Search
x
Meniu

De ce a intrat lumea în panică din cauza Omicron. Bursele au pierdut vineri 2000 de miliarde de dolari, Japonia a confirmat primul caz

De Redactia Observator la 30.11.2021, 11:42

Varianta Omicron a declanșat panica pe tot globul că răspândirea sa ar putea pune din nou presiuni pe sistemele de sănătate și ar putea zădărnici eforturile de redeschidere a economiilor și a granițelor. Neliniștea produsă de Omicron a fost evidentă pe piețele globale la scurt timp după ce noua variantă a fost identificată. Vineri a lovit bursele și a șters aproximativ 2000 de miliarde de dolari de pe piețele financiare globale.

Reclamă
De ce a intrat lumea în panică din cauza Omicron. Bursele au pierdut vineri 2000 miliarde de dolari, Japonia a confirmat primul caz

Profimedia

OMS a avertizat luni într-un raport tehnic că există o probabilitate mare ca Omicron să se ”răspândească la nivel global” și să genereze un nou val de Covid. Organizația a îndemnat statele lumii să înceapă testarea pe scară largă pentru noua tulpină, în timp ce producătorii de vaccinuri au început deja să lucreze la adaptarea serurilor anti-Covid-19 pentru a ținti varianta Omicron. BioNTech, partenerul german al Pfizer, a declarat că ar putea avea o nouă versiune gata în 100 de zile, în timp ce CEO-ul Moderna a declarat pentru Financial Times că numărul mare de mutații înseamnă că Omicron ar putea să anuleze protecția oferită de vaccinurile actuale.

Reclamă

În realitate, în timp ce virusul continuă să țină prima pagină și să dea peste cap eforturile de redeschidere chiar când începe sezonul călătoriilor de vacanță, a început o fază de tipul așteptăm să vedem ce se întâmplă. Ceea ce este din ce în ce mai probabil este că nu vom scăpa de cătușele pandemiei prea curând, comentează Bloomberg

Ceea ce este cel mai rău la Omicron până în prezent este incertitudinea. A aștepta înseamnă a-ți imagina, iar a-ți imagina duce la anxietate. Și totuși, să așteptăm până când vom afla mai multe despre Omicron este tot ce putem face. Nu se știu suficiente detalii despre cât de severă este varianta Omicron. Până în prezent nu a fost confirmat vreun deces cauzat de Covid și atribuit variantei Omicron. Oamenii de știință și producătorii de vaccinuri s-au aruncat într-o cursă pentru a studia varianta și a determina dacă este mai transmisibilă sau mai letală și dacă vaccinurile existente pot să ne protejeze împotriva acesteia. OMS a avertizat că strângerea de informații ar putea dura zile sau săptămâni.

Citește și:

Ministru britanic: „Prefer să exagerez decât să reacționez insuficient” la varianta Omicron

”Trebuie să avem un timp în care cei mai importanți oameni de știință ai lumii să-și dea seama ce este cu această văriantă. Știm că este foarte transmisibilă. Nu știm dacă vaccinul funcționează sau alte tratamente. Deci, oamenii de știință au nevoie de ceva timp pentru asta. Credem că avem un răspuns echilibrat și proporțional, dar îl vom revizui în trei săptămâni. Acest lucru le va oferi oamenilor de știință suficient timp pentru a ne ajuta și a ne oferi mai multe informații.” a declarat la Sky News Gillian Keegan, ministru adjunct în Ministerul Sănătății din Marea Britanie. 

Reclamă

În Anglia, masca de protecție va deveni obligatorie în transportul public, dar și în magazine, la fel ca în restul Regatului Unit. ”Este datoria publicului britanic să fie înțelept, vă rugăm să purtați masca. Chiar dacă poliția este cea care va impune acest lucru.” a mai spus Gillian Keegan.

Între timp, Scoția a identificat alte trei cazuri de variantă Omicron, ajungând în total la nouă a declarat ministrul Sănătății, Humza Yousaf. Yousaf a spus că există cinci cazuri în zona Lanarkshire și patru în NHS Greater Glasgow și Clyde, în creștere față de cele șase identificate în cele două zone anunțate luni.

