Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ilia Iaşin, un apropiat al lui Navalnîi, şi un alt deţinut eliberat recent în schimbul de prizoneri dintre Rusia şi Occident vor să se întoarcă în Rusia

Doi dintre disidenţii ruşi care au fost eliberaţi din închisoare şi au ajuns în Germania ca parte a schimbului major de deţinuţi între Rusia şi Occident în cursul acestei săptămâni spun că au în vedere o revenire în Rusia, dar îşi vor continua activitatea politică chiar şi în afara ei, relatează duminică Reuters, citată de Agerpres.

de Redactia Observator

la 04.08.2024 , 16:18

Ilia Iaşin, un apropiat al lui Navalnîi, şi un alt deţinut eliberat recent în schimbul de prizoneri dintre Rusia şi Occident vor să se întoarcă în Rusia - Profimedia

În urma acestui schimb, opt ruşi, între care un ucigaş condamnat pe viaţă, s-au întors la Moscova din închisori aflate în ţări occidentale în schimbul a 16 deţinuţi eliberaţi din colonii penitenciare din Rusia şi Belarus, mulţi dintre ei disidenţi ruşi alături de câţiva cetăţeni americani, precum reporterul Evan Gershkovich, de la Wall Street Journal.

Ilia Iaşin: "Locul meu e în Rusia. Mi-am dedicat viaţa ţării mele"

"Ca oameni care au fost de fapt deportaţi, care au fost daţi afară din ţară, toţi avem o mare dorinţă de a ne întoarce acasă", a declarat disidentul Andrei Pivovarov pentru Reuters într-un interviu acordat sâmbătă la Bonn. "Categoric, doresc să fiu în Rusia. Sunt un politician rus şi acest lucru este foarte important pentru mine", a declarat Pivovarov. "'Este clar că ele (autorităţile ruse) nu ne vor permite să ne întoarcem, deşi ne dorim acest lucru", a mai spus el.

Articolul continuă după reclamă

La rândul său, Ilia Iaşin, un activist din opoziţie încarcerat în 2022 pentru că a criticat invazia pe scară largă declanşată de Kremlin în Ucraina, şi-a exprimat dorinţa de a se întoarce acasă. "Sunt cu adevărat întristat de expulzarea mea din Rusia, în pofida recunoştinţei pe care o simt faţă de cei care mi-au dorit binele şi m-au salvat", a declarat Iaşin pentru Reuters. "Dar spun cu sinceritate că locul meu este în Rusia ... Mi-am dedicat viaţa ţării mele", a afirmat Ilia Iaşin, un apropiat al defunctului lider al opoziţiei ruse, Boris Nemţov, ucis în 2015 pe un pod din apropierea Kremlinului.

Pe acelaşi subiect

Iaşin a spus că a fost fericit să îşi vadă familia şi prietenii pentru prima dată după mult timp, dar,pe de altă parte, el a afirmat că "expulzarea" a fost o "pastilă greu de înghiţit". "Este foarte dificil pentru mine din punct de vedere emoţional, deoarece înţeleg că am fost eliberat cu preţul punerii în libertate a unui asasin, persoană care a comis o crimă sângeroasă", a declarat Iaşin, referindu-se la Vadim Krasikov, un colonel FSB condamnat pentru uciderea în 2019 a unui fost militant cecen la Berlin.

"Am spus de mai multe ori că nu vreau să fac parte din nicio listă de schimb", a afirmat Iaşin. "Reprezentanţii Kremlinului au inclus numele meu, deoarece aceasta însemna de fapt expulzarea", a adăugat el.

Ilia Iaşin a declarat că intenţionează să continue ceea ce a numit 'educaţia antirăzboi' a ruşilor şi să ajute şi alţi deţinuţi politici ruşi. De asemenea, Pivovarov a declarat că doreşte să-şi continue activitatea de opoziţie, dar de acum din afara Rusiei. "Este imposibil să coordonezi ceva din interior", a spus Pivovarov. "Nu intenţionez să mă dau la o parte", a mai spus el.

Într-un prim comentariu după schimbul de deţinuţi, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, i-a calificat pe opozanţii ruşi predaţi la schimb drept "trădători" şi i-a sfătuit să se ascundă în programul de protecţie a martorilor în Occident pentru că 'un alt Krasikov' ar putea să vină după ei, conform media ruse.

"Aş vrea, desigur, ca trădătorii Rusiei să putrezească în temniţă sau să moară în închisoare, aşa cum s-a întâmplat adeseori. Dar este mai util să-i scoatem pe proprii noştri oameni care au lucrat pentru ţară, pentru patrie, pentru noi toţi. Iar pentru trădători ar fi bine să-şi aleagă cât mai rapid nume noi şi să se ascundă în programe de protecţie a martorilor", a declarat Medvedev conform Meduza.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri externe » Ilia Iaşin, un apropiat al lui Navalnîi, şi un alt deţinut eliberat recent în schimbul de prizoneri dintre Rusia şi Occident vor să se întoarcă în Rusia