Antena Meniu Search
x

De ce toate zvonurile despre bolile şi moartea lui Putin nu sunt susţinute de dovezi

Vladimir Putin ar suferi de cancer sau de boala Parkinson, liderul de la Kremlin a supraviețuit unei tentative de lovitură de stat sau, cum susțin unele tabloide, ar fi murit și ar fi fost înlocuit de o sosie - sunt doar câteva din zvonurile și rapoartele neconfirmate, care nu pot fi verificate din surse independente, scrie The Guardian.

de Redactia Observator

la 31.05.2022, 10:29

De ce toate zvonurile despre bolile şi moartea lui Putin nu sunt susţinute de dovezi
De ce toate zvonurile despre bolile şi moartea lui Putin nu sunt susţinute de dovezi - Profimedia Images

Fotografiile cu Vladimir Putin întâlnindu-se cu medici de top sunt analizate în detaliu, fiecare gest este pus sub microscop: se sprijină de masă din cauza durerilor în timpul unei întâlniri cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, la sfârșitul lunii aprilie? Fața lui umflată este un semn al consumului de steroizi, așa cum a susținut fostul ministru de Externe Lord Owen, în martie? Pe măsură ce războiul din Ucraina intră în a patra lună, și zvonurile despre starea de sănătate a liderului de la Kremlin devin tot mai specifice, gata să îmbrățișeze teoriile conspirației despre “o răzbunare divină” sau o lovitură de stat pentru a pune capăt războiului.

Într-un interviu recent, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a fost forțat să nege speculațiile conform cărora Putin este bolnav sau pe moarte, în vreme ce diplomatul a continuat să apere invazia din Ucraina.

„Președintele Vladimir Putin apare în public în fiecare zi”, a declarat Lavrov într-un interviu acordat televiziunii franceze. „Îl puteți urmări pe ecrane, puteți citi și asculta discursurile lui. Nu cred că oamenii sănătoși pot vedea semne de boală sau de sănătate precară”.

Un fost spion sovietic a susținut că Putin suferă de Parkinson, în timp ce publicația New Lines Magazine susține că a obținut o înregistrare a unui oligarh care spunea că președintele rus este „foarte bolnav și suferă de un tip de cancer de sânge”. Niciunul dintre aceste zvonuri nu a fost confirmat.

Pe acelaşi subiect

O investigație publicată pe site-ul Proekt sugerează că Putin ar avea cancer tiroidian. Ancheta s-a bazat pe documente care arată că Putin a fost vizitat de zeci de ori de un medic oncolog și de doi medici ORL, despre care instituția a spus că ar pune adesea un prim diagnostic al unei afecțiuni tiroidiene. Kremlinul nu a confirmat nicio informație privind sănătatea președintelui rus. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a spus că este vorba de „falsuri și minciuni”.

Putin, portretizat drept un lider activ

De la preluarea puterii, Putin a fost portretizat ca un sportiv activ pentru a contrasta cu imaginea lui Boris Elțin, a cărui sănătate precară i-a afectat imaginea de lider. Însă, ce a atras atenția opiniei publice sunt disparițile sale ocazionale, pe fondul unor răni suferite la hockey sau la judo. Chiar Putin a mărturisit recent că a căzut de pe cal la începutul primului său mandat de președinte. Potrivit The Guardian, aceste speculații au apărut tocmai pentru că Kremlinul păzește cu ferocitate informațiile despre sănătatea liderului rus. 

Kremlinul a folosit în mod regulat materiale video înregistrate anterior, numite adesea „conserve”, pentru a face să pară că Putin participă la anumite întâlniri, deși el era absent. O absență îndelungată a aprins imaginația opiniei publice în timpul focarului de coronavirus. În timp Putin susținea că se află la Moscova, anumite rapoarte sugerau că liderul rus este, de fapt, la Soci.

Pe baza analizării limbajului trupului, s-a sugerat că Putin ar avea probleme la spate, mai ales după ce președintele rus a făcut o grimasă vizibilă în timpul unei întâlniri cu Șoigu, la sfârșitul lunii aprilie. 

Putin va împlini 70 de ani la ânceputul lunii octombrie, iar accentul pus pe sănătatea sa va continua, probabil, să prezinte un interes din ce în ce mai mare pe măsură ce liderul rus va înainta în vârstă, scrie The Guardian. Dar șeful serviciilor secrete ucrainene, general-maiorul Kyrylo Budanov crede că Putin „mai are de trăit cel puțin câțiva ani. Fie că ne place sau nu, acesta este adevărul.”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » De ce toate zvonurile despre bolile şi moartea lui Putin nu sunt susţinute de dovezi