Search
x
Meniu

De ce a intrat lumea în panică din cauza Omicron. Bursele au pierdut vineri 2000 de miliarde de dolari, Japonia a confirmat primul caz

De Redactia Observator la 30.11.2021, 11:42

Varianta Omicron a declanșat panica pe tot globul că răspândirea sa ar putea pune din nou presiuni pe sistemele de sănătate și ar putea zădărnici eforturile de redeschidere a economiilor și a granițelor. Neliniștea produsă de Omicron a fost evidentă pe piețele globale la scurt timp după ce noua variantă a fost identificată. Vineri a lovit bursele și a șters aproximativ 2000 de miliarde de dolari de pe piețele financiare globale.

Reclamă
De ce a intrat lumea în panică din cauza Omicron. Bursele au pierdut vineri 2000 miliarde de dolari, Japonia a confirmat primul caz

Profimedia

OMS a avertizat luni într-un raport tehnic că există o probabilitate mare ca Omicron să se ”răspândească la nivel global” și să genereze un nou val de Covid. Organizația a îndemnat statele lumii să înceapă testarea pe scară largă pentru noua tulpină, în timp ce producătorii de vaccinuri au început deja să lucreze la adaptarea serurilor anti-Covid-19 pentru a ținti varianta Omicron. BioNTech, partenerul german al Pfizer, a declarat că ar putea avea o nouă versiune gata în 100 de zile, în timp ce CEO-ul Moderna a declarat pentru Financial Times că numărul mare de mutații înseamnă că Omicron ar putea să anuleze protecția oferită de vaccinurile actuale.

Reclamă

În realitate, în timp ce virusul continuă să țină prima pagină și să dea peste cap eforturile de redeschidere chiar când începe sezonul călătoriilor de vacanță, a început o fază de tipul așteptăm să vedem ce se întâmplă. Ceea ce este din ce în ce mai probabil este că nu vom scăpa de cătușele pandemiei prea curând, comentează Bloomberg

Ceea ce este cel mai rău la Omicron până în prezent este incertitudinea. A aștepta înseamnă a-ți imagina, iar a-ți imagina duce la anxietate. Și totuși, să așteptăm până când vom afla mai multe despre Omicron este tot ce putem face. Nu se știu suficiente detalii despre cât de severă este varianta Omicron. Până în prezent nu a fost confirmat vreun deces cauzat de Covid și atribuit variantei Omicron. Oamenii de știință și producătorii de vaccinuri s-au aruncat într-o cursă pentru a studia varianta și a determina dacă este mai transmisibilă sau mai letală și dacă vaccinurile existente pot să ne protejeze împotriva acesteia. OMS a avertizat că strângerea de informații ar putea dura zile sau săptămâni.

Citește și:

Ministru britanic: „Prefer să exagerez decât să reacționez insuficient” la varianta Omicron

”Trebuie să avem un timp în care cei mai importanți oameni de știință ai lumii să-și dea seama ce este cu această văriantă. Știm că este foarte transmisibilă. Nu știm dacă vaccinul funcționează sau alte tratamente. Deci, oamenii de știință au nevoie de ceva timp pentru asta. Credem că avem un răspuns echilibrat și proporțional, dar îl vom revizui în trei săptămâni. Acest lucru le va oferi oamenilor de știință suficient timp pentru a ne ajuta și a ne oferi mai multe informații.” a declarat la Sky News Gillian Keegan, ministru adjunct în Ministerul Sănătății din Marea Britanie. 

Reclamă

În Anglia, masca de protecție va deveni obligatorie în transportul public, dar și în magazine, la fel ca în restul Regatului Unit. ”Este datoria publicului britanic să fie înțelept, vă rugăm să purtați masca. Chiar dacă poliția este cea care va impune acest lucru.” a mai spus Gillian Keegan.

Între timp, Scoția a identificat alte trei cazuri de variantă Omicron, ajungând în total la nouă a declarat ministrul Sănătății, Humza Yousaf. Yousaf a spus că există cinci cazuri în zona Lanarkshire și patru în NHS Greater Glasgow și Clyde, în creștere față de cele șase identificate în cele două zone anunțate luni.