Japonia, Maroc și Israel și-au închis granițele complet pentru străini

Mai multe țări au impus restricții de călătorie pentru a încerca să limiteze răspândirea variantei Omicron în timp ce China s-a angajat să trimită 600 de milioane de doze de vaccin în Africa. Pe măsură ce cazurile de Omicron continuă să crească în întreaga lume, varianta fiind confirmată din Japonia până în Insula Reunion, Hong Kong a interzis intrarea călătorilor care vin din 4 țări africane, Australia, Canada, Israel și alte șase țări europene în ultimele 21 de zile.  Și Ecuador impune restricții la intrare pentru călătorii care zboară din sau prin mai multe țări africane. De asemenea, va solicita certificate de vaccin  de la cei care sosesc din alte țări. Și Marocul și-a închis granițele pentru toți străinii - măsură luată de alte două țări: Japonia și Israel.

Reclamă

Japonia a confirmat primul său caz de Omicron

Japonia a confirmat primul său caz de Omicron, relatează agenția de presă Kyodo. Un diplomat namibian în vârstă de 30 de ani a fost testat depistat cu Covid pe aeroportul Narita, lângă Tokyo, duminică, la sosire. Japonia a interzis marți intrarea tuturor străinilor în țară timp de cel puțin o lună, în încercarea de a evita răspândirea noii variante de SARS-CoV-2:  Omicron.

”Pentru a evita situația cea mai gravă, Japonia va interzice mai întâi intrarea tuturor străinilor de la miezul nopții pe 30 noiembrie, ca măsură de precauție. Pentru japonezi vom implementa măsuri stricte de carantină la unități desemnate în funcție de risc la întoarcerea din Africa de Sud și alte 14 țări”, a spus premierul Fumio Kishida. 

Cel mai periculos lucru despre Omicron este incertitudinea și lipsa de informații

Bursele din întreaga lume şi-au mai revenit la începutul acestei săptămâni după ce anunţul privind apariţia unei noi tulpini de coronavirus, Omicron, a declanşat vânzări masive şi o goană după active mai puţin riscante. Doi oameni de ştiinţă sud-africani au sugerat că simptomele noii tulpini sunt moderate deocamdată, însă Organizaţia Mondială a Sănătăţii a îndemnat la prudenţă, spunând că va mai dura ceva timp până când evaluarea noii tulpini va fi finalizată.

Reclamă

Investitorii încearcă să determine dacă apariţia noii tulpini va ajunge să fie o sperietură de scurtă durată de pe urma căreia pieţele îşi vor reveni, sau o lovitură mai amplă la adresa redresării economiei mondiale, scrie Bloomberg, citată de Mediafax.

Soarta pieţelor mondiale depinde acum cel puţin parţial de laboratoarele care analizează omicron, iar investitorii ar putea avea săptămâni de nesiguranţă în faţă în aşteptarea răspunsurilor. „Mai multă claritate privind omnicron ar putea apărea în două-opt săptămâni, timp în care cererea de active mai riscante ar putea fi puternic afectată, potrivit strategilor Citigroup. Traderii şi-au redus de asemenea pariurile pe înăsprirea politicii mone­tare pentru combaterea inflaţiei, tema dominantă pe fondul aştep­tă­rilor că ce a fost mai rău din pan­demie a trecut.

Reclamă

Ce va însemna exact omicron pentru creşterea economică şi inflaţie rămâne însă neclar. Noua tulpină dă o lovitură masivă speranţelor că economia mon­dială va păşi în noul an pe o poziţie mai solidă. Impunerea de restricţii de călătorie va zdruncina în­crederea consumatorilor şi com­pa­niilor, limitând probabil activitatea în unele locuri chiar în momentul în care lumea se pregăteşte de săr­bători.

Ce se va întâmpla mai departe va fi dictat de ceea ce oamenii de ştiinţă vor descoperi despre noua tulpină. Cel mai sumbru scenariu ar fi dacă mutaţia va necesita o revenire la lockdown-uri, care ar ameninţa lanţurile de aprovizionare deja sub presiune şi sufoca cererea în curs de redresare. Astfel ar apărea temeri privind stagflaţia. Un scenariu mai optimist ar fi dacă mutaţia nu se dovedeşte a fi extrem de periculoasă. Însă apariţia acesteia ar trebui să servească drept avertisment că pandemia va rămâne o ameninţare pentru economia mondială, poate ani întregi de-acum încolo.

