Antena Meniu Search
x

Suedia se pregăteşte să devină prima ţară din lume din care dispar banii cash

Lovele, biştari, mălai, caşcaval sau... pur şi simplu bani. Oricum le-am spune, cu toţii avem nevoie de ei. Şi vrem să avem cât mai mulţi în buzunare.

Vezi și

Lovele, biştari, mălai, caşcaval sau... pur şi simplu bani. Oricum le-am spune, cu toţii avem nevoie de ei. Şi vrem să avem cât mai mulţi în buzunare. Suedezii însă fac notă discordantă şi vor ca, în câţiva ani, să renunţe total la plăţile tradiţionale. De altfel, suedezii plănuiesc să lanseze şi eKrona, prima monedă virtuală controlată de un stat. E un model pe care tot mai multe ţări din întreaga lume vor să îl urmeze.

Prima ţară europeană care a folosit vreodată bancnote de hârtie, în 1661, ar putea fi şi prima care renunţă la ele. Stockholm, unul dintre cele mai cunoscute centre europene pentru inovaţie şi tehnologie, e pe cale să devină "cash-free", cu bănci, mijloace de transport în comun, vânzători stradali şi chiar biserici care acceptă doar plăţi cu cardul sau virtuale. 

Numărul plăţilor tradiţionale a scăzut mult în ultimii ani în Suedia, şi tot mai multe voci spun că nu va mai dura mult până când acestea vor dispărea. Doar 15 la sută dintre suedezi mai folosesc banii de hârtie. Şi foarte multe magazine, hoteluri sau localuri folosesc semne prin care anunţă că nu primesc bani lichizi. E cunoscut cazul unui hoţ care a încercat să jefuiască o bancă din centrul Stockholmului şi a fugit apoi cu mâna goală. Seiful instituţiei era gol.

Suedia a dat startul fenomenului "cash-free" pentru întreaga lume. Iar în vârful acestei tendinţe stau aplicaţiile prin care se fac plăţi cu telefonul mobil. Astfel de aplicaţii folosesc tehnologii de recunoaştere facială, a amprentelor şi de localizare pentru a-l identifica pe cel care face plata şi a asigura astfel securitatea tranzacţiei.

Pe acelaşi subiect

Plăţile online au luat avânt şi în Asia. În Malaezia, băncile au planuri serioase pentru a dezvolta fenomenul plăţilor cu bani virtualii. Inclusiv vânzătorii ambulanţi acceptă plăţile cu telefonul mobil. 

Există însă voci care spun că societăţile care renunţă total la plăţile tradiţionale îşi expun cetăţenii unor riscuri majore. 

Experţii spun însă că banii tradiţionali aduc costuri mari statelor care îi folosesc la scară largă şi asta inclusiv din cauza imprimării bancnotelor, a securizării şi a distribuirii lor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri externe » Suedia se pregăteşte să devină prima ţară din lume din care dispar banii cash