În interiorul uzinei Azovstal: orașul subteran care-l împiedică pe Putin să cucerească complet Mariupol
Vladimir Putin a ordonat joi trupelor sale să asedieze uzina Azovstal. Președintele rus a spus că nu mai este practic să o ia cu asalt, dar că ar trebui să fie blocată, astfel încât ”nici măcar o muscă să nu poată scăpa”. Imediat vicepremierul ucrainean a cerut Rusiei să permită imediat un coridor umanitar pentru ca 1.000 de civili și 500 de soldați răniți să poată ieși din combinat. Război Rusia - Ucraina, ziua 57 LIVE TEXT
Generalul Richard Barrons, fost comandant britanic, a explicat pentru BBC că soldații ucraineni ascunși în uzină ar fi ”foarte greu” de învins pentru Rusia fără un ”cost enorm pentru ambele părți.” El spune că bătălia pentru Azovstal nu mai este ”cu adevărat relevantă” pentru cine controlează orașul-port și drumurile care îl străbat și care leagă acum terestru Rusia de Crimeea.
De ce a schimbat Putin tactica la Azovstal
Anunțul făcut azi de Putin despre Mariupol are rolul de a arăta rușilor un ”oarecare succes” în ajunul Paștelui Ortodox, mai susține Barrons. ”Acest anunț permite armatei ruse să nu cheltuiască și mai multe resurse pentru a cuceri oțelăria, care era irelevantă din punct de vedere militar, și să se îndrepte către ceea ce contează cu adevărat - bătălia pentru Donbas”.
Ce se întâmplă în uzina Azovstal, un adevărat oraș subteran
- Azovstal, filmată cu drona de ruși. ”Putin încearcă să-i înfometeze pe ultimii apărători ucraineni”
- ”Rușii m-au forțat să îngrop două femei în cimitir”. O tabără abandonată într-o pădure de lângă...
- "O minciună cinică". Furia tatălui unui marinar "dat dispărut" după scufundarea crucișătorului Moskva
În urmă cu opt ani, mii de muncitori ai uzinei Azovstal s-au ridicat împotriva separatiștilor pro-ruși din Mariupol, dând o nouă lovitură Moscovei și lui Vladimir Putin în urma revoluției din Ucraina. Acum combinatul este ultimul refugiu pentru cei care apără orașul distrus în proporție de 95 %, iar Moscova caută o victorie de propagandă în războiul său haotic din Ucraina, relatează The Telegraph.
Uzina Azovstal, un uriaș complex industrial construit în epoca sovietică, a fost descrisă drept un ”oraș sub oraș” din cauza rețelei vaste de adăposturi și tuneluri subterane. Se întinde pe aproximativ 10 km pătrați. Covorul de coșuri înalte, clădiri industriale uriașe și furnale se poate vedea de la distanță. Câteva sute de de civili se ascund acolo.
Ca o ironie a sorții, uzina Azovstal a fost reconstruită de sovietici după ce naziștii aproape că au distrus-o în al Doilea Război Mondial. Comuniștii au construit la Azovstal adăposturi anti-aeriene atât de adânci încât să poată rezista și unui atac nuclear. Este unul dintre motivele pentru care rușii nu o pot cuceri în prezent. Separațiștii pro-ruși din Ucraina, care susțin invazia, se plâng acum că această ingeniozitate este ceea ce a făcut ca uzina să fie atât de dificil de capturat.
„Ați fi surprins de cât de bine pot supraviețui oamenii bombelor mari într-o astfel de unitate”, a declarat Frederick Kagan, director la Institutul American de Întreprinderi pentru Cercetare în Politici Publice, într-un interviu recent pentru The New York Times.
„Este practic un oraș sub un oraș (n. red- subteran)”, a declarat Yan Gagin, un consilier al autoproclamatei Republici Populare Donețk, într-un interviu recent acordat presei de stat ruse. Imagini filmate cu drona în timpul războiului din Ucraina oferă câteva indicii despre motivele pentru care capturarea uzinei se dovedește a fi o misiune imposibilă pentru forțele ruse. Un pod de legătură a fost distrus, iar drumul spre combinat este presărat cu mașini arse.
Zona este plină de zeci de clădiri industriale care ar putea servi drept puncte pentru ca forțele ucrainene să lanseze ambuscade împotriva invadatorilor. Cu toate acestea, filmările arată că uzina a suferit atacuri devastatoare din partea rușilor, multe dintre aceste clădiri au fost distruse de artilerie și rachete.
Culmea ironiei: Rușii nu pot cuceri ce au construit sovieticii
Analiştii susțin că vasta reţea de tuneluri de sub fabrică ar fi un coşmar pentru forţele invadatoare. ”Pot încerca (n. red - să o ia cu asalt), dar vor fi măcelăriți pentru că apărătorii din tunelul au puterea tactică absolută”, a avertizat săptămâna trecută Alexander Grinberg, analist la Institutul pentru Strategie și Securitate din Ierusalim.
Oficialii ucraineni au spus că Rusia a recurs la bombe ”anti-buncăr”, folosite contra instalațiilor militare aflate la adâncime în subteran. Încercarea rușilor de a cuceri Uzina a fost comparată cu încercarea naziștilor de a cuceri uzina de tractoare din Stalingrad în Al Doilea Război Mondial. Mii de sovietici și nemți au murit atunci în timpul luptelor care au durat câteva luni.
După revoluția portocalie din Ucraina din februarie 2014, muncitorii de la Azovstal au lansat patrule în oraș și au înlăturat barierele ridicate de manifestanții separatiști pro-ruși violenți. Muncitorii care au lucrat alături de forțele de poliție ucrainene au transmis atunci un semnal puternic că nu au niciun interes să permită ca orașul lor să fie preluat de susținătorii lui Vladimir Putin.
Rusia a susținut că Mariupolul adăpostește ”naziști”, o referire la prezența batalionului Azov, deși sprijinul pentru extrema dreaptă în Ucraina este unul neglijabil. La alegerile din 2019, blocul de extremă dreaptă a strâns doar două procente din voturi. Cu toate acestea, o cucerire totală a orașului ar putea fi prezentată de Moscova ca o victorie simbolică în așa numita campanie de ”denazificare” a țării.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