Japonia, Maroc și Israel și-au închis granițele complet pentru străini

Mai multe țări au impus restricții de călătorie pentru a încerca să limiteze răspândirea variantei Omicron în timp ce China s-a angajat să trimită 600 de milioane de doze de vaccin în Africa. Pe măsură ce cazurile de Omicron continuă să crească în întreaga lume, varianta fiind confirmată din Japonia până în Insula Reunion, Hong Kong a interzis intrarea călătorilor care vin din 4 țări africane, Australia, Canada, Israel și alte șase țări europene în ultimele 21 de zile.  Și Ecuador impune restricții la intrare pentru călătorii care zboară din sau prin mai multe țări africane. De asemenea, va solicita certificate de vaccin  de la cei care sosesc din alte țări. Și Marocul și-a închis granițele pentru toți străinii - măsură luată de alte două țări: Japonia și Israel.

Reclamă

Japonia a confirmat primul său caz de Omicron

Japonia a confirmat primul său caz de Omicron, relatează agenția de presă Kyodo. Un diplomat namibian în vârstă de 30 de ani a fost testat depistat cu Covid pe aeroportul Narita, lângă Tokyo, duminică, la sosire. Japonia a interzis marți intrarea tuturor străinilor în țară timp de cel puțin o lună, în încercarea de a evita răspândirea noii variante de SARS-CoV-2:  Omicron.

”Pentru a evita situația cea mai gravă, Japonia va interzice mai întâi intrarea tuturor străinilor de la miezul nopții pe 30 noiembrie, ca măsură de precauție. Pentru japonezi vom implementa măsuri stricte de carantină la unități desemnate în funcție de risc la întoarcerea din Africa de Sud și alte 14 țări”, a spus premierul Fumio Kishida. 

Cel mai periculos lucru despre Omicron este incertitudinea și lipsa de informații

Bursele din întreaga lume şi-au mai revenit la începutul acestei săptămâni după ce anunţul privind apariţia unei noi tulpini de coronavirus, Omicron, a declanşat vânzări masive şi o goană după active mai puţin riscante. Doi oameni de ştiinţă sud-africani au sugerat că simptomele noii tulpini sunt moderate deocamdată, însă Organizaţia Mondială a Sănătăţii a îndemnat la prudenţă, spunând că va mai dura ceva timp până când evaluarea noii tulpini va fi finalizată.

Reclamă

Investitorii încearcă să determine dacă apariţia noii tulpini va ajunge să fie o sperietură de scurtă durată de pe urma căreia pieţele îşi vor reveni, sau o lovitură mai amplă la adresa redresării economiei mondiale, scrie Bloomberg, citată de Mediafax.

Soarta pieţelor mondiale depinde acum cel puţin parţial de laboratoarele care analizează omicron, iar investitorii ar putea avea săptămâni de nesiguranţă în faţă în aşteptarea răspunsurilor. „Mai multă claritate privind omnicron ar putea apărea în două-opt săptămâni, timp în care cererea de active mai riscante ar putea fi puternic afectată, potrivit strategilor Citigroup. Traderii şi-au redus de asemenea pariurile pe înăsprirea politicii mone­tare pentru combaterea inflaţiei, tema dominantă pe fondul aştep­tă­rilor că ce a fost mai rău din pan­demie a trecut.

Reclamă

Ce va însemna exact omicron pentru creşterea economică şi inflaţie rămâne însă neclar. Noua tulpină dă o lovitură masivă speranţelor că economia mon­dială va păşi în noul an pe o poziţie mai solidă. Impunerea de restricţii de călătorie va zdruncina în­crederea consumatorilor şi com­pa­niilor, limitând probabil activitatea în unele locuri chiar în momentul în care lumea se pregăteşte de săr­bători.

Ce se va întâmpla mai departe va fi dictat de ceea ce oamenii de ştiinţă vor descoperi despre noua tulpină. Cel mai sumbru scenariu ar fi dacă mutaţia va necesita o revenire la lockdown-uri, care ar ameninţa lanţurile de aprovizionare deja sub presiune şi sufoca cererea în curs de redresare. Astfel ar apărea temeri privind stagflaţia. Un scenariu mai optimist ar fi dacă mutaţia nu se dovedeşte a fi extrem de periculoasă. Însă apariţia acesteia ar trebui să servească drept avertisment că pandemia va rămâne o ameninţare pentru economia mondială, poate ani întregi de-acum încolo.