Reclamă

Totuşi, unii economişti spun că impactul ar putea fi mai redus decât cel înregistrat în timpul recesiunii din 2020. Guvernele, cu excepţia celui chinez, ezită să se grăbească în a institui lockdown-uri. „Companiile şi gospodăriile s-au adaptat la restricţii şi lockdown-uri, aşa că impactul ar putea să nu mai fie la fel de sever de această dată“, arată analiştii Nomura.

În Europa, şefa BCE Christine Lagarde susţine că zona euro este într-o formă mai bună în faţa noii tulpini de coronavirus, mai bine echipată să facă faţă posibilului impact economic al acesteia, potrivit Reuters. Un lucru este sigur: nesiguranţa economică a crescut şi mai mult, iar economiştii au nevoie de o doză însemnată de modestie în anticiparea tendinţelor din 2022, notează analiştii Nomura.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Reclamă
Reclamă
Citește și
Alexandru Rafila: "E aproape imposibil să nu te infectezi cu Omicron, având în vedere gradul de transmisibilitate al tulpinii"
Sanatate• ieri la 09:43
Alexandru Rafila: "E aproape imposibil să nu te infectezi cu Omicron, având în vedere gradul de transmisibilitate al tulpinii"
Alexandru Rafila: "E aproape imposibil să nu te infectezi cu Omicron, având în vedere gradul de transmisibilitate al tulpinii"
recomandari pe a1.ro
Ea este femeia care își împarte soțul cu alte tinere. Una dintre ele urmează să aducă pe lume copilul partenerului
Ea este femeia care își împarte soțul cu alte tinere. Una dintre ele urmează să aducă pe lume copilul partenerului
Studiu american: Rapelul oferă cea mai bună protecţie împotriva variantei Omicron
Sanatate• pe 22.01.2022 la 15:56
Studiu american: Rapelul oferă cea mai bună protecţie împotriva variantei Omicron
Studiu american: Rapelul oferă cea mai bună protecţie împotriva variantei Omicron
Top știri
Pedeapsă drastică pentru cei care locuiesc în chirie sau în gazdă, dar au altă adresă de domiciliu în buletin
1
Eveniment • pe 21.01 la 19:46

Pedeapsă drastică pentru cei care locuiesc în chirie sau în gazdă, dar au altă adresă de domiciliu în buletin

Pedeapsă drastică pentru cei care locuiesc în chirie sau în gazdă, dar au altă adresă de domiciliu în buletin
Ucrainenii de la graniţa cu Rusia sunt pregătiţi de război: "Se vor întoarce acasă în sicrie de zinc. Mamele lor vor plânge"
2
Extern • ieri la 14:08

Ucrainenii de la graniţa cu Rusia sunt pregătiţi de război: "Se vor întoarce acasă în sicrie de zinc. Mamele lor vor plânge"

Ucrainenii de la graniţa cu Rusia sunt pregătiţi de război: "Se vor întoarce acasă în sicrie de zinc. Mamele lor vor plânge"
Cadavrul unui bărbat adus la poştă pentru a i se încasa pensia. Irlandezul murise de doar trei ore
3
Mapamond • ieri la 18:51

Cadavrul unui bărbat adus la poştă pentru a i se încasa pensia. Irlandezul murise de doar trei ore

Cadavrul unui bărbat adus la poştă pentru a i se încasa pensia. Irlandezul murise de doar trei ore
Va plăti scump pentru faima de pe TikTok. Un bărbat din Predeal, reţinut după ce s-a vrut "vedetă" la volanul maşinii de poliţie
4
Social • pe 22.01 la 18:56

Va plăti scump pentru faima de pe TikTok. Un bărbat din Predeal, reţinut după ce s-a vrut "vedetă" la volanul maşinii de poliţie

