Antena Meniu Search
x

Cum este condusă o țară din buncăre și metrou. Parlamentarii au primit ordin să nu fie capturați de ruși ca să nu voteze capitularea cu arma la tâmplă

La două zile după ce forțele ruse au invadat Ucraina, Volodimir Zelenski a publicat un videoclip cu el și alți oficiali de rang înalt adunați afară, în centrul Kievului, pe timp de noapte. „Suntem cu toții aici pentru a ne apăra independența, țara și așa va fi cazul și în viitor. Slavă apărătorilor noștri. Glorie Ucrainei", a spus atunci Zelenski. 

de Redactia Observator

la 02.03.2022, 18:43

Cum este condusă o țară din buncăre și metrou. Parlamentarii au primit ordin să nu fie capturați de ruși că să nu voteze capitularea cu arma la tâmplă
Cum este condusă o țară din buncăre și metrou. Parlamentarii au primit ordin să nu fie capturați de ruși că să nu voteze capitularea cu arma la tâmplă - Profimedia

În ciuda faptului că unii analiști au pus sub semnul întrebării cât de rezistent va fi statul ucrainean în fața unei invazii ruse, inclusiv Kremlinul era convins că Zelenski va capitula în câteva zile, guvernul, economia și sistemele bancare ale țării au continuat să funcționeze în condiții de urgență. Asta deși trupele rusești au înconjurat capitala Kiev.

„Sistemul nostru financiar este stabil, sectorul bancar funcționează pe baza statului de drept și facem toate plățile sociale necesare, cum ar fi plăți pentru dizabilități, pensii pentru persoanele în vârstă și, bineînțeles, salarii”, a spus într-un interviu video vicepremierul Olga Stefanishyna pentru Financial Times. „Suntem cu adevărat fericiți și mândri de oamenii din guvern care s-au descurcat într-un moment de război fără precedent pe care lumea nu l-a văzut în 75 de ani. Ne-am descurcat.”

Cum lucrează guvernul într-o țară aflată sub asediu

Din motive de securitate, oficialii nu dezvăluie informații despre locul lor, aranjamente logistice specifice sau deplasări. „Ce întrebare bună! Îți voi oferi toate detaliile în 12 luni”, a reacționat Olga Stefanshinya când a fost întrebată despre logistica menținerii guvernului în funcțiune într-o țară aflată sub asediu.

Pe acelaşi subiect

Într-o țară care se afla deja pe picior de război cu Rusia de la anexarea Crimeei în 2014 și de la conflictul din Donbas, guvernul a gândit de ani de zile un plan de funcționare în condiții de atac la scară largă. Cartierul guvernamental al Kievului conține un labirint de pasaje subterane, iar unii parlamentari și personalități guvernamentale s-au dispersat în alte părți ale orașului sau în alte părți ale Ucrainei.

Imediat după invazia rusă, parlamentul ucrainean a impus legea marțială. Zelenski, în calitate de comandant al armatei, a început să guverneze prin decret, iar parlamentul a suspendat sesiunile regulate. Dar parlamentarii încă țin întâlniri ad-hoc pentru a ajuta în domenii precum coordonarea ajutorului umanitar. „Armata conduce țara cu cabinetul de miniștri. Facem tot posibilul pentru a oferi sprijin”, a declarat Mariana Bezuhla, vicepreședinte al comisiei parlamentare pentru securitate națională a Ucrainei. 

Duminică, membrii comisiei parlamentare pentru finanțe și impozite, care lucrează din casele lor sau din adăposturile subterane, au convocat o sesiune, iar o parte din ea fost deschisă publicului prin Zoom. Ordinea de zi a inclus informări ale băncii centrale și ale oficialilor fiscali și vamali despre modul în care economia și sistemul finanțelor publice au fost pregătite pentru a rezista invaziei ruse. 

Parlamentarii au primit ordin să nu fie capturați de ruși că să nu voteze ”capitularea” cu arma la tâmplă

„Nu ajută că suntem în subteran sau în stații de metrou, dar încercăm să muncim și toată lumea încearcă să facă tot ce poate”, a spus Alyona Shkrum, deputată în comitet. Dupa invazia din urmă cu o săptămână „ni s-a spus că primul ordin este să rămânem în viață; al doilea ordin este că nu putem fi capturați de forțele ruse, pentru că dacă forțele ruse au parlamentari sub controlul lor, vom fi forțați să votăm sub amenințarea armei pentru un fel de capitulare. Al doilea ordin este mai important”. a spus ea.

Mariana Bezuhla a declarat pentru Financial Times că oficialii cheie de la Harkov au fost mutați înainte ca forțele ruse să bombardeze marți piața principală a orașului, unde se află clădirile guvernamentale. Mulți parlamentari s-au întors în circumscripțiile lor, a adăugat ea, pentru a ajuta la gestionarea situației de urgență, inclusiv pentru a sprijini fluxul de ajutor umanitar. Lanțurile de aprovizionare nu mai există sau merg prost în Kiev și în alte orașe, care s-au confruntat cu lipsuri de pâine și cozi lungi la benzinării și magazinele alimentare. Unele bancomate au rămas fără numerar sau au impus limite stricte la retrageri, dar plățile electronice încă funcționează.

„Nu este ca în Rusia, pentru că suntem legați la sistemul internațional mondial.Putem plăti cu cardurile în magazinele alimentare. Plățile electronice încă funcționează”, a spus Volodimir Landa, redactor adjunct la Forbes Ucraina. Pe fondul unui val de patriotism declanșat de invazia rusă, afacerile au contribuit la efortul pentru război. Unele companii au plătit în avans salarii și taxe datorate statului.

McDonald's și-a închis restaurantele din motive de securitate după începutul războiului, dar a oferit autorităților locale „produse care nu necesită gătit”, cum ar fi chifle, gogoși, lapte, apă și sucuri, a anunțat compania luni într-o postare pe Facebook. Restaurantele locale din lanțul rival KFC au declarat că donează alimente pentru spitale, apărarea teritorială și armată. Popularitatea lui Zelenski a crescut. Un sondaj realizat în weekend de agenția Rating a stablit că 91% din 2.000 de persoane intervievate s-au declarat mulțumite sau foarte mulțumite de prestația președintelui, în creștere de la 60% înainte de invazie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » Cum este condusă o țară din buncăre și metrou. Parlamentarii au primit ordin să nu fie capturați de ruși ca să nu voteze capitularea cu arma la tâmplă