Antena Meniu Search
x

Video Evacuare în masă a populaţiei din Doneţk. Peste 700 de mii de oameni vor trece graniţa în Rusia: "Femeile, copiii şi bătrânii vor fi primii evacuaţi"

Maşina şefului miliţiei separatiştilor din Doneţk a sărit ieri în aer. Deşi Ucraina neagă că ar avea vreo implicare, liderul separatiştilor ruşi spune că se aşteaptă la un atac ordonat de guvernul de la Kiev. Aşa că a dispus evacuarea bătrânilor, femeilor şi a copiilor din Doneţk. 700 de mii de oameni vor trece graniţa în Rusia. Pe de altă parte, preşedintele Statelor Unite spune că Rusia se pregăteşte să bombardeze capitala Ucrainei, în următoarele zile. Deocamdată, Putin vine azi în Marea Neagră, unde marina rusă va simula un atac nuclear. 

de Redactia Observator

la 19.02.2022, 10:04

Vezi și

"A fost o explozie destul de puternică. Alături, încă mai arde ceva. Explozia a fost foarte puternică, uite cum arată maşina. E la 100 de metri de clădirea administrativă, poate chiar şi mai aproape".

Explozia a avut loc ieri seară în centrul oraşului Doneţk. Maşina şefului miliţiei militanţilor pro-ruşi a fost detonată în apropiere de sediul guvernului separatist sprijinit de Kremlin. Locuitorii au fost avertizaţi dinainte, iar în Doneţk au răsunat sirenele de protecţie civilă. 

Nu au fost victime. Însă incidentul este văzut de separatiştii pro-ruşi drept un semnal că urmează să fie ocupaţi de armata ucraineană. 

Într-o altă filmare publicată pe reţelele sociale, separatiştii susţin că un grup de sabotori ucraineni ar fi încercat să arunce în aer mai multe containere cu azot. Ar fi urmat o luptă care s-a soldat cu victime. În aceste condiţii, liderul autoproclamatei republici independente Doneţk a ordonat evacuarea civililor din regiunile separatiste.

Pe acelaşi subiect

720 de mii de civili urmează să fie evacuaţi în Rusia

Denis Puşilin, lider separatişti Doneţk: Începând de astăzi, o evacuare în masă a populaţiei în Federaţia Rusă a început să fie organizată. Femeile, copiii şi bătrânii vor fi primii evacuaţi.

720 de mii de civili urmează să fie evacuaţi în Rusia. Deja, drumul spre graniţă este plin de maşini şi camioane. Oamenii vor ajunge în regiunea Rostov, unde se va deplasa şi ministrul rus pentru situaţii de urgenţă. Fiecare evacuat va primi câte 10 mii de ruble, echivalentul a 130 de dolari. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Printre primii evacuaţi au fost copiii unui orfelinat din Doneţk.

Raisa Prilipko, directoare orfelinat: Copiii nu ştiu că sunt evacuaţi. Cred că mergem într-o excursie. 

Autorităţile ucrainene au negat că au vreo implicare în incidentele reclamate de separatişti. Mai mult, spun că astfel de acţiuni sunt doar pretexte fabricate pentru a justifica o invazie a Rusiei în Ucraina. Şi se aşteaptă să urmeze şi altele.

Alexei Danilov, Consiliul de Securitate Naţională: Nu ştim ce vor face, vor arunca în aer autobuzele care merg în regiunea Rostov sau vor arunca în aer case sau alte lucuri. Nu avem informaţii exacte, dar subliniez că aceste lucruri n-au nicio legătură cu armata ucraineană.

Joe Biden: Credem că vor ţinti capitala Ucrainei, Kiev

Este acelaşi scenariu luat în calcul şi de americani, care au avertizat că Rusia ar putea încerca diversiuni pentru a justifica invazia. Aseară, preşedintele Joe Biden a declarat că noi informaţii primite de la serviciile secrete arată că este o chestiune de zile până când Rusia ar putea ataca Ucraina.

Joe Biden, preşedintele SUA: Credem că vor ţinti capitala Ucrainei, Kiev, un oraş cu 2,8 milioane de oameni nevinovaţi. 

De altfel, Marea Britanie şi-a mutat deja personalul din Kiev. Iar cetăţenii britanici care trăiesc în Ucraina au fost îndemnaţi să părăsească ţara. Biden a făcut apel la Vladimir Putin să aleagă în al 12-lea ceas calea diplomatică. 

Joe Biden, preşedintele SUA: Rusia a fost de acord ca secretarul de stat Antony Blinken şi ministrul de Externe Serghei Lavrov să se întâlnească pe 24 februarie. Dar dacă Rusia întreprinde acţiuni militare înainte de această zi, vom face clar faptul că au închis uşa pentru calea diplomatică.

Vladimir Putin vine în Marea Neagră

Preşedintele Statelor Unite a adăugat că orice incursiune a Rusiei în Ucraina va declanşa automat un pachet de sacnţiuni fără precedent împotriva Moscovei. Însă Putin, nu pare impresionat. În cadrul unei întâlniri cu preşedintele belarus Aleksanr Lukaşenko a spus că se aşteaptă la sancţiuni din partea Occidentului, indiferent dacă invadează sau nu Ucraina.

În contextul acestor tensiuni, preşedintele SUA, Joe Biden, a organizat aseară o video-conferinţă pe tema securităţii cu mai mulţi şefi de stat, printre care şi Klaus Iohannis. Preşedintele României a spus, după discuţie, că situaţia în regiune rămâne critică.

Astăzi, Vladimir Putin vine în Marea Neagră, în calitate de comandant suprem al armatei, pentru a superviza personal manevrele militare în care sunt implicate peste 30 de nave de luptă ale marinei ruse. Va fi simulat un atac nuclear şi vor fi lansate rachete balistice și de croazieră. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Evacuare în masă a populaţiei din Doneţk. Peste 700 de mii de oameni vor trece graniţa în Rusia: "Femeile, copiii şi bătrânii vor fi primii evacuaţi"