Va plăti scump pentru faima de pe TikTok. Un bărbat din Predeal, reţinut după ce s-a vrut "vedetă" la volanul maşinii de poliţie
În a doua zi de grevă STB în Bucureşti, un vatman şi-a făcut curaj să iasă pe traseu toată tura: "Nu ştiu de ce vi se pare o raritate"
5
Eveniment • pe 21.01 la 19:47

În a doua zi de grevă STB în Bucureşti, un vatman şi-a făcut curaj să iasă pe traseu toată tura: "Nu ştiu de ce vi se pare o raritate"

În a doua zi de grevă STB în Bucureşti, un vatman şi-a făcut curaj să iasă pe traseu toată tura: "Nu ştiu de ce vi se pare o raritate"
RECOMANDĂRI
Planul de război al lui Putin în Ucraina: raiduri aeriene necruţătoare şi lansări de rachete
Extern • la 13:15

Planul de război al lui Putin în Ucraina: raiduri aeriene necruţătoare şi lansări de rachete

Rusia este hotarâtă să nu lase Ucraina din mână. Aşa că are pregătite mai multe planuri de atac. Pe lângă o invazie...

Planul de război al lui Putin în Ucraina: raiduri aeriene necruţătoare şi lansări de rachete
Șoferii STB care nu au ieșit pe traseu trei zile la rând riscă să fie concediați. Directorul a cerut liste cu angajații care nu au lucrat
Eveniment • la 13:50
Video

Șoferii STB care nu au ieșit pe traseu trei zile la rând riscă să fie concediați. Directorul a cerut liste cu angajații care nu au lucrat

Șoferii STB care nu au ieșit pe traseu trei zile la rând riscă să fie concediați. Directorul a cerut liste cu angajații care nu au lucrat
Momentul în care George Simion e împroşcat cu cerneală. "Prinde-l, mă! Ia uite, domnule, nu se poate aşa ceva" - VIDEO
Politic • la 12:56

Momentul în care George Simion e împroşcat cu cerneală. "Prinde-l, mă! Ia uite, domnule, nu se poate aşa ceva" - VIDEO

Momentul în care George Simion e împroşcat cu cerneală. "Prinde-l, mă! Ia uite, domnule, nu se poate aşa ceva" - VIDEO
OMS: Varianta Omicron ar putea marca finalul pandemiei în Europa
Extern • la 11:34

Șeful OMS Europa estimează că varianta Omicron ar putea marca finalul pandemiei pe continentul european

