Antena Meniu Search
x

De ce majoritatea afganilor care încearcă să fugă din țară pe aeroportul din Kabul sunt bărbați și unde sunt femeile

Imagini sfâșietoare au făcut ocolul lumii în această săptămână după ce Afganistanul a căzut iar în mâinile talibanilor: scenele cu peste 600 sute de civili închesuiți pe podeaua unui avion militar cargo care a decolat din Kabul, cadrele cu zeci de tineri afgani care aleargă pe pista aeroportului după un avion și momentele în care se agață de aeronavă în timp ce decolează.

de Redactia Observator

la 20.08.2021, 17:12

De ce majoritatea afganilor care încearcă să fugă din țară pe aeroportul din Kabul sunt bărbați
640 de afgani evacuați din Kabul la bordul unui avion militar american care a aterizat în Qatar - Profimedia

Pe lângă valurile de emoţie inspirate de aceste imagini, mulţi utilizatori s-au întrebat pe social media: unde sunt toate femeile? Specialiștii au răspuns la această întrebare subliniind o combinație de motive - majoritatea sunt legate de neîncrederea în promisiunea talibanilor de a fi iertători și mai moderați.

Majoritatea celor care au ajutat NATO și SUA sunt bărbați

"Probabil că majoritatea bărbații afgani au lucrat cu organizații străine în calitate de traducători, șoferi, agenți de securitate și în alte roluri dominate de bărbați. Mulți dintre ei se tem în mod justificat de represalii din partea talibanilor, care au condamnat mult timp astfel de oameni ca trădători. Un alt factor pare a fi faptul că multe femei au rămas pur și simplu acasă, deoarece nu vor să fie vulnerabile la abuzurile din partea talibanilor", a explicat Robert Crews, profesor de istorie la Stanford.

Afganii se tem că talibanii se vor răzbuna, în ciuda promisiunilor

Pe acelaşi subiect

Talibanii au încercat să manipuleze temerile afganilor în ultimele zile, spunând că vor acorda amnistie deplină celor care au colaborat cu SUA sau cu fostul guvern afgan și că vor permite femeilor să lucreze în guvern. Dar mulți se tem că talibanii fac promisiuni goale și se vor întoarce la interpretarea strictă a Legii Sharia, așa cum au pus-o în aplicare ultima dată când au fost la putere în anii 90.

Presa internațională a relatat în ultimele zile despre talibani care trag asupra protestatarilor, verifică telefoanele afganilor pentru mesaje în limba engleză și amenință angajații orașului care nu se prezintă la muncă.

„Nimeni nu are încredere că talibanii nu vor trece la represalii împotriva celor care au lucrat pentru guvernul afgan sau pentru străini. Zeci de mii de oameni sunt în pericol. Sunt atât de disperați să plece, încât se agăță de exteriorul unui avion, a declarat pentru Business Insider o persoană care ajută la evacuările din Afganistan. 

La aeroport au ajuns și refugiați economici din cauza unor zvonuri false

Aceeași sursă a explicat că scenele dominate de bărbați de pe aeroport sunt cauzate și de răspândirea unor informații false conform cărora se efectuau zboruri doar către SUA și Canada. Majoritatea oamenilor care au ajuns la aeroportul din Kabul „erau tineri refugiați economici care sperau să iasă din țară și să găsească o modalitate de a-și întreține familiile trimițând bani acasă”.

Și Thomas Barfield, profesor și antropolog al Universității Boston, specialist în Afganistan, susține acest punct de vedere. Barfield a explicat că „și în vremurile obișnuite, bărbații reprezintă marea majoritate a oamenilor pe care îi vedem în locuri publice” din Afganistan, din cauza unei culturi în care bărbații sunt protectori față de femei.

Shanthie Mariet D'Souza, cercetător la Institutul din Orientul Mijlociu, care a petrecut mai mult de un deceniu lucrând în Afganistan, a spus că a fost recent în contact cu femei din Afganistan și că acestea au decis să rămână în țară ca să continue lupta pentru drepturile pe care le-au câștigat în ultimii ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » De ce majoritatea afganilor care încearcă să fugă din țară pe aeroportul din Kabul sunt bărbați și unde sunt femeile