Reclamă

Totuşi, unii economişti spun că impactul ar putea fi mai redus decât cel înregistrat în timpul recesiunii din 2020. Guvernele, cu excepţia celui chinez, ezită să se grăbească în a institui lockdown-uri. „Companiile şi gospodăriile s-au adaptat la restricţii şi lockdown-uri, aşa că impactul ar putea să nu mai fie la fel de sever de această dată“, arată analiştii Nomura.

În Europa, şefa BCE Christine Lagarde susţine că zona euro este într-o formă mai bună în faţa noii tulpini de coronavirus, mai bine echipată să facă faţă posibilului impact economic al acesteia, potrivit Reuters. Un lucru este sigur: nesiguranţa economică a crescut şi mai mult, iar economiştii au nevoie de o doză însemnată de modestie în anticiparea tendinţelor din 2022, notează analiştii Nomura.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Reclamă
Reclamă
Citește și
Omicron supravieţuieşte mai mult pe plastic şi pe piele decât variantele anterioare, potrivit unui studiu al cercetătorilor japonezi
Sanatate• azi la 10:20
Omicron supravieţuieşte mai mult pe plastic şi pe piele decât variantele anterioare, potrivit unui studiu al cercetătorilor japonezi
Omicron supravieţuieşte mai mult pe plastic şi pe piele decât variantele anterioare, potrivit unui studiu al cercetătorilor japonezi
recomandari pe a1.ro
Fiindcă soacra era prea băgăcioasă și îi umbla prin lucruri, o tânără s-a „răzbunat” în cel mai neașteptat mod. Ce a făcut
Fiindcă soacra era prea băgăcioasă și îi umbla prin lucruri, o tânără s-a „răzbunat” în cel mai neașteptat mod. Ce a făcut
Alexandru Rafila: "E aproape imposibil să nu te infectezi cu Omicron, având în vedere gradul de transmisibilitate al tulpinii"
Sanatate• pe 23.01.2022 la 09:43
Alexandru Rafila: "E aproape imposibil să nu te infectezi cu Omicron, având în vedere gradul de transmisibilitate al tulpinii"
Alexandru Rafila: "E aproape imposibil să nu te infectezi cu Omicron, având în vedere gradul de transmisibilitate al tulpinii"
Top știri
Reacţia unui şofer STB, după ce a aflat că va fi concediat dacă a absentat trei zile la rând: ''Sunt om major şi îmi asum consecinţele faptelor mele''
1
Eveniment • ieri la 19:29

Reacţia unui şofer STB, după ce a aflat că va fi concediat dacă a absentat trei zile la rând: ''Sunt om major şi îmi asum consecinţele faptelor mele''

Reacţia unui şofer STB, după ce a aflat că va fi concediat dacă a absentat trei zile la rând: ''Sunt om major şi îmi asum consecinţele faptelor mele''
Mama copilului sfâșiat de câine nu înțelege cum s-a putut întâmpla tragedia: "Până şi hoţii mi-au intrat şi mi-au mângâiat câinii"
2
Eveniment • ieri la 18:44

Mama copilului sfâșiat de câine nu înțelege cum s-a putut întâmpla tragedia: "Până şi hoţii mi-au intrat şi mi-au mângâiat câinii"

Mama copilului sfâșiat de câine nu înțelege cum s-a putut întâmpla tragedia: "Până şi hoţii mi-au intrat şi mi-au mângâiat câinii"
Băiețelul sfâșiat în Dâmbovița a fost atacat de doi ciobănești caucazieni. Câinii erau liberi în curtea familiei
3
Eveniment • ieri la 13:56

Băiețelul sfâșiat în Dâmbovița a fost atacat de doi ciobănești caucazieni. Câinii erau liberi în curtea familiei

Băiețelul sfâșiat în Dâmbovița a fost atacat de doi ciobănești caucazieni. Câinii erau liberi în curtea familiei
Reacţia Auchan în cazul tinerei filmate când înţeapă mai multe prezervative apoi le pune la loc pe raft, într-un supermarket
4
Eveniment • la 12:26

