Antena Meniu Search
x

Video Filmul celor 100 de zile de război Rusia - Ucraina. Ce a câștigat Putin prin cea mai mare ofensivă armată de după Al Doilea Război Mondial

Sunt 100 de zile de război în Ucraina. Iar 24 februarie 2022 va rămâne în istorie drept ziua în care începe cel mai mare asalt asupra unui stat european de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace. Bilanţul e teribil: cel puţin 4.000 de civili au murit până acum, aproape 700 sunt copii, iar mai bine de 14 milioane de ucraineni au fost nevoiţi să părăsească ţara. Rusia a ajuns să controleaze 20% din ţara vecină. Dar şi-a plătit victoria scump, cu pierderi pe front şi sancţiuni economice dure

de Redactia Observator

la 03.06.2022, 19:35

Vezi și

În toiul nopţii, Vladimir Putin le ordona militarilor săi să atace Ucraina. Rând pe rând, aerodromuri şi aeroporturi militare, depozite de muniţie şi alte baze strategice ale armatei ucraienene sunt bombardate. Se întâmpla inimaginabilul. 

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Am decis să lansez o operațiune militară specială. Scopul ei este protejarea cetăţenilor care, de opt ani, au suferit de pe urma abuzurilor şi genocidului regimului de la Kiev. 

Rușii au crezut că vor rezolva "problema Ucrainei" în câteva săptămâni, dacă nu chiar zile

Ruşii s-au lovit însă de o rezistenţa neaşteptată. Aşa că încep să atace zonele locuite. 

Pe acelaşi subiect

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Azi, Rusia a declanşat invazia Ucrainei. El vrea să ne distrugă ţara, tot ce am construit.

În a doua zi de război, o rachetă loveşte un bloc din Kiev. Alte bombe cad peste Harkov, al doilea cel mai mare oraş al Ucrainei, dar şi în Mariupol, oraş port la Marea Azov.    

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Ţinte civile care au fost lovite fără milă. Apartamente lovite de rachete, case distruse...

Consecințele războiului din Ucraina. Femei, copii şi bătrâni au fugit din calea soldaţilor lui Vladimir Putin

Peste șase milioane de ucraineni trăiesc acum printre străini. Alte opt milioane s-au refugiat în interiorul Ucrainei, în zone pe care ruşii nu le-au atacat încă. Mulţi trăiesc de trei luni în buncăre şi adăposturi improvizate în subteran. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ucrainenii nu se lasă: ridică baricade pe străzi, se pun în faţa tancurilor şi învaţă să tragă cu armele. Războiul care trebuia să dureze 100 de ore a ajuns la o sută de zile. 

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: În total, de la 24 februarie, armata rusă a lansat 1.474 de raiduri aeriene, folosind 2.275 de rachete diferite. Majoritatea au fost asupra unor obiective civile.

Statele occidentale încep să trimită ajutoare umanitare şi arme în Ucraina

După doar o lună de război, Putin se vede nevoit să schimbe strategia. Anunţă retragerea din jurul Kievului şi îşi concentrează toată forţa în sud şi est. Mariupol, oraşul port la Marea Azov, devine ţinta principală.

Urmează 80 de zile de teroare şi ruină. Din jumătate de milion de oameni, mai rămân în oraş în jur de 20.000. Militarii Ucrainei şi membrii grupării Azov se refugiază sub oţelăria Azovstal. Reuşesc să reziste eroic aproape o lună bombardamentelor. Rămaşi fără muniţie, sunt însă nevoiţi să capituleze, iar ruşii declară victoria în Mariupol, primul şi singurul succes important. 

Nikolay Mitrokhin, analist: Nimeni nu putea crede că Putin va îndrăzni să declanşeze un război la scară largă.

Acum, cele mai aprige lupte se dau în Donbasul separatist. Ruşii controlează deja 

aproape 95% din regiunea Lugansk şi mare parte din Doneţk. Militarii Ucrainei au reuşit să respingă atacurile invadatorilor în apropiere de Severodoneţk. 

Volodimi Zelenski, preşedintele Ucrainei: Am apărat Ucraina timp de 100 de zile deja. Victoria va fi a noastră. Glorie Ucrainei! 

Rusia se laudă că a ocupat 20% din teritoriul ucrainean

Dar preţul plătit este uriaş. Ruşii ar fi pierdut în luptă peste 30.000 de militari, au rămas fără mii de tancuri, bilndate, nave şi avioane de luptă. Mai mult, Kremlinul este tot mai izolat la nivel mondial.

Ruşii nu mai pot călători în Europa după bunul plac, sute de companii, bănci, lanţuri de fast food şi case de modă s-au retras din ţară, iar sportivii ruşi nu mai pot participa la competiţiile internaţionale.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Filmul celor 100 de zile de război Rusia - Ucraina. Ce a câștigat Putin prin cea mai mare ofensivă armată de după Al Doilea Război Mondial