Europa trebuie să accelereze urgent campaniile de vaccinare, spun experţii. Rata de mortalitate crește din nou, în Italia. Şef ATI: "Dacă am 10 vârstnici de 80 de ani, 8 mor"

De Redactia Observator.
Publicat: 20.03.2021, 11:59.
Actualizat: 20.03.2021, 11:59

Pe măsură ce vaccinările rămân în urmă, bătrânii italieni plătesc din nou un preț.  În urmă cu un an, la spitalul cu tehnică de ultimă generație Papa Ioan al XXIII-lea din Bergamo medicii s-au luptat să trateze 600 de pacienți, dintre care 100 în terapie intensivă. Camioanele armatei care transportau decedaţii au rămas de atunci în memoria pandemiei colective.

Europa trebuie să accelereze campaniile de vaccinare, spun experţii

Profi Media

Imaginea este mult îmbunătățită acum: spitalul tratează mai puțin de 200 de pacienți cu virus, dintre care doar un sfert necesită terapie intensivă, dar încă neschimbată pe măsură ce rata de mortalitate a Italiei crește din nou. Victimele rămân predominant vârstnice, iar campania de vaccinare se poticneşte în țară și în alte părți ale Europei, scrie AP.

Campaniile de vaccinare, singura şansă

Dr. Luca Lorini, șef de terapie intensivă: "Din păcate, nu reuşim să salvăm toate persoanele în vârstă. Dacă am 10 vârstnici peste 80 de ani și primesc COVID, în grupa lor de vârstă, 8 din 10 mor"

Citește și:

Acest lucru a fost adevărat în primul val și a rămas absolut la fel în vârfurile ulterioare, a spus el.

Promisiunile de a vaccina toți italienii de peste 80 de ani până la sfârșitul lunii martie nu s-au îndeplinit, pe fondul întreruperilor aprovizionării cu vaccinuri și ale deficitelor organizaționale. Doar o treime din cele 7,3 milioane de doze ale Italiei administrate până acum au trecut la acea grupă de vârstă, mai mult de jumătate dintre cei care poartă amintiri din cel de-al doilea război mondial așteaptă încă primul vaccin.

"Ar fi trebuit să terminăm deja cu asta", a declarat Lorini pentru Associated Press.

Italia poate spera să-și vadă viitorul privind spre Marea Britanie, prima țară din Europa care autorizează vaccinările pe scară largă. Peste 38% din populația Regatului Unit a fost inoculată de la începutul lunii decembrie, începând cu cei peste 70 de ani, lucrătorii din domeniul sănătății și personalul caselor de îngrijire.

Bătrânii, vaccinaţi cu prioritate, sunt cei mai expuşi

Împreună cu lucrătorii din domeniul sănătății, Spania, Franța și Italia au acordat prioritate vaccinării rezidenților caselor de bătrâni, de departe populația cea mai afectată din creșterea primăverii. Aceștia reprezintă aproape o treime din morți în primul val al Italiei și o treime din numărul pandemic al Franței de aproape 91.100.

În Franța, infecțiile cu COVID-19 și decesele din casele de îngrijire au scăzut în mod constant, pe măsură ce numărul vaccinărilor a crescut, 85% dintre aceștia primind cel puțin un vaccin. Semnele timpurii indică faptul că proporția pacienților din terapie intensivă cu vârsta de 75 de ani și peste a început să scadă și din februarie, aproape jumătate din această grupă de vârstă fiind vaccinată cel puțin parțial.

Spania a înregistrat o scădere imensă a infecțiilor și deceselor în casele de îngrijire, după prima fază a programului său de vaccinare, cu o scădere semnificativă a deceselor.

În Italia, unde vaccinările rezidenților căminelor de bătrâni au început în ianuarie, comparativ cu jumătatea lunii februarie pentru alți vârstnici, ratele mai mici de infecție în căminele de bătrâni au fost declarate "un succes timpuriu".

Odată cu creșterea ratei de infecție a Italiei pentru a șaptea săptămână consecutivă, propulsată de răspândirea tulpinii britanice, peste 2,5 milioane de italieni peste 80 de ani își așteaptă vaccinurile. Totuşi, mulți încă nu au nicio indicație când ar putea să le obțină.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Moscova ameninţă Kievul că un război ar aduce începutul sfârşitului. Ucraina exclude orice ofensivă, Zelenski s-a dus pe linia frontului
1
Extern • pe 09.04 la 18:51

Conflictul din Donbas este pe punctul de a se transformat într-un război total între Ucraina şi Rusia. Kremlinul a trimis la frontieră cel mai mare număr de trupe din ultimii şapte ani. Moscova ameninţă Kievul că un război ar aduce începutul sfârşitului pentru statului ucrainean. Aliaţii au reacţionat, iar Statele Unite iau în considerarea trimiterea de nave de război în Marea Neagră în următoarele săptămâni pentru a demonstra susţinerea pentru Ucraina din partea NATO.

PARTENERI
Gina Pistol, declarații emoționante la o lună de la nașterea fetiței. ”Am impresia că o cunosc de o viață”
spynews.ro
Prețurile pentru serviciile funerare ale morților de COVID vor exploda! Lucrătorii se tem să-i îmbrace pe decedați
gandul.ro
Războiul Gigi Becali - Anamaria Prodan explodează iar! Ce spune miliardarul de impresara care vrea bani de la fotbalistul Man
prosport.ro
A crezut mult timp că în podul ei se află un animal, dar când a fost să verifice, a rămas terifiată! Ce se ascundea printre lucrurile vechi
redactia.ro
Horoscopul zilei de 11 aprilie 2021. Leii își pot întâlni sufletul pereche. Descoperă ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Ximena Duque s-a vaccinat împotriva Covid-19. Actrița vorbește deschis despre decizia sa
tvhappy.ro
Povestea omului pe care soția și soacra au plănuit să-l omoare și a scăpat
libertatea.ro
Gestul prin care Shaquille O'Neal l-a lăsat lăsat fără cuvinte pe un bărbat într-un magazin de bijuterii!
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro