Antena Meniu Search
x

De ce a intrat lumea în panică din cauza Omicron. Bursele au pierdut vineri 2000 de miliarde de dolari, Japonia a confirmat primul caz

Varianta Omicron a declanșat panica pe tot globul că răspândirea sa ar putea pune din nou presiuni pe sistemele de sănătate și ar putea zădărnici eforturile de redeschidere a economiilor și a granițelor. Neliniștea produsă de Omicron a fost evidentă pe piețele globale la scurt timp după ce noua variantă a fost identificată. Vineri a lovit bursele și a șters aproximativ 2000 de miliarde de dolari de pe piețele financiare globale.

de Redactia Observator

la 30.11.2021, 11:42

De ce a intrat lumea în panică din cauza Omicron. Bursele au pierdut vineri 2000 miliarde de dolari, Japonia a confirmat primul caz
De ce a intrat lumea în panică din cauza Omicron. Bursele au pierdut vineri 2000 miliarde de dolari, Japonia a confirmat primul caz - Profimedia

OMS a avertizat luni într-un raport tehnic că există o probabilitate mare ca Omicron să se ”răspândească la nivel global” și să genereze un nou val de Covid. Organizația a îndemnat statele lumii să înceapă testarea pe scară largă pentru noua tulpină, în timp ce producătorii de vaccinuri au început deja să lucreze la adaptarea serurilor anti-Covid-19 pentru a ținti varianta Omicron. BioNTech, partenerul german al Pfizer, a declarat că ar putea avea o nouă versiune gata în 100 de zile, în timp ce CEO-ul Moderna a declarat pentru Financial Times că numărul mare de mutații înseamnă că Omicron ar putea să anuleze protecția oferită de vaccinurile actuale.

În realitate, în timp ce virusul continuă să țină prima pagină și să dea peste cap eforturile de redeschidere chiar când începe sezonul călătoriilor de vacanță, a început o fază de tipul așteptăm să vedem ce se întâmplă. Ceea ce este din ce în ce mai probabil este că nu vom scăpa de cătușele pandemiei prea curând, comentează Bloomberg

Ceea ce este cel mai rău la Omicron până în prezent este incertitudinea. A aștepta înseamnă a-ți imagina, iar a-ți imagina duce la anxietate. Și totuși, să așteptăm până când vom afla mai multe despre Omicron este tot ce putem face. Nu se știu suficiente detalii despre cât de severă este varianta Omicron. Până în prezent nu a fost confirmat vreun deces cauzat de Covid și atribuit variantei Omicron. Oamenii de știință și producătorii de vaccinuri s-au aruncat într-o cursă pentru a studia varianta și a determina dacă este mai transmisibilă sau mai letală și dacă vaccinurile existente pot să ne protejeze împotriva acesteia. OMS a avertizat că strângerea de informații ar putea dura zile sau săptămâni.

Ministru britanic: „Prefer să exagerez decât să reacționez insuficient” la varianta Omicron

Pe acelaşi subiect

”Trebuie să avem un timp în care cei mai importanți oameni de știință ai lumii să-și dea seama ce este cu această văriantă. Știm că este foarte transmisibilă. Nu știm dacă vaccinul funcționează sau alte tratamente. Deci, oamenii de știință au nevoie de ceva timp pentru asta. Credem că avem un răspuns echilibrat și proporțional, dar îl vom revizui în trei săptămâni. Acest lucru le va oferi oamenilor de știință suficient timp pentru a ne ajuta și a ne oferi mai multe informații.” a declarat la Sky News Gillian Keegan, ministru adjunct în Ministerul Sănătății din Marea Britanie. 

În Anglia, masca de protecție va deveni obligatorie în transportul public, dar și în magazine, la fel ca în restul Regatului Unit. ”Este datoria publicului britanic să fie înțelept, vă rugăm să purtați masca. Chiar dacă poliția este cea care va impune acest lucru.” a mai spus Gillian Keegan.

Între timp, Scoția a identificat alte trei cazuri de variantă Omicron, ajungând în total la nouă a declarat ministrul Sănătății, Humza Yousaf. Yousaf a spus că există cinci cazuri în zona Lanarkshire și patru în NHS Greater Glasgow și Clyde, în creștere față de cele șase identificate în cele două zone anunțate luni.

Japonia, Maroc și Israel și-au închis granițele complet pentru străini

Mai multe țări au impus restricții de călătorie pentru a încerca să limiteze răspândirea variantei Omicron în timp ce China s-a angajat să trimită 600 de milioane de doze de vaccin în Africa. Pe măsură ce cazurile de Omicron continuă să crească în întreaga lume, varianta fiind confirmată din Japonia până în Insula Reunion, Hong Kong a interzis intrarea călătorilor care vin din 4 țări africane, Australia, Canada, Israel și alte șase țări europene în ultimele 21 de zile.  Și Ecuador impune restricții la intrare pentru călătorii care zboară din sau prin mai multe țări africane. De asemenea, va solicita certificate de vaccin  de la cei care sosesc din alte țări. Și Marocul și-a închis granițele pentru toți străinii - măsură luată de alte două țări: Japonia și Israel.

