Antena Meniu Search
x

Europa, primii pași spre relaxare Prudenţa rămâne la ordinea zilei

În mai multe ţări europene sunt ridicate, de astăzi, 11 mai, unele din restricţiile impuse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

de Redactia Observator

la 11.05.2020, 11:39

Vezi și
  • Unele şcoli ar putea fi redeschise luna viitoare.
  • Hotelurile vor fi redeschise abia în iulie.

Dar prudenţa rămâne la ordinea zilei: în Marea Britanie, ţara europeană cu cel mai mare număr de decese, premierul Boris Johnson avertizează că nu a venit încă momentul relaxării. Reluarea activităţii este dorită şi în Statele Unite, deşi virusul a ajuns chiar la Casa Albă. Vicepreşedintele Mike Pence îşi limitează contactele cu alte persoane după ce o colaboratoare a sa a fost testată pozitiv.

Deviza guvernului britanic în lupta cu pandemia nu mai este "Staţi acasă" ci "Staţi în alertă". Oamenii care nu pot lucra acasă sunt încurajaţi să revină la serviciu. Dar, pe de altă parte, să evite transportul public.

Boris Johnson: Ştiu, cum ştiţi şi voi, că ar fi o nebunie să irosim succesul şi să permitem un al doilea val.

Unele şcoli ar putea fi redeschise luna viitoare iar hotelurile, abia în iulie. Declaraţiile premierului sunt însă considerate "confuze" de o mare parte a presei şi de opoziţie.

Keir Starmer: Noul mesaj de bază, "Staţi în alertă", pur şi simplu nu este destul de clar. Şi au fost mai multe întrebări decât răspunsuri în declaraţia prim-ministrului.

Măsurile de relaxare sunt mai precise în Franţa, unde numărul zilnic al deceselor a fost, ieri, cel mai mic de la 17 martie. Şcolile primare îşi reiau, astăzi, activitatea dar în clase nu vor fi mai mult de 15 elevi. Se redeschid magazinele de îmbrăcăminte, florăriile, librăriile şi mai ales frizeriile şi saloanele de cosmetică. Unii coafori şi-au primit clientele îndată după miezul nopţii.

Aurelie Bollini: Clientele vor veni numai dacă au nevoie, dacă este important pentru ele, şi nu de plăcere, cum era posibil până acum.

Măştile devin obligatorii în transportul public francez. Iar restricţiile se menţin în "zona roşie", care include Parisul şi nord-estul ţării.

Italia, sever afectată de pandemie, a mers ceva mai departe cu relaxarea: fabricile, şantierele şi birourile s-au redeschis de o săptămână iar la 18 mai li se vor alătura magazinele, muzeele şi bisericile.

Bucuroşi că nu mai trebuie să stea închişi în case, italienii au umplut străzile şi parcurile, în timp ce poliţia se străduia să impună respectarea distanţei sociale.

Epidemia pare în scădere şi în Italia: numărul cazurilor noi a fost cel mai mic din ultimele două luni. Premierul Giuseppe Conte promite că viitoarea vacanţă de vară va fi una reală şi nu petrecută în balcoane. conte nu a venit, a fost interviu scris. 

Şi Spania se îndreaptă spre normalitate: de astăzi, pentru jumătate din populaţia ţării, sunt din nou permise reuniuni de până la 10 persoane. Măsura nu este, însă, valabilă la Barcelona şi Madrid, unde doar marile cluburi de fotbal au primit aprobarea să reia antrenamentele.

În capitală vor fi împărţite gratuit patru milioane de măşti de protecţie aduse din China, care pot fi purtate 48 de ore. 

În Germania, relaxarea este, în mare parte, decisă la nivel regional.

Fred Pleitgen: Angela Merkel avertizează că dacă oamenii nu sunt destul de atenţi, se poate înregistra un nou "vârf" al infecţiilor.

Din Statele Unite au venit ştiri contradictorii despre vicepreşedintele Mike Pence, după ce secretara sa de presă a fost testată pozitiv pentru coronavirus. Iniţial s-a anunţat că Pence va lucra de la domiciliu dar cabinetul său a precizat că el va fi prezent, astăzi, la Casa Albă. În carantină au intrat deja trei consilieri medicali ai Administraţiei, între care celebrul epidemiolog Anthony Fauci.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Europa, primii pași spre relaxare Prudenţa rămâne la ordinea zilei