Antena Meniu Search
x

Video Fenomenul de "parter flexibil", explicația pentru prăbușirea majorității clădirilor după cutremurele din Turcia și Siria

Cinci cutremure au avut loc duminică noapte şi la noi în ţară. Primul dintre ele la doar 9 minute după seismul devastator din Turcia. Cutremurul din Turcia a fost prevestit de un cercetător olandez, supranumit Oracolul Seismelor. Pe 2 şi 3 februarie, omul de ştiinţă avertiza că vor urma în perioada 4-6 februarie mai multe mişcări telurice ce vor depăşi 6 grade pe Richter. 

de Redactia Observator

la 07.02.2023, 08:59

Vezi și

Primul cutremur a fost înregistrat de Institutul Naţional de Fizica a Pământului la ora 03:26 dimineaţa, la doar 9 minute de cel care a zguduit Turcia, în zona seismică Vrancea şi a avut o magnitudine de 4,6 pe Richter. Seismul a avut loc la o adâncime de 22 de kilometri şi este cel mai mare de anul acesta. În doar două ore a fost urmat de încă 4 replici.

Turcia este una dintre cele mai active zone seismice din lume. Este situată în apropierea mai multor falii tectonice. Cea mai mare parte a țării este situată pe placa tectonică anatoliană, care se află între două plăci mari - cea eurasiatică și cea africană, și o alta mai mică, cea arabă. Când cele două mari plăci se deplasează, seismologii spun că Turcia este în esență strivită. Asta este explicaţia pentru care în Turcia au loc cutremure în fiecare zi. 22.000 au avut loc numai anul trecut. 

Reporter: Ne mai putem aștepta la o a treia replică la fel de mare?

Gheorghe Mărmureanu, seismolog: Nu, cred că s-a descărcat destul de mult. 

Pe acelaşi subiect

Fenomenul numit "parter flexibil", explicația pentru prăbușirea clădirilor

Experţii spun că majoritatea clădirilor s-au prăbuşit în urma fenomenului numit "parter flexibil", care apare la acele clădiri ce au la primul nivel parcări sau magazine cu pereţi cu deschideri mari. 

Matei Sumbasacu_ Re:Rise - Asociatia pentru Reducerea Riscului Seismic: Fenomenul de partări flexibil, explicat cât se poate de simplu, are loc atunci când nivelul parterului este mai flexibil decât restul clădirii. Această diferenţă de rigiditate, dintre parter şi restul clădirii, poate provoca un colaps de tip parter flexibil. Adică, mai pe scurt, etajul 1 devine parterul. Deci practic parterul cedează mult înainte de restul clădirii. Practic, toate etajele cad aproape ca într-o demolare controlată. 

"Oracolul Seismelor" a anunţat cutremurul din Turcia cu 4 zile înainte să se întâmple

Cutremurul din Turcia a fost anticipat cu trei zile înainte de un expert olandez. I se spune "Oracolul seismelor" şi pe 2 februarie a publicat pe canalul său de Youtube un clip în care anunţa că se aşteaptă la cutremure în zona eurasiatică.  Acum, numele lui a devenit cunoscut în toată lumea

Frank Hoogerbeets, cercetător: Ce vom întâlni zilele următoare va fi o geometrie lunară planetară interesantă. Există posibilitatea unei forţe negative de dimensiune mai mare. Ţinând cont de forţă, există o mică posibilitate a unui eveniment seismic serios. 

A doua zi pe Twitter, savantul olandez revine asupra magnitudinii şi spune că magnitudinea ar fi de peste 7 pe Richter. La nici trei zile distanţă, profeţia sa s-a confirmat în Turcia, în cel mai mare cataclism din ultimii 100 de ani. Înghenunchiată, Ankara s-a văzut nevoită să ceară sprijin internaţional pentru a face faţă dezastrului. 

Primele 72 de ore sunt critice pentru a-i salva pe cei prinşi în dărâmături

Rapid, s-a activat mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene. Primele 72 de ore sunt critice pentru a-i salva pe cei prinşi în dărâmături. România a fost printre primele ţări care a anuţat că trimite salvatori în Turcia, în zona afectată. 

Este vorba de o echipă complexă formată din 60 de membri, specializaţi în operaţiuni de salvare şi căutare şi 4 câini special antrenaţi special pentru astfel de situaţii.  

Aproape toate statele lumii şi-au oferit ajutorul. Numai din Uniunea Europeană 10 ţări trimit acolo echipe de intervenţie. Cei care nu pot trimite salvatori, trimit bani, iar Emiratele Arabe Unite - vor înființa un spital de campanie în Turcia şi va trimite salvatori și provizii de urgență. 

Bogdan Vlăduţoiu, comandantul echipei: Imaginile le-am văzut cu toţii. Ne aşteptăm la o situaţie dificilă, ne aşteptăm la o situaţie care necesită sprijin din partea noastră, ca efort a comunităţii internaţionale. 

Siria imploră după ajutor internaţional

Siria imploră şi ea după ajutor internaţional, pentru prima dată în ultimul deceniu.

Este într-o situaţie disperată. Tara este măcinată de răzbi civil încă din 2011 şi este izolată la nivel internaţional. Pe lângă Rusia, care are baze militre acolo, Israelul s-a oferit să ajute Damascul, deşi cele două state sunt în conflict. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Fenomenul de "parter flexibil", explicația pentru prăbușirea majorității clădirilor după cutremurele din Turcia și Siria