Antena Meniu Search
x

Video Generalul Virgil Bălăceanu, despre retragerea rușilor peste Nipru: O veste bună și pentru români, nu doar pentru ucraineni

Avansul trupelor ucrainene în Herson scoate la lumină noi orori ale invadatorilor. Ca şi la Bucha, au fost descoperite cadavrele a sute de soldaţi şi civili executaţi cu sânge rece. "E imposibil să ucizi Ucraina" a spus preşedintele Zelenski, care a ajuns în capitala regiunii ocupate de ruşi mai bine de opt luni. Tot astăzi, şefii serviciilor secrete de la Washington şi Moscova au discutat în Turcia despre consecinţele unui eventual atac nuclear în ţara vecină.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 14.11.2022, 20:29

Vezi și

"Slavă Ucrainei!"

"Slavă eroilor!"

Înconjurat de gărzi de corp înarmate până în dinţi, preşedintele Volodimir Zelenschi a vizitat în această dimineaţă oraşul Herson, proaspăt eliberat de sub steagul rusesc. Liderul de la Kiev a surprins când a apărut în faţa oamenilor fără vestă antiglonţ sau cască de protecţie.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Este acesta începutul sfârşitului războiului? Bineînţeles, vedeţi armata noastră puternică, revenim pas cu pas în ţara noastră, în toate teritoriile ocupate temporar şi, normal, este dureros, dar este o cale lungă, o cale dificilă, pentru că acest război ne-a furat cei mai buni eroi ai ţării. Nu credem în Rusia, ei păcălesc întreaga lume şi, de aceea, merge înainte, suntem pregătiţi pentru pace, dar pacea pentru ţara noastră trebuie să fie pentru întreaga ţară, pentru toate teritoriile noastre. Respectăm legea şi suveranitatea tuturor teritoriilor, dar acum vorbim strict despre ţara noastră şi, de aceea, luptă contra agresiunii ruseşti. Victoria este posibilă pentru că întreaga lume este de partea Ucrainei, de partea ţării, aşa că vă mulţumim din nou."

Pe acelaşi subiect

Preşedintele a mai spus că a venit să simtă energia oamenilor şi că mulţumeşte aliaţilor care au contribuit la această mare victorie pe front. Moscova a comentat scurt situaţia, prin purtătorul de cuvânt. Dmitri Peskov susţine că teritoriul aparţine încă Federaţiei Ruse.  

Oraşul, al doilea ca mărime din Ucraina, este distrus în multe zone după opt luni de ocupaţie rusească.

Clădiri rezidenţiale au fost lovite, mai multe şcoli sunt la pământ şi bună parte din infrastructura critică a fost aruncată în aer înainte ca armata de la Kremlin să se retragă pe malul stâng al râului Nipru.

Generalul Virgil Bălăceanu explică de ce s-au retras rușii după Nistru

Virgil Bălăceanu, general în rezervă: "Retragerea a avut două condiţionări. Una a fost discutată de contraofensiva ucraineană, cea de-a doua a fost o analiză care le-a spus ruşilor că rezistenţa în capul de pod nu ar fi eficientă, ar aduce prea multe pierderi. Prin urmare este o decizie de a rezista pe malul stâng al râului Nipru."

Laurentiu Radulescu, reporter Observator: "Pierderile armatei ruse din ultimele 24 de ore sunt uriaşe. 510 militari ar fi fost ucişi. Rusia a pierdut 8 tancuri, 6 blindate de luptă, 21 de vehicule de transport şi două drone. De altfel întreaga lună noiembrie a fost una neagră pe front pentru Kremlin. 9960 de soldaţi ar fi fost omorâţi, 179 de tancuri, scoase din luptă, 10 elicoptere şi 5 avioane au fost doborâte."

Împingerea ruşilor peste Nipru este o veste bună inclusiv pentru România, spun analiştii militari.

Virgil Bălăceanu, general în rezervă: "Este un lucru foarte bun, mai ales în ceea ce priveşte temerea noastră că ruşii pot deschide această direcţie operativă, de la Odesa puteau să vină spre gurile Dunării, spre Transnistria."

Jens Stoltenberg, Secretar General NATO: "Retragerea Rusiei din Herson demonstrează curajul incredibil al forțelor armate ucrainene, dar arată și importanța sprijinului nostru continuu pentru Ucraina. Nu ar trebui să facem greșeala de a subestima Rusia. Rusia și-a demonstrat disponibilitatea de a suporta pierderi semnificative. Au dat dovadă, de asemenea, de o brutalitate extremă. Cu toții am văzut scenele îngrozitoare din teritoriile eliberate, precum și atacurile nemiloase asupra civililor și a infrastructurii critice."

Armata rusă continuă însă bombardamentele în localităţile din vecinătatea oraşului Herson, dar şi atacul asupra Donbasului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri externe » Generalul Virgil Bălăceanu, despre retragerea rușilor peste Nipru: O veste bună și pentru români, nu doar pentru ucraineni