Video Gestul Reginei Elisabeta a II-a la înmormântarea Prinţesei Diana cu care a recâştigat iubirea poporului: "A fost spectaculos făcut"
Asistăm azi la "evenimentul secolului", o ceremonie care, până în 8 septembrie a fost doar un nume pe un dosar secret - Operaţiunea London Bridge. Aşa e la casele regale. Un astfel de eveniment e pregătit din vreme şi nu trebuie să ia pe nimeni prin surprindere. Şi totusi, o dată s-a întâmplat. Atunci când a murit Prinţesa Diana, Casa Regală trecea printr-o perioadă grea iar Elisabeta a 2-a a simţit că acesta e un moment bun să îşi recâştige iubirea poporului. Aşa că a decis - Diana va avea funeralii regale, folosindu-se drept model planul de înmormântare al Reginei Mamă.
BBC: Diana, Printesa de Wells a murit în urma unui accident de maşină în Paris.
E ştirea care a amuţit o lume pe 31 august 1997. Şi a dus Casa Regală a Marii Britanii în mijlocul unei mari crize. Regina era văzută drept principala vinovată şi pentru divorţul, şi pentru moartea Dianei. În plus, familia regală a fost aspru criticată pentru răceala de care a dat dovadă în faţa acestei drame.
Gestul Reginei Elisabeta a II-a la înmormântarea Prinţesei Diana cu care a recâştigat iubirea poporului
Elisabeta a simţit, însă, că acesta e momentul să repare ce mai poate fi reparat. Şi a făcut un mare compromis. A decis ca Diana, care nu mai era membru al Casei Regale, să aibă totuşi funeralii regale cu tot tipicul. O singură problemă era - pentru înmormântarea aceasta nu exista un plan, aşa cum există pentru orice membru al familiei regale. Tot Regina a decis, atunci, să fie activată operaţiunea Tay Bridge, care era planul de înmormântare al Reginei Mamă. Şi aşa a început una dintre cele mai triste zile pentru britanici şi nu numai.
- Funeraliile reginei Elisbeta a II-a: fostul monarh va fi înmormântat la Windsor. Şefi de stat, demnitari de rang...
- Ultimele ore de reculegere la catafalcul reginei Elisabeta. Aproape 500 de lideri mondiali, printre care Joe Biden...
- Casa Regală a României participă la funeraliile Elisabetei a II-a. Principesa Margareta se va întâlni cu regele...
La Buckingham, drapelul a fost coborât în bernă. Un lucru care nu se mai întâmplase până atunci decât în zilele în care Regina era plecată din Palat. Sicriul Dianei a fost unul din plumb, un privilegiu rezervat doar capetelor încoronate. La fel şi faptul că a fost acoperit cu drapelul Casei Regale. Dar lecţia supremă de diplomaţie a fost dată de către Elisabeta în ziua în care a anunţat că va ţine un discurs public prin care să celebreze spectaculoasa viaţă a fostei sale nurori.
Regina despre Diana: La bine şi la rău, ea nu şi-a perdut niciodată capacitatea de a zâmbi şi de a râde, şi nici de a-i inspira pe ceilaltţi cu căldura şi bunătatea ei. Am admirat-o şi respectat-o pentru energia şi angajamentul ei faţă de ceilalţi.
În toată domnia ei de până atunci, mai făcuse asta o singură dată - în 1991, când a început războiul din Irak. Multimea a ascultat în lacrimi, chiar dacă mulţi au pus la îndoială sinceritatea din spatele acestor cuvinte. Însă gestul pe care Elisabeta l-a făcut în ziua înmormântării a şocat pe toată lumea şi a rămas până azi, unic - a plecat capul la trecerea sicriului Dianei.
National Geographic: E o imagine extraordinară. Eu, cel puţin nu am mai văzut Familia Regală adunată în felul acesta în faţa porţii de la Palatul Buckingham. La înmormantare, regina a fost foarte demnă şi şi-a înclinat capul atunci când a trecut sicriul Dianei. Şi gestul a fost spectaculos făcut.
Funeraliile prinţesei de Wales au însemnat, la acel moment, record mondial de audienţă tv. Peste 2,5 miliarde de oameni au urmărit impresionantă ceremonie la televizor. Sicriul a fost condus pe ultimul drum de peste un milion de oameni. După 12 zile şi 12 nopţi de priveghi şi ceremonii, angajaţii de la Palat au adunat de pe străzile Londrei peste 10 tone de flori. Doar cadourile şi scrisorile lăsate de oameni prinţesei au fost păstrate de către familie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