Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cum încearcă consilierii lui Joe Biden să ascundă de mai mulţi ani semnele îmbătrânirii preşedintelui - WSJ

Alegeri în SUA 2024. Cotidianul american The Wall Street Journal (WSJ) dezvăluie că membrii cercului restrâns de consilieri, asistenţi şi apropiaţi ai preşedintelui Joe Biden încearcă de mai mulţi mai ani să ascundă semnele îmbătrânirii liderului de la Casa Albă.

de Redactia Observator

la 09.07.2024 , 18:24

Cum încearcă consilierii lui Joe Biden să ascundă de mai mulţi ani semnele îmbătrânirii preşedintelui - WSJ
Cum încearcă consilierii lui Joe Biden să ascundă de mai mulţi ani semnele îmbătrânirii preşedintelui - WSJ - Profimedia

Asistenții şi consilierii preşedintelui în vârstă de 81 de ani au început să ţină sub control strâns planurile de călătorie, conferințele de presă, aparițiile publice și întâlnirile cu donatorii partidului democrat, după ce împotmolirile liderului american au devenit din ce în ce mai evidente, dezvăluie WSJ. 

Deşi publicaţia americană relatează incidente datate chiar din 2022, legate de capacităţile de muncă ale preşedintelui, de mai bine de un an consilierii de top de la Casa Albă gestionează în mod agresiv programul, deplasările și interacțiunile lui Biden, încercând să minimalizeze cât de afectat este de vârsta înaintată cel mai bătrân președinte din istoria SUA. 

Casa Albă a limitat agenda zilnică a lui Biden și l-a ferit să poarte discuţii improvizate. Consilierii au redus conferințele de presă ale preşedintelui și aparițiile mediatice, au refuzat de două ori să-l lase să acorde interviuri în pauza de la Super Bowl - o modalitate ușoară de a ajunge la milioane de alegători - și au încercat să se asigure că întâlnirile cu donatorii se rezumă la un schimb regizat de politeţuri, scrie sursa citată.

Articolul continuă după reclamă

Cine sunt "paznicii președintelui"

Pe acelaşi subiect

Cercul intern al lui Biden este format din consilierii Anita Dunn, Steve Ricchetti, Mike Donilon, Annie Tomasini și Anthony Bernal, despre care WSJ spune că sunt "paznicii președintelui". 

Aceştia au apelat la o gamă largă de tactici, cum ar fi programarea de întâlniri doar în prima parte a zilei, refuzul ca preşedintele să răspundă în public la întrebări neaprobate în prealabil sau de a acorda interviuri grele cu jurnaliști respectați. 

Nu au fost îngrijoraţi doar de abilitățile mintale ale lui Biden, ci și de cele fizice. De exemplu, au renunţat la o călătorie plănuită în țară pentru a promova un proiect de lege pe infrastructură din cauza preocupărilor legate la rezistența fizică a preşedintelui. 

Comportamentul lui Biden în spatele ușilor închise, în Biroul Oval, în Air Force One și la întâlnirile din străinătate este descris în același mod de cei care îl văd în mod constant în acțiune. Este adesea alert și concentrat. Dar are și momente, în special seara, când pierde şirul ideilor sau pare confuz. Uneori, nu înțelege nuanţele detaliilor politice. Ocazional uită numele oamenilor, se uită în gol și se mișcă încet.

Pentru a evita ca Biden să repede prestaţia dezastuoasă de la dezbaterea cu Trump unde nu-şi putea continua ideile și avea probleme de concentrare, echipa sa a redus întâlnirile sale publice la observații pregătite în avans.

Au fost cazuri în care consilierii săi au contactat reporterii cu o seară înaintea evenimentelor sau interviurilor programate pentru a le trimite o listă de întrebări pregătite în avans.

Sunt limitate inclusiv interacțiunile lui Biden cu parlamentari democrați de rang înalt. De exemplu, Biden nu l-a sunat pe liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, decât la o săptămână după dezbaterea cu Donald Trump.

După ce Biden s-a împiedicat și a căzut pe scenă la o ceremonie organizată de Forțele Aeriene în Colorado, în 2023, consilierii s-au asigurat că poartă adidași cu aderență mai bună. 

WSJ mai susţine că Biden a refuzat de două ori să dea interviuri la pauza Super Bowl-ului din cauza preocupărilor legate de prestaţia sa. 

Biden a ratat o întâlnire cu Scholz în 2022 pentru că "trebuia să meargă la culcare"

Articolul mai menționează, citând surse, o întâlnire programată la începutul serii cu cancelarul german Olaf Scholz, în iunie 2022, la un summit G7 din Germania, dar ratată deoarece președintele "trebuia să meargă la culcare".

Scholz a fost surprins de faptul că în locul lui Biden a apărut secretarul de stat Antony Blinken. Episodul a fost infirmat însă de Matthew Miller, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. 

Blinken "nu a spus niciodată că asta sau ceva similar s-a petrecut", a spus acesta. Cei care au fost prezenți la acel summit l-au descris pe Biden ca fiind "epuizat fizic", dar în formă din punct de vedere mintal.  

La un eveniment din New York, în toamna anului 2023, când Biden s-a împiedicat la o întrebare legată de Orientul Mijlociu, asistenții au intervenit să-l ajute șoptindu-i la ureche. 

La un eveniment similar din vara precedentă, Biden nu a răspuns la întrebări și a fost descris de participanți drept "fragil".

"La un moment dat, Biden nu și-a putut aminti cuvântul "veteran". Președintele a cerut consilierilor să-l ajute să găsească cuvântul, spunând că vrea să se refere la o persoană care a servit în armată sau marină", a relatat WSJ.

Casa Albă a respins marţi zvonurile potrivit cărora Biden ar avea Parkinson după ce The New York Times a dezvăluit că un medic specialist în Parkinson a vizitat Casa Albă de opt ori în opt luni.

În cadrul unei conferinţe extrem de tensionate, jurnaliştii au ţipat la secretarul de presă Karine Jean-Pierre care a evitat să spună dacă medicul specialist s-a deplasat la Casa Albă în mod special din cauza stării președintelui.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Cum încearcă consilierii lui Joe Biden să ascundă de mai mulţi ani semnele îmbătrânirii preşedintelui - WSJ