Antena Meniu Search
x

De ce nu a purtat Zelenski costum la vizita în SUA. Unii îl critică dur, alţii îl compară cu Churchill

În timp ce unii americani l-au comparat pe Volodimir Zelenski cu Winston Churchill pentru modul în care a venit îmbrăcat în Congresul SUA, vocile conservatoare l-au criticat pentru ţinuta aleasă, relatează Newsweek. Publicaţia americană subliniază că "uniforma" lui Zelenski, adică tricourile și hanoracele verzi în stil militar, a devenit un simbol al solidărităţiile liderului de la Kiev cu poporul ucrainean. 

de Redactia Observator

la 22.12.2022, 13:58

La prima sa vizită în afara Ucrainei de la începutul războiului, președintele Volodimir Zelenski a îmbrăcat aceleași haine pe care le-a văzut toată lumea în ultimele 10 luni: un hanorac verde în stil militar, cu pantaloni asortaţi. Stilul său vestimentar într-o zi denumită istorică a fost aspru criticat de conservatorii americani care s-au întrebat de ce Zelenski nu a purtat o ținută mai formală - costum și cravată - pentru a se adresa Congresului și a se întâlni cu președintele Joe Biden la Washington.

Pentru mulți comentatori de dreapta și pentru vocile conservatoare din peisajul media de peste ocean, alegerea vestimentară a lui Zelenski la Washington a fost o dovadă de lipsă de respect și "o insultă incredibilă", așa cum a descris-o pe Twitter Benny Johnson, un jurnalist politic conservator. "Acest nemernic nerecunoscător nu are decența să poarte un costum la Casa Albă, nu respectă țara care îi finanțează supraviețuirea", este atacul dur al lui Benny Johnson. 

Alții, inclusiv scriitorul Wendell Husebo de la siteul de știri de dreapta şi extremă dreapta Breitbart și comentatorul financiar Peter Schiff, s-au plâns că Zelenski a făcut efortul de a zbura peste Atlantic, dar nu şi-a ales "ținuta potrivită". "Pentru un ajutor de 45 de miliarde de dolari, arată respect și închiriază un costum", a scris Husebo. 

"Știu că este război, dar Zelenski nu este sub atac. A zburat în SUA la bordul unui avion privat al guvernului american, a ajuns la Casa Albă într-un SUV cu șofer, dar a apărut în public purtând un hanorac. Este mai bine decât un tricou, dar cred în continuare că ţinuta potrivită este un costum. Dacă scopul lui Zelenski era să sublinieze că ţara lui este încă în război, ar fi putut purta uniforma militară ucraineană pentru a se întâlni cu preşedintele SUA" a scris pe Twitter jurnalistul financiar Peter Schiff.

Pe acelaşi subiect

Un exemplu mai dur vine de la Tucker Carlson, un comentator politic american conservator de la Fox News, care s-a declarat uimit Zelenski "nu a fost dat afară" din Congres din cauza ținutei. 

Zelenski, comparat cu Winston Churchill la vizita în SUA

În timp ce mulți conservatori au criticat decizia lui Zelenski, alții au făcut o paralelă între ținuta liderului ucrainean și apariția istorică a lui Winston Churchill la Casa Albă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. "Dacă ești supărat pe Zelenski pentru hainele sale în stil militar de astăzi, așteaptă să-l vezi pe Winston Churchill în ținută de raid aerian la Casa Albă", a scris un utilizator de Twitter care a postat imagini istorice cu Churchill la Casa Albă în 1941.

În decembrie 1941, în timp ce Europa era în plin război, premierul britanic de atunci a vizitat Casa Albă purtând o salopetă militară, populară la vremea respectivă şi pe care Churchill o purta adesea în anii de război. Ideea din spatele salopetei era că Churchill o putea îmbrăca cu ușurință peste haine în cazul unui atac aerian, aceste raiduri fiind dese în Londra și în restul Regatului Unit între 1940 și 1941 - dar costumul a devenit mai mult un simbol decât o simplă piesă vestimentară practică.

Același lucru se poate spune despre "uniforma" lui Zelenski, tricourile și hanoracele verzi, în stil militar pe care le poartă la aparițiile publice de la începutul războiului. După ce a Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, Zelenski a renunțat rapid la uniforma de politician - costum și cravată - pentru a îmbrățișa un stil vestimentar care l-a apropiat de ucrainenii de rând care luptă împotriva trupelor ruse. Zelenski a păstrat această ținută - o declarație de solidaritate cu poporul ucrainean - la interviuri importante, discursuri oficiale (inclusiv în parlamentul european și britanic) și la vizita recentă pe front în orașul Bahmut din regiunea Donețk.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » De ce nu a purtat Zelenski costum la vizita în SUA. Unii îl critică dur, alţii îl compară cu Churchill