Antena Meniu Search
x

Cum a apărut varianta Omicron? Expert în sănătate publică: Vaccinurile au fost monopolizate de țările bogate

Vaccinurile au fost monopolizate de țările bogate, iar africanii nu s-au putut imuniza, ceea ce a favorizat apariția unor variante ale virusului SARS-CoV-2, susține expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș. Potrivit statisticilor, Africa are o rată de vaccinare foarte mică.

de Redactia Observator

la 29.11.2021, 11:56

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Shutterstock

„Noua tulpină Omicron a apărut în Africa pentru că vaccinurile au fost monopolizate de către țările bogate (România face parte din acest grup). Rata de vaccinare pe continentul african este de aproximativ 2%”, a anunțat Cherecheș pe Facebook.

Răzvan Cherecheș susține că epidemia poate fi oprită doar prin repartizarea echitabilă a dozelor de vaccin în lume. „Distribuția vaccinurilor va trebui să fie una echitabilă la nivel global, dacă vrem să eliminăm riscurile de evadare imunologică”, a adăugat specialistul român.

Noua variantă a ajuns în Europa

Noua variantă a virusului SARS-CoV-2 a fost descoperită în Europa, la o persoană din Belgia. Este vorba despre un pacient care recent a călătorit în străinătate, au anunțat autoritățile belgiene. Suspiciuni sunt și la doua persoane din Germania și Cehia. Noua tulpină a virusului provoacă îngrijorare deoarece poate fi mai contagioasă decât varianta Delta.

Pe acelaşi subiect

Descoperită în Africa de Sud, varianta Omicron are un număr foarte mare de mutaţii şi pare mai transimisibilă, dar şi rezistentă la vaccin. Este foarte diferită de celelalte variante descoperite până acum și are și cele mai multe mutații, ceea ce înseamnă că vaccinurile, care au fost concepute folosind tulpina originală de la Wuhan, ar putea să nu fie la fel de eficiente. Specialiștii Organizației spun că mai au nevoie de timp pentru a investiga B.1.1.529.

România a plasat 7 țări din Africa pe lista roșie

Comitetul Național pentru Situații de Urgență, a aprobat sâmbătă hotărârea numărul 107. Prin această decizie se actualizează lista țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat în sensul introducerii statelor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe în zona roșie.

De asemenea, decizia instituie măsura carantinei pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele cetățeni români, cetățeni din țările Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.

Carantina se face la domiciliu sau în locul declarat, dacă există posibilitatea delimitării față de ceilalți membrii ai familiei, dar și în spații special destinate, puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale, conform prevederilor legale în vigoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Stiri externe » Cum a apărut varianta Omicron? Expert în sănătate publică: Vaccinurile au fost monopolizate de țările bogate