Reacţia Auchan în cazul tinerei filmate când înţeapă mai multe prezervative apoi le pune la loc pe raft, într-un supermarket

Reacţia Auchan în cazul tinerei filmate când înţeapă mai multe prezervative apoi le pune la loc pe raft, într-un supermarket
Un tânăr de 19 ani a produs un accident cu patru răniţi, între care o fată de 10 ani. Şoferul lăsase acasă un bilet de adio
5
Eveniment • ieri la 20:43

Un tânăr de 19 ani a produs un accident cu patru răniţi, între care o fată de 10 ani. Şoferul lăsase acasă un bilet de adio

Un tânăr de 19 ani a produs un accident cu patru răniţi, între care o fată de 10 ani. Şoferul lăsase acasă un bilet de adio
RECOMANDĂRI
Câți români vor să se angajeze șoferi la STB după greva ilegală. Condițiile pentru angajarea la STB
Eveniment • la 12:30

Câți români vor să se angajeze șoferi la STB după grevă: au făcut coadă la sediu. Condițiile pentru angajarea la STB

După cinci zile de criză, greva salariaţilor STB din Capitală a luat sfârşit. Acţiunea de protest a fost suspendată, iar...

Câți români vor să se angajeze șoferi la STB după grevă: au făcut coadă la sediu. Condițiile pentru angajarea la STB
”Următoarea pandemie a început.” Peste un milion de oameni au murit în lume într-un singur an din cauza rezistenței la antibiotice
Sanatate • la 11:48

”Următoarea pandemie a început.” Peste un milion de oameni au murit în lume într-un singur an din cauza rezistenței la antibiotice

”Următoarea pandemie a început.” Peste un milion de oameni au murit în lume într-un singur an din cauza rezistenței la antibiotice
Reacţia Auchan în cazul tinerei filmate când înţeapă mai multe prezervative apoi le pune la loc pe raft, într-un supermarket
Eveniment • la 12:30

Reacţia Auchan în cazul tinerei filmate când înţeapă mai multe prezervative apoi le pune la loc pe raft, într-un supermarket

Reacţia Auchan în cazul tinerei filmate când înţeapă mai multe prezervative apoi le pune la loc pe raft, într-un supermarket
Jaf armat la o cafenea din Suceava. Un tânăr a amenințat vânzătoarea cu pistolul și a golit de bani casa de marcat
Eveniment • la 07:36
Video

Jaf armat la o cafenea din Suceava. Un tânăr a amenințat vânzătoarea cu pistolul și a golit de bani casa de marcat

