Antena Meniu Search
x

Galerie foto Fostul dictator sud-coreean, Chun Doo-Hwan, a murit la vârsta de 90 de ani

Fostul președinte sud-coreean, Chun Doo-Hwan, cel care a prezidat masacrul de la Gwangju în timpul guvernării sale de opt ani, a murit la vârsta de 90 de ani.

de Redactia Observator

la 23.11.2021, 15:58

Chun suferea de mielom multiplu, iar sănătatea sa s-a deteriorat recent, a declarat reporterilor fostul său secretar, Min Chung-ki. El a murit în casa sa din Seul dis-de-dimineață, iar trupul său va fi mutat la un spital din oraş, acolo unde va fi pregătit pentru înmormântare, scrie The Guardian.

Fost comandant militar, Chun a supravegheat masacrul din 1980 de la Gwangju, cel al manifestanților pro-democrație, o crimă pentru care a fost ulterior condamnat și a primit o pedeapsă cu moartea, cre a fost ulterior anulată. Moartea sa a survenit la aproximativ o lună după ce un alt fost președinte și tovarășul său de la lovitura de stat, Roh Tae-woo, care a jucat un rol crucial, dar controversat în tranziția zbuciumată a țării către democrație, au murit la vârsta de 88 de ani.

Fostul lider avea 90 de ani

Chun s-a născut la 6 martie 1931, în Yulgok-myeon, un oraș agricol sărac din regiunea Hapcheon din sud-est, în timpul stăpânirii japoneze asupra Coreei. S-a alăturat armatei imediat după liceu, urcând în grade, până când a fost numit comandant în 1979. El a condus ţara timp de opt ani după ce a preluat puterea în timpul loviturii de stat din 1979 și a prezidat masacrul studenților din Gwangju care a avut loc în 1980. Durata de opt ani a lui Chun petrecuţi în Casa Albastră prezidențială a fost caracterizată drept o brutalitate și represiune politică. Totuși, a fost marcată și de o prosperitate economică.

Chun a demisionat din funcție pe fondul unei mișcări democratice conduse de studenți la nivel național în 1987, care au cerut un sistem electoral direct. În 1995, a fost acuzat de revoltă, trădare și a fost arestat după ce a refuzat să se prezinte la parchet și a fugit în orașul natal.

Se crede că mii de studenți au fost uciși la Gwangju, conform mărturiilor supraviețuitorilor, foștilor ofițeri militari și anchetatorilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Fostul dictator sud-coreean, Chun Doo-Hwan, a murit la vârsta de 90 de ani