Antena Meniu Search
x

Economia SUA s-a contractat cu 33% între aprilie și iunie, cea mai abruptă scădere din istorie

Cifrele publicate de Departamentul de Comerț din Statele Unite ale Americii arată că cea mai puternică economie a lumii s-a contractat cu 33% în intervalul aprilie - iunie, depășind recordul de 10% stabilit în 1958. Scăderea abruptă vine după 11 ani de creștere neîntreruptă.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 30.07.2020, 16:54

Președintele Donald Trump
Președintele american Donald Trump, la o conferință de presă organizată la Casa Albă, 28 iulie 2020 - Profimedia Images

În lunile aprilie, mai și iunie, investițiile au scăzut cu aproximativ 27%, în timp ce piața imobiliară s-a prăbușit cu 38.7%. Doar în ultima săptămână, 1.4 milioane de americani au depus cereri de șomaj.

În acest moment, 17 milioane de cetățeni din SUA primesc ajutor de șomaj, cea mai mare cifră din ultimele decenii, ceea ce înseamnă că multe familii depind exclusiv de statul federal pentru a-și asigura existența de zi cu zi.

Președintele Donlad Trump nu a reacționat după apariția cifrelor, însă a precizat într-un mesaj pe Twitter că alegerile prezidențiale din noiembrie ar trebui amânate.

Potrivit analiștilor, revenirea în V a economiei Statelor Unite, preconizată de liderul de la Casa Albă, este în acest moment incertă.

Economia americană intrase în recesiune oficial în primul trimestru al anului, după ce a fost raportată o scădere de 5% în perioada ianuarie - martie, pe fondul izbucnirii pandemiei de coronavirus.

Scăderea este atât de puternică, încât analiștii se așteaptă la un efect de bumerang și preconizează o revenire în forță în perioada iulie - septembrie, informează Daily Mail.

Sung Won Sohn, profesor de economie la Loyola Marymount University din Los Angeles, a calculat că economia americană a avut nevvoie de șase ani și jumătate pentru a recupera pierderea din timpul crizei din 2007 - 2009. De data aceasta, susține Sohn, recuperarea ar putea dura mai mult.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Economia SUA s-a contractat cu 33% între aprilie și iunie, cea mai abruptă scădere din istorie