Firmele chineze vând Rusiei microcipuri și alte bunuri de care are nevoie armata lui Putin pentru a continua războiul în Ucraina
Exporturile din China de microcipuri și alte componente electronice și materii prime către Rusia, unele cu aplicații militare, au crescut de la începutul invaziei în Ucraina, complicând eforturile statelor de a izola economia rusă și de a limita resursele la care acces armata lui Vladimir Putin, notează Financial Times.
![Vladimir Putin, președintele Federației Ruse Vladimir Putin, președintele Federației Ruse](https://img.observatornews.ro/0/2022/7/18/479798/putin-81fb4594.webp?w=430&f=2&v=2)
Livrările de cipuri chinezești către Rusia s-au dublat, ajungând la aproximativ 50 milioane de dolari în primele cinci luni ale anului 2022, comparativ cu un an mai devreme, arată datele vamale chineze, în timp ce exporturile de alte componente, cum ar fi circuitele imprimate, au avut o creștere procentuală de două cifre. Volumele de export de oxid de aluminiu, care este folosit pentru a face aluminiu metalic, un material important în producția de arme și în domeniul aerospațial, sunt de 400 ori mai mari decât anul trecut.
Parțial, creșterea valorii importurilor din China poate fi explicată prin creșterea inflației. Cu toate acestea, după cum arată statisticile, multe firme din China care vând tehnologie au continuat să facă afaceri cu partenerii din Rusia, asta în ciuda sancțiunilor occidentale.
Exporturile către Rusia, deși reprezintă doar o mică parte din exporturile totale ale Chinei, reprezintă un motiv de îngrijorare pentru oficialii americani. Departamentul Comerțului din SUA a adăugat luna trecută alte cinci companii chinezești, acuzate că au lucrat cu armata rusă, din domeniul electronic pe o listă neagră.
SUA, îngrijorate de apropierea economică a Rusiei de China
- Companiile care mint că au plecat din Rusia. Folosesc diferite strategii pentru a amâna ieșirea de pe piață....
- Lucrările la gazoductul care va lega Rusia și China vor începe din 2024, anunță premierul mongol
- UE ia în calcul să ridice sancţiunile impuse unor oligarhi ruşi. 40 de persoane au cerut să fie scoase de pe liste
- De la elevă-model, la "inamic al statului". Povestea tinerei pentru care Beijingul oferă o recompensă de 100.000 $
- O grădină zoologică din China a vopsit mai mulți măgari, ca să pară că sunt zebre: "Arată ca o pinata,...
"Guvernul nostru și conducerea noastră națională au fost foarte clari începând cu 24 februarie, cu privire la faptul că China nu ar trebui să ofere sprijin material, economic și militar Rusiei în acest război", a declarat Nicholas Burns, ambasadorul SUA în China, săptămâna trecută.
Autoritățile americane au subliniat că, deși nu cred că China a încercat să evite în mod sistematic sancțiunile asupra Rusiei, "nu vor ezita să folosească toate instrumentele legale și de reglementare împotriva părților care oferă sprijin armatei ruse".
Comerțul celor două țări cu cipuri și alte componente care au aplicații militare implică atât entități mici, private, cât și întreprinderi de stat. Datele incomplete și rețelele complexe de filiale și intermediari fac dificilă urmărirea întregii activități.
Autoritățile de la Beijing susțin în mod public că nu vând arme rușilor și că, în plus, de la începutul războiului din Ucraina, exporturile totale către Rusia au scăzut substanțial, asta deoarece companiile se tem de sancțiunile americanilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