Jaf armat la o cafenea din Suceava. Un tânăr a amenințat vânzătoarea cu pistolul și a golit de bani casa de marcat
PARTENERI
Cum arată Bianca Drăgușanu după ce și-a topit acidul din buze. Primele imagini cu blondina: ”Nici eu nu mă așteptam” / FOTO
spynews.ro
Cum arată Bianca Drăgușanu după ce și-a topit acidul din buze. Primele imagini cu blondina: ”Nici eu nu mă așteptam” / FOTO
VIDEO | O femeie a fost accidentată mortal pe o trecere de pietoni, pe verde, și târâtă 17 metri. Procurorii au clasat dosarul și spun că șoferul nu era obligat să oprească
libertatea.ro
VIDEO | O femeie a fost accidentată mortal pe o trecere de pietoni, pe verde, și târâtă 17 metri. Procurorii au clasat dosarul și spun că șoferul nu era obligat să oprească
Cu câți lei se vinde o monedă de 2 euro din anul 2017
bzi.ro
Cu câți lei se vinde o monedă de 2 euro din anul 2017
Horia Moculescu este conectat la un aparat de oxigen. Detalii de ultimă oră despre starea de sănătate a compozitorului
bzi.ro
Horia Moculescu este conectat la un aparat de oxigen. Detalii de ultimă oră despre starea de sănătate a compozitorului
Horoscopul zilei de 26 ianuarie 2022. Leii primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Horoscopul zilei de 26 ianuarie 2022. Leii primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Irina a murit cu ordinul de protecție în mână! Ultimele ei cuvinte: 'A venit peste mine în casă…'
gandul.ro
Irina a murit cu ordinul de protecție în mână! Ultimele ei cuvinte: 'A venit peste mine în casă…'
Efectele dramatice ale expulzării lui Novak Djokovic asupra turneului de la Australian Open!
prosport.ro
Efectele dramatice ale expulzării lui Novak Djokovic asupra turneului de la Australian Open!
Fenomen neobișnuit care va lovi lumea cu putere: Râurile din cer, ce se prăvălesc pe Pământ VIDEO
Ziare.com
Fenomen neobișnuit care va lovi lumea cu putere: Râurile din cer, ce se prăvălesc pe Pământ VIDEO
Marian Godina explica gestul piciorul! Adevărul dur despre polițistul care a cauzat accidentul mortal
redactia.ro
Marian Godina explica gestul piciorul! Adevărul dur despre polițistul care a cauzat accidentul mortal
Vlad Gherman lansează o nouă piesă muzicală. Când va fi data la care va putea fi ascultată: "Vă promit un început de an 2022 în forță"
tvhappy.ro
Vlad Gherman lansează o nouă piesă muzicală. Când va fi data la care va putea fi ascultată: "Vă promit un început de an 2022 în forță"
Diana, 22 de ani, este victimă a răzbunării pe internet: „Sunt dezgustată. Am ajuns în centrul unui infern, asaltată de mii de mesaje”
GSP
Diana, 22 de ani, este victimă a răzbunării pe internet: „Sunt dezgustată. Am ajuns în centrul unui infern, asaltată de mii de mesaje”
Vlad Dobrescu cântă rap cu burta plină! Hip-hop-erul are o afacere cu supă
money.ro
Vlad Dobrescu cântă rap cu burta plină! Hip-hop-erul are o afacere cu supă
„A alunecat şi s-a dus direct în cap!” Anamaria Prodan, necruţătoare cu Laurenţiu Reghecampf. Dezvăluiri incredibile despre antrenor
as.ro
„A alunecat şi s-a dus direct în cap!” Anamaria Prodan, necruţătoare cu Laurenţiu Reghecampf. Dezvăluiri incredibile despre antrenor
„Cât de frumoasă ești!” Anamaria Prodan, apariție spectaculoasă alături de unul dintre cei mai bogați șeici din lume. Averea familiei bărbatului este fabuloasă
as.ro
„Cât de frumoasă ești!” Anamaria Prodan, apariție spectaculoasă alături de unul dintre cei mai bogați șeici din lume. Averea familiei bărbatului este fabuloasă
Averile lui Elon Musk, Jeff Bezos și Bill Gates s-au micșorat cu zeci de miliarde de dolari în ianuarie. 2022 a început cu o scădere semnificativă
UseIT
Averile lui Elon Musk, Jeff Bezos și Bill Gates s-au micșorat cu zeci de miliarde de dolari în ianuarie. 2022 a început cu o scădere semnificativă
Superbet
Ai parte de bonusuri-surpriză în jocul cu lumini (p)

Ai parte de bonusuri-surpriză în jocul cu lumini (p)

Ai parte de bonusuri-surpriză în jocul cu lumini (p)
Observator de bine
Mihaela Donosa
Observator de bine • la 17:59
Video

Observator de bine, 25 ianuarie 2022. Telescopul Spaţial James Webb a ajuns cu bine la destinaţie

Observator de bine, 25 ianuarie 2022, prezentat de Mihaela Donosa.

Observator de bine, 25 ianuarie 2022. Telescopul Spaţial James Webb a ajuns cu bine la destinaţie
Ioana Scărlătescu
Observator de bine • ieri la 17:28
Video

Observator de bine, 24 ianuarie 2022. Un american şi-a riscat viaţa pentru a-şi salva căţelul, atacat de urs

Observator de bine, 24 ianuarie 2022. Un american şi-a riscat viaţa pentru a-şi salva căţelul, atacat de urs
Mihaela Donosa
Observator de bine • pe 21.01 la 17:45
Video

Observator de bine, 21 ianuarie 2022. Elton John şi-a reluat turneul de adio, după doi ani de pauză

Observator de bine, 21 ianuarie 2022. Elton John şi-a reluat turneul de adio, după doi ani de pauză