Antena Meniu Search
x

Facebook, dat în judecată într-un proces colectiv în legătură cu sistemul de recunoaştere facială

Un judecător american admite un proces colectiv împotriva sistemului de recunoaştere facială al Facebook.

Facebook in fata unui proces colectiv
Facebook - Foto: pixabay.com

Un judecător american a admis o cerere pentru inițierea unui proces colectiv ("class action") contra Facebook, acuzat de colectare ilegală de date private prin intermediul unui instrument de recunoaştere facială.

Litigiul vizează o funcţionalitate lansată de Facebook în 2010 care sugerează numele utilizatorilor de identificat în fotografii publicate în reţeaua de socializare.

Un instrument permite apoi identificarea automată a persoanelor care apar în fotografii publicate în reţea.

Pe acelaşi subiect

Judecătorul din San Francisco James Donato a respins deja, în 2016, un recurs al Facebook contra acestei plângeri a unor utilizatori din Illinois.

Procesul colectiv vizează doar utilizatori Facebook din Illinois

De această dată, Donato a acceptat calificarea plângerii drept "class-action", potrivit hotărârii consultate de AFP.

Acuzaţiile reclamanţilor sunt ”suficient de omogene pentru a permite o justă şi eficace rezolvare pe bază colectivă”, a scris judecătorul.

Acest proces colectiv îi priveşte pe ”utilizatorii Facebook în Illinois pentru care Facebook a creat şi păstrat (profiluri tip care repertoriază caractere geometrice ale feţelor lor) după data de 7 iunie 2011”, se precizează în hotărâre.

Justiţia a refuzat însă ca plângerea colectivă să-i privească pe toţi utilizatorii acestui stat care apar într-o fotografie pe reţeaua de socailizare Facebook.

Funcţionalitatea contestată are la bază un program de recunoaştere facială care scanează fotografiile din reţeaua de socializare în care persoane sunt deja identificate, cu scopul de a constitui profiluri care să repertorieze caractere geometrice ale feţei fiecărei persoane.

Aceste profiluri sunt comparate apoi cu noi imagini postate online în vederea propunerii identificării.

Reclamanţii se plâng de faptul că acest lucru se face fără acordul lor.

Reacția Facebook la decizia judecătorului

”Suntem pe cale să examinăm hotărârea. Continuăm să credem că acest caz este fără fundament şi ne vom apăra viguros”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Facebook.

Instrumentul de recunoaştere facială al Facebook a provocat temeri cu privire la respectarea vieţii private a utilizatorilor în Europa, în urma cărora grupul a suspendat utilizarea acestuia în 2012.

Gigantul american este implicat, de la jumătatea lui martie, într-un scandal răsunător cu privire la divulgarea datelor personale a zecii de milioane de utilizatori - fără acordul acestora - către firma britanică de consultanţă politică Cambridge Analytica.

CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, a fost audiat, săptămână trecută, în Congresul american în legătură cu acest scandal.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Facebook, dat în judecată într-un proces colectiv în legătură cu sistemul de recunoaştere facială