Antena Meniu Search
x

Mudi, ghidul din Zanzibar care a învățat limba română: „Aveți o țară minunată, am un vis să merg acolo”

În ultimii ani, Zanzibar, o insulă din estul Africii a ajuns şi printre destinaţiile preferate de români. Un străin, de la 6.000 de kilometri depărtare, a învăţat limba română. Mohamed a cunoscut în ultimii ani foarte mulţi români care i-au vizitat insula. Este ghid turistic și visează să ajungă pe tărâmurile noastre.

Iulia Dumitrașcu
de Iulia Dumitrașcu

la 13.09.2020, 23:54

Vezi și
  • Tânărul este ajutat de o fostă profesoară să învețe limba română, pe WhatsApp
  • Mudi are 20 de ani

Mohamed, ghid turistic: Salutare tuturor! Sper că sunteţi foarte bine! Numele meu este Mohamed şi sunt singurul ghid din Zanzibar şi Tanzania care vorbeşte limba română.

Faceţi cunoştinţă cu Mudi. Are 20 de ani şi de doi ani este ghid turistic în Zanzibar, mica insulă în care s-a născut. I-a luat opt luni să înveţe limba română şi acum are monopol pe turiştii români care vizitează insula.

Reporter: Sunt românii surprinşi când te aud că vorbeşti româneşte?

Mohamed, ghid turistic: Da! Da,sunt! Sunt foarte, foarte fericit să învăţ limba voastră, îmi place ţara voastră, aveţi o ţară minunată, am un vis să merg acolo, într-o zi o să ne vedem acolo!

A prins drag de limba română de la turişti. Şi s-a hotărât să o înveţe. Asta deşi limba lui nativă este swahili, o limbă extrem de complicată, cu influenţe din arabă, care a fost vorbită pentru prima dată chiar în Zanzibar. Gramatica noastră, vocalele şi diacriticile i-au cam dat bătăi de cap.

Reporter: E grea?

Mohamed, ghid turistic: Da, foarte, foarte grea. În special, gramatica. Dar pentru mine pentru că ştiu foarte bine limba franceză, de aceea limba română nu este foarte grea. Pentru că au aceaşi rădăcină. Franceza şi limba română.

A birut însă. Şi cu ajutorul unei foste profesoare. Între Ela Mureşan şi Mudi sunt 6.000 de kilometri. Nu s-au întâlnit faţă în faţă niciodată. Dar un alt român stabilit în Zanzibar i-a pus pe cei doi în legătură şi acum fosta profesoară îl introduce pe Mudi în tainele limbii române.

Ela Mureşan, fostă profesoară: Iată învăţământul online România-Zanzibar. Am început să vorbim pe WhatsApp şi aproape zilnic facem exerciţii de pronunţie. Mă întreabă ce le place românilor, ce le place să mănânce. E foarte curios, dornic de a învăţa, încerc să stabilesc cu el repere, nu numai lingvistice, ci şi culturale, gastronomice.

Deşi mai are multe de învăţat, ştie suficientă română încât să îi înveţe pe turiştii noştri cum să interacţioneze cu ţestoasele gigantice sau cu maimuţe colobus roşii.

Mohamed, ghid turistic: Avem o plajă frumoasă, foarte frumoasă. Zanzibar este insula condimentelor, gurmanzii care vin în Zanzibar le pot arăta cum se cultivă condimentele, avem multe fructe tropicale.

În ultimii ani, insula din estul Africii a ajuns şi printre destinaţiile preferate de români. Preţul unui sejur de 10 nopţi, la un hotel de 5 stele, all-inclusive, porneşte de la 1.500 de euro.

Pe insulă nu există restricţii de călătorie pe fondul pandemiei de coronavirus.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Mudi, ghidul din Zanzibar care a învățat limba română: „Aveți o țară minunată, am un vis să merg acolo”