Șeful OMS Europa estimează că varianta Omicron ar putea marca finalul pandemiei pe continentul european
PARTENERI
Primele declarații ale polițistului care a ucis-o pe Raisa Nicoleta în accident. El a recunoscut în fața anchetatorilor că a împins-o cu piciorul să vadă dacă este vie
spynews.ro
Primele declarații ale polițistului care a ucis-o pe Raisa Nicoleta în accident. El a recunoscut în fața anchetatorilor că a împins-o cu piciorul să vadă dacă este vie
Românii de lângă Ucraina, despre posibila invazie a rușilor. „Ce-s 40 km dacă se ajunge pân’ la graniță?”
libertatea.ro
Românii de lângă Ucraina, despre posibila invazie a rușilor. „Ce-s 40 km dacă se ajunge pân’ la graniță?”
Cu câți lei se vinde o monedă de 2 euro din anul 2017
bzi.ro
Cu câți lei se vinde o monedă de 2 euro din anul 2017
Horia Moculescu este conectat la un aparat de oxigen. Detalii de ultimă oră despre starea de sănătate a compozitorului
bzi.ro
Horia Moculescu este conectat la un aparat de oxigen. Detalii de ultimă oră despre starea de sănătate a compozitorului
Horoscopul zilei de 25 ianuarie 2022. Berbecii au nevoie de stabilitate. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Horoscopul zilei de 25 ianuarie 2022. Berbecii au nevoie de stabilitate. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Irina a murit cu ordinul de protecție în mână! Ultimele ei cuvinte: 'A venit peste mine în casă…'
gandul.ro
Irina a murit cu ordinul de protecție în mână! Ultimele ei cuvinte: 'A venit peste mine în casă…'
Efectele dramatice ale expulzării lui Novak Djokovic asupra turneului de la Australian Open!
prosport.ro
Efectele dramatice ale expulzării lui Novak Djokovic asupra turneului de la Australian Open!
Fenomen spectaculos observat din București. Ce au putut vedea pe cer locuitorii Capitalei duminică seară
Ziare.com
Fenomen spectaculos observat din București. Ce au putut vedea pe cer locuitorii Capitalei duminică seară
Marian Godina explica gestul piciorul! Adevărul dur despre polițistul care a cauzat accidentul mortal
redactia.ro
Marian Godina explica gestul piciorul! Adevărul dur despre polițistul care a cauzat accidentul mortal
Băiatul lui Facundo Arana și al Mariei Susini are un talent incredibil. Actorul din "Înger Sălbatic" l-a filmat pe fiul său chiar în acel moment
tvhappy.ro
Băiatul lui Facundo Arana și al Mariei Susini are un talent incredibil. Actorul din "Înger Sălbatic" l-a filmat pe fiul său chiar în acel moment
Diana, 22 de ani, este victimă a răzbunării pe internet: „Sunt dezgustată. Am ajuns în centrul unui infern, asaltată de mii de mesaje”
GSP
Diana, 22 de ani, este victimă a răzbunării pe internet: „Sunt dezgustată. Am ajuns în centrul unui infern, asaltată de mii de mesaje”
Vlad Dobrescu cântă rap cu burta plină! Hip-hop-erul are o afacere cu supă
money.ro
Vlad Dobrescu cântă rap cu burta plină! Hip-hop-erul are o afacere cu supă
„Cât de frumoasă ești!” Anamaria Prodan, apariție spectaculoasă alături de unul dintre cei mai bogați șeici din lume. Averea familiei bărbatului este fabuloasă
as.ro
„Cât de frumoasă ești!” Anamaria Prodan, apariție spectaculoasă alături de unul dintre cei mai bogați șeici din lume. Averea familiei bărbatului este fabuloasă
„Când scăpam, era taifun!”. Anamaria Prodan, mesaj furibund în plin scandal de divorţ! Atacuri în rafală ale vedetei
as.ro
„Când scăpam, era taifun!”. Anamaria Prodan, mesaj furibund în plin scandal de divorţ! Atacuri în rafală ale vedetei
Una dintre cele mai comune cauze ale morții din lume, de care puțini au auzit. Câte victime a făcut într-un singur an, înaintea pandemiei
UseIT
Una dintre cele mai comune cauze ale morții din lume, de care puțini au auzit. Câte victime a făcut într-un singur an, înaintea pandemiei
Superbet
Ai parte de bonusuri-surpriză în jocul cu lumini (p)

Ai parte de bonusuri-surpriză în jocul cu lumini (p)

Ai parte de bonusuri-surpriză în jocul cu lumini (p)
Observator de bine
Mihaela Donosa
Observator de bine • pe 21.01 la 17:45
Video

Observator de bine, 21 ianuarie 2022. Elton John şi-a reluat turneul de adio, după doi ani de pauză

Observator de bine, 21 ianuarie 2022, prezentat de Mihaela Donosa.

Observator de bine, 21 ianuarie 2022. Elton John şi-a reluat turneul de adio, după doi ani de pauză
Ioana Scărlătescu
Observator de bine • pe 20.01 la 18:20
Video

Observator de bine, 20 ianuarie 2022. Povestea şoferului care oferă curse gratuite copiillor cu dizabilităţi

Observator de bine, 20 ianuarie 2022. Povestea şoferului care oferă curse gratuite copiillor cu dizabilităţi
Ioana Scărlătescu
Observator de bine • pe 19.01 la 18:27
Video

Observator de bine, 19 ianuarie 2022. Anamaria Vartolomei a primit premiul pentru cea mai bună actriţă la Gala Premiilor Lumiere

Observator de bine, 19 ianuarie 2022. Anamaria Vartolomei a primit premiul pentru cea mai bună actriţă la Gala Premiilor Lumiere

News Alert

Planul de război al lui Putin în Ucraina

Planul de război al lui Putin în Ucraina