Exodul din Donbas. Doar 60.000 de refugiați ucraineni au ajuns în Rusia. Bărbații au interzis să plece: „Nu avem idee ce se întâmplă”
Peste 60.000 de refugiați ucraineni din Donbas au ajuns în ultimele 2 zile în orașul rusesc Rostov, la o oră de mers cu mașina de la graniță. Este totuși un număr de 10 ori mai mic față de ce anunțau liderii separatiști, adică 900.000 de refugiați. Bărbații de vârstă militară au interzis să plece. De partea cealaltă, rușii din Rostov nu sunt chiar toți mulțumiți să-i primească pe refugiați.
Au apărut primele imagini cu centrele de refugiaţi ucraineni din Rostov, Rusia. Între timp, scenele de la granița ruso-ucraineană amintesc de evacuarea de la Cernobîl. „Nu avem idee ce se întâmplă în Donețk”, a mărturisit un pensionar de 60 de ani, intervievat de The Moscow Times, care a plecat spre Rostov-pe-Don. „Se aud multe explozii”, a povestit o altă refugiată, Irina, care, împreună cu soțul ei, Viktor, au plecat la rudele din Voronej, un oraș rusesc aflat la aproximativ 350 de kilometri de graniță. „Dacă nu ar fi fost tot zgomotul ăsta, am fi rămas”, spune ea. Unii și-au planificat să se refugieze temporar, lângă graniță, pentru a se putea întoarce repede dacă lucrurile se liniștesc, alții nu înțeleg de ce a fost ordonată evacuarea și spun că în localitățile lor era liniște.
Autoritățile din aşa-numitele Republicile Populare separatiste Donețk și Lugansk au ordonat evacuarea femeilor, copiilor și bătrânilor pe fondul afirmațiilor nefondate că un atac ucrainean este iminent. Autoritățile regionale din Rostov au declarat că aproximativ 60.000 de locuitori din Donbas au fugit peste graniță în Rusia, de vineri până luni. Numărul este departe de cei 900.000 de evacuați estimați inițial de autoritățile separatiste. Exodul de la Donețk și Lugansk și-a pus amprenta asupra Rostovului.
Drama de la granița dintre cele două țări poate fi observată pe lungimea de 95 de kilometri de la punctul de trecere a frontierei Uspenka până în Rostov. Drumul subțire de asfalt care traversează stepa a fost presărat de filtre improvizate instalate de poliția rutieră pentru a verifica vehiculele care se îndreptă spre Rusia.
Mașinile aveau fie plăcuțe de înmatriculare ucrainene, fie cu tricolorul negru-albastru-roșu al Republici Populare Donețk, nerecunoscută oficial. Bărbații de vârstă militară au interzis să părăsească Donețk și Lugansk. Evacuații, în mare parte foarte tineri și foarte bătrâni, au trecut cu greu peste graniță, ținând în brațe saci și pungi de plastic pline cu bunuri adunate în grabă. Rușii i-au dus cu autobuzele la un centru de refugiați din orașul Taganrog din apropiere. Mulți au fost găzduiți într-o sală de sport de aici, înainte de a fi urcați în trenuri către alte zone ale Rusiei.
- Republicile autodeclarate Donețk și Lugansk îi cer lui Vladimir Putin să le recunoască independența
- Rusia anunță că a ucis cinci soldați ucraineni care au încercat să pătrundă în țară. Kiev-ul susține că...
- Avertismentul Comisiei Europene: Rusia ar pierde accesul pe pieţe financiare şi la produse avansate dacă ar invada...
- Zi de foc pentru trupele ucrainene. Peste 260 de atacuri ruseşti, din toate direcţiile, la Pokrovsk
- Cel mai ambiţios proiect al omenirii. Un milionar anonim finanţează crearea primei aşezări umane subacvatice
Nu toți rușii îi acceptă cu brațele deschise pe refugiați
Chiar dacă mulți ruși din Rostov au legături de familie și prietenie cu cei din estul Ucrainei, nu toți localnicii se bucură de rolul pe care orașul lor a ajuns să-l joace în acest conflict. „Oamenii de aici citesc știrile și speră că nu va fi un război. Dar există un pic de furie în legătură cu aceste plăți. Aceștia sunt banii noștri din impozite”, a spus o tânără rusoaică, referindu-se la plăți de 10.000 de ruble (130 de dolari) oferite refugiaților care sosesc din Donbas.
Duminică a fost o nouă noapte de bombardamente în estul Ucrainei, însă o soluţionare diplomatică a crizei din regiune este încă posibilă. După discuţii telefonice, Emmanuel Macron, Vladimir Putin şi Joe Biden au căzut în principiu de acord pentru organizarea unui nou summit. De asemenea, Rusia ar putea participa la negocieri cu Ucraina, Franţa şi Germania în această săptămână. Între timp, MAE a cerut cetăţeniilor români să părăsească Ucraina. Până la acest moment, nu există cereri de repatriere. Totodată, premierul Nicolae Ciuca a subliniat că România este pregătită pentru primirea valului de refugiaţi.
Mortiere, sirene... copii care plâng: aşa arată acum nopţile în regiunile Luhanţik şi Doneţk. Separatiştii proruşi şi Ucraina se acuză reciproc de încălcarea armistiţiului semnat în 2014 la Minsk. "Este mai rău decât în 2014. Luptele erau mai rare. Acum ne atacă zilnic.", a declarat un localnic pentru AP.
În timp ce în Donbas, violenţele şi evacuările continuă într-un ritm alert, NATO continuă eforturile diplomatice. Discuţiile telefonice ale lui Emmanuel Macron cu Putin, Biden şi Zelenski aduc şi veşti bune. În principiu, Moscova şi Washington s-au înţeles pentru organizarea unui nou summit între cei doi lideri, iar Macron a anunţat că vor avea loc noi discuţii în format Normandia: Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina. Kremlinul spune că e prematură discuţia despre un summit.
”Vreau să vă asigur că dacă există o şansă cât de mică să facem Rusia să adopte calea diplomatică”, a transmis Dmytro Kuleba, ministru de externe al Ucrainei. Doar că Rusia nu dă semne că ar vrea să facă pasul spre pace. Aproape 200.000 de soldați ruși ar fi acum la frontieră, iar exerciţiul militar din Belarus care ar fi trebuit să se încheie duminică, va continua. ”Nu vrem război. Însă ei nu vor să înţeleagă, nu vor să asculte care sunt problemele noastre”, a declarat Viktor Khrenin, Ministul Apărării din Belarus
În aceste condiţii, MAE recomandă cetăţenilor români să se întoarcă în ţară, iar premierul României a subliniat că suntem gata să primim un număr destul de mare de refugiaţi. Vladimir Putin a convocat astăzi o întâlnire a Consiliului de Securitate, în timp ce la Bruxelles, miniştrii de externe ai UE se întâlnesc cu omologul ucrainean.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