Antena Meniu Search
x

Datoria populaţiei ruse a atins un maxim istoric în primul trimestru al acestui an

Datoria populaţiei a atins un maxim istoric în primul trimestru al acestui an, conform unui raport dat publicităţii marţi de Banca centrală a Rusiei, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 01.06.2022, 11:27

Datoria populaţiei ruse a atins un maxim istoric în primul trimestru al acestui an
Datoria populaţiei ruse a atins un maxim istoric în primul trimestru al acestui an - Profimedia Images

"Chiar înainte de declanşarea crizei (generată de sancţiunile impuse pentru războiul declanşat în Ucraina), piaţa creditelor personale a atins cel mai înalt nivel de îndatorare a populaţiei la nivel macro de la începutul consemnării" lor, adică 10,6% din venitul disponibil al populaţiei, faţă de 10,2% în aceeaşi perioadă a anului 2021, potrivit acestui raport.

Banca centrală a Rusiei notează că, în contextul deteriorării situaţiei economice şi al creşterii costului creditului în luna martie, când şi-a majorat brusc dobânda de referinţă, emiterea de noi credite de consum a scăzut însă. În lunile martie şi aprilie, emiterea de noi credite de consum a scăzut cu 3,4%. Banca nu constată nicio deteriorare semnificativă a calităţii împrumuturilor acordate persoanelor fizice.

"Cu toate acestea, în martie şi aprilie s-a înregistrat o creştere semnificativă a ponderii creditelor de consum pentru care nu a fost înregistrată următoarea plată", de la 5,3% la 7,5%, "indicând o potenţială creştere a creditelor neperformante în viitor", indică raportul.

Populaţia riscă să sufere serios de pe urma sancţiunilor

După primele sancţiuni internaţionale, Banca centrală a Rusiei a majorat considerabil dobânda de referinţă de la 10% la 20%, după care a început treptat să o scadă. În prezent, aceasta este de 11%.

Populaţia riscă să sufere serios de pe urma sancţiunilor: inflaţia (la 17,8% în aprilie), combinată cu o scădere a veniturilor din cauza disponibilizărilor în curs şi un recurs sporit la şomajul parţial de către fabrici, ca urmare a lipsei valutei străine, va reduce semnificativ puterea de cumpărare, mai ales că populaţia are puţine economii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Datoria populaţiei ruse a atins un maxim istoric în primul trimestru al acestui an