit cu trenul din Polonia.

UPDATE 8:40. Momentul exploziei din Briansk a fost filmat

Michael A. Horowitz, analist politic, a postat pe Twitter o filmare care ar suprinde momentul exploziei la depozitul de petrol din oraşul rusesc Briansk.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 9:30. Aproape 3.200 de cetățeni ucraineni au intrat duminică în România

Duminică, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 56.322 de persoane, dintre care 3.189 cetăţeni ucraineni, în scădere cu 37,8 % faţă de ziua precedentă. Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 1.166 cetăţeni ucraineni, în scădere cu 52%, iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 830 cetăţeni ucraineni, în scădere cu 21%. De la declanşarea războiului din Ucraina până duminică, la nivel naţional, au intrat în România 781.674 cetăţeni ucraineni.

UPDATE 7:23. Blinken şi Austin au promis revenirea diplomaţilor americani la Kiev

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken şi secretarul apărării Lloyd Austin s-au întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în Ucraina, a confirmat un înalt oficial al Departamentului de Stat, potrivit Reuters. Cei doi oficiali SUA au anunţat întoarcerea treptată a diplomaţilor americani în ţară şi numirea unui nou ambasador, conform surselor citate. 

Secretarii cabinetului au promis, de asemenea, un nou pachet de asistenţă în valoare de 713 milioane de dolari pentru guvernul lui Zelenski şi ţările din regiune, unde invazia Rusiei a stârnit temeri legate de o agresiune ulterioară din partea Moscovei. Oficialii au refuzat cererile din partea presei de a-i însoţi pe secretari în Ucraina, invocând  securitatea. Oficialii au informat reporterii din Polonia cu condiţia ca această călătorie să nu fie anunţată până când delegaţia a ieşit în siguranţă din Ucraina. Austin va călători în Germania, unde va găzdui omologi din peste 20 de naţiuni şi pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la baza aeriană americană de la Ramstein, pentru a discuta despre nevoile de apărare ale Ucrainei, a declarat un oficial de la Pentagon.

Incendiu la un depozit de petrol din oraşul rusesc Briansk

Agenția de presă TASS anunță că un puternic incendiu a izbucnit la un depozit de petrol din oraşul rusesc Briansk, situat la aproximativ 100 de kilometri nord de graniţa cu Ucraina.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă a confirmat că a avut loc un incendiu", a transmis biroul de presă al guvernului regional, precizând că "există şi o confirmare a faptului că este vorba despre rezervoarele de combustibil".

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Incendiul a fost anunţat la ora 2 dimineaţa, ora Moscovei. La faţa locului au fost trimise echipe de pompieri şi de salvare, informează ministerul.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Conform Russia Today, citat de The Guardian, localnicii spun că s-au auzit explozii. Pe rețelele de socializare au fost postate mai multe filmări, pe care pot fi auzite sirenele. Rapoarte neconfirmate anunță, de asemenea, un alt incendiu în zona une se află unitatea militară a arsenalului 120 a Direcției principale de rachete și artilerie a Ministerului rus al Apărării.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Serviciile de urgență au început să evacueze locuitorii din apropierea depozitului de petrol.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 61 LIVE TEXT. Rusia a atacat infrastructura feroviară a Ucrainei pentru a bloca livrările de arme. ONU: 45.000 de ucraineni au fugit din țară în ultimele 24 de ore