Antena Meniu Search
x

Experienţa traumatizantă a unui român într-o fermă de carne din Olanda. ”Totul a fost diferit de ceea ce mi-au spus ei prin telefon”

În octombrie anul trecut, Lucian s-a trezit șomer și fără adăpost în Boxtel, un oraș din sudul Olandei unde sosise pentru un loc de muncă la o fermă de carne. Povestea românului de 30 de ani a fost preluată de jurnaliștii de la The Guardian, într-un articol despre salariile mici și visurile spulberate ale lucrătorilor din industria cărnii din Europa.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 01.10.2021, 17:04

Experienţa traumatizantă a unui român într-o fermă de carne din Olanda. ”Totul a fost diferit de ceea ce mi-au spus ei prin telefon”
Experienţa traumatizantă a unui român într-o fermă de carne din Olanda. ”Totul a fost diferit de ceea ce mi-au spus ei prin telefon” - Hepta

Lucian R. spune că a mers în Olanda după ce a văzut un anunţ pe Facebook al agenţiei locale de recrutare FlexWork Payrolling, care căuta lucrători pentru fabricile olandeze de carne. Așa cum reieșea din anunț, românul ar fi trebuit să fie plătit cu 1.8000 de euro pe lună și să aibă cazare asigurată la un preț accesibil, însă lucrurile nu au stat deloc așa.

FlexWork i-a asigurat transportul în Olanda, unde a fost plasat la o fabrică deţinută de Vion, o companie care a raportat în 2020 venituri de 4,9 miliarde de euro, furnizând carne şi produse din carne de porc şi vită pentru peste 100 de milioane de consumatori, în fiecare zi.

„Totul a fost diferit de ceea ce mi-au spus ei prin telefon”, spune românul. Orele erau mai lungi și munca nu era doar ambalare; era mereu mutat de la un departament la altul. În plus, chiria a fost mai scumpă decât i se spusese și s-a văzut nevoit să împartă o casă plină cu mucegai și insecte cu alți 10 muncitori. De asemenea, nici avansul săptămânal pentru alimente nu l-a primit vreodată.

Român dat afară de la ferma din Olanda când a întrebat dacă poate merge la toaletă

Pe acelaşi subiect

După trei săptămâni, românul a fost concediat. Spune că i s-a vorbit pe un ton dispreţuitor şi a fost dat afară pentru că a părăsit linia de producție să-și întrebe un coleg când poate merge la toaletă. 

Când a încercat să obţină salariul restant, a sunat la agenţia de recrutare unde i s-a spus că dacă nu părăseşte imediat cazarea, cineva „o să-i rupă gâtul”. Un purtător de cuvânt al companiei Vion a declarat, potrivit The Guardian, că nu există suficiente informaţii pentru a confirma versiunea evenimentelor relatate de Lucian R.

Lucian R. și alți 19 muncitori angajați de FlexWork au depus plângeri la Confederaţia Sindicatelor Olandeze (FNV), susţinând că agenţia nu le-a plătit salariile integral. Potrivit sindicatului, unii dintre ei au fost ameninţaţi de personalul agenţiei, evacuaţi din locurile de cazare, au fost nevoiţi să doarmă sub cerul liber şi nu şi-au primit salariile. 

Românul a dormit o noapte într-o gară, apoi a plecat spre Germania, unde s-a lovit de aceleași probleme

După ce a dormit o noapte în gara din Boxtel, un oraş din sudul Olandei, Lucian spune că a fost chemat de o altă agenţie, care i-a oferit un loc muncă într-un abator german. Însă scenariul din Olanda s-a repetat și în Germania. După alte două luni de chin printre străini, tânărul s-a întors în România şi a început să lucreze la o fermă.

Inspectoratul olandez de muncă a amendat agenţia de recrutare şi a obligat-o să le plătească restanţele salariale, potrivit The Guardian. Însă reprezentanţii agenției au spus că acuzaţiile românului sunt false și că, de fapt, acesta a fost plătit integral. Inspectoratul olandez de muncă a precizat pentru The Guardian că lucrătorii migranți din sectorul cărnii se confruntă cu plăți insuficiente, ore lungi de muncă și condiții proaste de cazare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Stiri externe » Experienţa traumatizantă a unui român într-o fermă de carne din Olanda. ”Totul a fost diferit de ceea ce mi-au spus ei prin telefon”