De ce a pierdut Rusia atât de multe tancuri în războiul din Ucraina?
Se estimează că Rusia a pierdut sute de tancuri în cele două luni de la invadarea Ucrainei se arată într-o analiză făcută de BBC despre cauzele pentru ca forțele ruse au rămas fără atât de multe blindate. Război Rusia - Ucraina, ziua 48 LIVE TEXT
Experții militari pun pierderile pe seama armelor antitanc avansate pe care națiunile occidentale le-au furnizat Ucrainei. O altă explicaţie importantă este strategia și tactica proastă cu care soldaţii ruşii au folosit tancurile.
Cât de mari sunt pierderile de tancuri ale Rusiei?
Forțele armate ale Ucrainei spun că armata lui Putin a pierdut peste 680 de tancuri. O sursă independentă, Oryx, un blog militar care contorizează pierderile militare ale Rusiei în Ucraina pe baza fotografiilor făcute în zonele de război, spune că forţele ruse au pierdut peste 460 de tancuri și 2.000 de vehicule blindate. Potrivit Institutului Internațional de Studii Strategice, Rusia avea în total aproximativ 2.700 de tancuri principale de luptă la începutul conflictului.
Cât de eficiente au fost armele antitanc?
- Americanii nu știu dacă rușii au un comandant la vârf al războiului din Ucraina. General SUA: ”Dacă există...
- Ucraina a devenit un cimitir pentru tancurile rusești. Cele două arme care au ajuns coșmarul lui Putin
- Momentul în care un soldat ucrainean îşi face semnul crucii înainte să distrugă un tanc rusesc: "Hai, la...
SUA au furnizat Ucrainei 2.000 de rachete antitanc Javelin la începutul conflictului și de atunci au trimis cel puțin încă 2.000. Rachetele Javelin pot să explodeze deasupra tancului, unde armura este cea mai slabă, potrivit producătorului Lockheed Martin. Majoritatea tancurilor rusești sunt echipate cu blindaj reactiv care absoarbe impactul rachetelor. Cu toate acestea, rachetele Javelin sunt echipate cu două focoase. Unul elimină armura, iar al doilea străpunge șasiul.
Marea Britanie a trimis, de asemenea, cel puțin 3.600 de rachete ușoare antitanc de nouă generație, denumite NLAW. Şi acestea sunt proiectate să explodeze în partea superioară a tancului, unde se află turela, un punct vulnerabil al tancurilor. „Rachetele Javelin și NLAW sunt foarte puternice. Fără acest ajutor letal, situația din Ucraina ar fi foarte diferită”, a explicat Nick Reynolds, analist militar.
În plus SUA furnizează Ucrainei şi 100 de drone antitanc Switchblade. Cunoscute sub numele de drone „kamikaze”, acestea pot ”pluti” peste o țintă aflată la câţiva kilometri distanță de operator. Sunt proiectate să cadă deasupra unui tanc, de exemplu, distrugându-l cu focosul cu care sunt echipate.
Cât de mult este de vină tactica rușilor?
În prezent, armata rusă operează prin Grupuri Tactice de Batalion (BTG), care sunt unități de luptă autonome formate din tancuri, infanterie și artilerie. Compoziția precisă a acestor unități poate varia, dar în general ele cuprind un număr mare de vehicule blindate şi puțini militari de infanterie.
„Rusia are relativ puţini soldaţi la care să apeleze. Astfel că BTG-urile sunt o modalitate de a crea o unitate de luptă cu putere mai mare de foc. Sunt gândite să atace rapid, cu o putere de foc mare. Cu toate acestea, nu sunt foarte protejate în ceea ce privește personalul de infanterie care le însoţeşte și nu pot riposta dacă coloana de blindate este atacată”, a explicat Phillips O’Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St Andrews. „Asta face ca armata rusă să arate ca un boxeur care are un croşeu de dreapta grozav, dar o falcă de sticlă”.
Profesorul O'Brien spune că în lipsa patrulelor aeriene rusești, trupelor ucrainene le-a fost ușor să ajungă în poziții de ambuscadă asupra coloanelor de tancuri rusești. „Rusia nu a obținut supremația aeriană la începutul conflictului. Prin urmare nu pot patrula cerul ca să observe mișcările armatei ucrainene. Asta înseamnă că trupele ucrainene au reușit să ocupe poziții bune de foc pentru ambuscade și au putut să facă multe daune în acest mod".
Cât de mare este incompetența armatei ruse?
Potrivit datelor furnizate de Oryx, jumătate din tancurile pierdute de Rusia nu au fost distruse sau avariate de inamic, ci au fost capturate sau abandonate. Experții pun acest lucru pe seama eșecurilor logistice și a incompetenței trupelor ruse.
„Ați văzut imagini cu tancuri rusești trase de tractoarele fermierilor ucraineni. Unele dintre acele tancuri au fost abandonate pentru că au rămas fără combustibil. Este un eșec logistic. Unele au rămas blocate în noroiul de primăvară, pentru că înaltul comandament a invadat într-un moment nepotrivit al anului”, a spus profesorul O'Brien.
"Forțele terestre ale Rusiei au în componență mulți recruți și militari în termen. La nivel mondial, asta înseamnă că sunt o forță de luptă de calitate scăzută spre medie", spune Nick Reynolds. „Multe tancuri au fost abandonate pentru că au fost manevrate prost. Unele au căzut de pe poduri. Altele au fost băgate în șanțuri, astfel încât șenilele s-au desprins. Soldații nu au știut să folosească echipamentul. Dar de multe ori, militarii și-au abandonat pur și simplu vehiculele și au fugit. Deci și voința de a lupta a lipsit”.
Guvernul ucrainean a dat chiar instrucțiuni cu privire la modul în care cetățenii ar trebui să predea vehiculele militare abandonate. Autoritățile au confirmat, de asemenea, că oricine a găsit astfel de ”trofee de luptă” nu trebuie să le declare pentru a fi taxate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