Japonia a confirmat primul său caz de Omicron

Japonia a confirmat primul său caz de Omicron, relatează agenția de presă Kyodo. Un diplomat namibian în vârstă de 30 de ani a fost testat depistat cu Covid pe aeroportul Narita, lângă Tokyo, duminică, la sosire. Japonia a interzis marți intrarea tuturor străinilor în țară timp de cel puțin o lună, în încercarea de a evita răspândirea noii variante de SARS-CoV-2:  Omicron.

”Pentru a evita situația cea mai gravă, Japonia va interzice mai întâi intrarea tuturor străinilor de la miezul nopții pe 30 noiembrie, ca măsură de precauție. Pentru japonezi vom implementa măsuri stricte de carantină la unități desemnate în funcție de risc la întoarcerea din Africa de Sud și alte 14 țări”, a spus premierul Fumio Kishida. 

Cel mai periculos lucru despre Omicron este incertitudinea și lipsa de informații

Bursele din întreaga lume şi-au mai revenit la începutul acestei săptămâni după ce anunţul privind apariţia unei noi tulpini de coronavirus, Omicron, a declanşat vânzări masive şi o goană după active mai puţin riscante. Doi oameni de ştiinţă sud-africani au sugerat că simptomele noii tulpini sunt moderate deocamdată, însă Organizaţia Mondială a Sănătăţii a îndemnat la prudenţă, spunând că va mai dura ceva timp până când evaluarea noii tulpini va fi finalizată.

Investitorii încearcă să determine dacă apariţia noii tulpini va ajunge să fie o sperietură de scurtă durată de pe urma căreia pieţele îşi vor reveni, sau o lovitură mai amplă la adresa redresării economiei mondiale, scrie Bloomberg, citată de Mediafax.

Soarta pieţelor mondiale depinde acum cel puţin parţial de laboratoarele care analizează omicron, iar investitorii ar putea avea săptămâni de nesiguranţă în faţă în aşteptarea răspunsurilor. „Mai multă claritate privind omnicron ar putea apărea în două-opt săptămâni, timp în care cererea de active mai riscante ar putea fi puternic afectată, potrivit strategilor Citigroup. Traderii şi-au redus de asemenea pariurile pe înăsprirea politicii mone­tare pentru combaterea inflaţiei, tema dominantă pe fondul aştep­tă­rilor că ce a fost mai rău din pan­demie a trecut.

Ce va însemna exact omicron pentru creşterea economică şi inflaţie rămâne însă neclar. Noua tulpină dă o lovitură masivă speranţelor că economia mon­dială va păşi în noul an pe o poziţie mai solidă. Impunerea de restricţii de călătorie va zdruncina în­crederea consumatorilor şi com­pa­niilor, limitând probabil activitatea în unele locuri chiar în momentul în care lumea se pregăteşte de săr­bători.

Ce se va întâmpla mai departe va fi dictat de ceea ce oamenii de ştiinţă vor descoperi despre noua tulpină. Cel mai sumbru scenariu ar fi dacă mutaţia va necesita o revenire la lockdown-uri, care ar ameninţa lanţurile de aprovizionare deja sub presiune şi sufoca cererea în curs de redresare. Astfel ar apărea temeri privind stagflaţia. Un scenariu mai optimist ar fi dacă mutaţia nu se dovedeşte a fi extrem de periculoasă. Însă apariţia acesteia ar trebui să servească drept avertisment că pandemia va rămâne o ameninţare pentru economia mondială, poate ani întregi de-acum încolo.

Totuşi, unii economişti spun că impactul ar putea fi mai redus decât cel înregistrat în timpul recesiunii din 2020. Guvernele, cu excepţia celui chinez, ezită să se grăbească în a institui lockdown-uri. „Companiile şi gospodăriile s-au adaptat la restricţii şi lockdown-uri, aşa că impactul ar putea să nu mai fie la fel de sever de această dată“, arată analiştii Nomura.

În Europa, şefa BCE Christine Lagarde susţine că zona euro este într-o formă mai bună în faţa noii tulpini de coronavirus, mai bine echipată să facă faţă posibilului impact economic al acesteia, potrivit Reuters. Un lucru este sigur: nesiguranţa economică a crescut şi mai mult, iar economiştii au nevoie de o doză însemnată de modestie în anticiparea tendinţelor din 2022, notează analiştii Nomura.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » De ce a intrat lumea în panică din cauza Omicron. Bursele au pierdut vineri 2000 de miliarde de dolari, Japonia a confirmat primul caz