Antena Meniu Search
x

Încă 21 de morţi, după un nou bombardament asupra oraşului Rafah. Armata israeliană susţine că nu se află în spatele tragediei

Război Israel - HamasOraşul Rafah a fost din nou bombardat. 21 de oameni şi-au pierdut viaţa ieri după ce, luni, alţi 45 de oameni dintr-o tabără de refugiaţi au murit. Între timp, Spania, Irlanda şi Norvegia au recunoscut oficial statul Palestina. Ele, alături de alte peste 140 de ţări, inclusiv România, admit deja existenţa statului.

de Redactia Observator

la 29.05.2024 , 08:56

Israelul a continuat să atace Rafah. 21 de persoane au murit, dintre care cel puţin 13 sunt femei. Chiar şi aşa, armata israeliană spune însă că nu se află în spatele tragediei. Ofensiva, parcă fără sfârşit, în oraşul din Sudul Gazei ar putea închide şi ultimul spital funcţional din Gaza.

Luni, cel puţin 45 de oameni au murit în bombardamentul. Imaginile cu părinţi care îşi ţin copii morţi sau răniţi în braţe au făcut înconjurul Planetei. În trei săptămâni, peste 800.000 de oameni au fugit din regiune, dar în Rafah au mai rămas sute de mii de suflete fără apărare în faţa atacurilor israeliene. "Trupurile copiilor inocenţi au fost sfâşiate. Nu este corect să ni se întâmple aşa ceva! Chiar şi mâncarea noastră a fost amestecată cu sânge".

Tsunami de furie în lume

Vezi și

Atacul a stârnit un tsunami de furie în lume. Manifestaţii pro-palestiniene au avut loc la Paris şi Madrid, iar ONU a convocat de urgenţă Consiliul de Securitate. Într-un gest fără precedent, Uniunea Europeană ia în calcul sancţiuni internaţionale împotriva Israelului. Ministrul Apărării din Italia a fost tranşant - a cerut Tel Avivului să respecte dreptul internaţional. "Hamas este una, iar poporul palestinian este cu totul altceva. Trebuie să aibă mai mult discernământ", a declarat Guido Crosetto. Premierul Benjamin Netanyahu s-a apărat şi a spus că atacul a fost un accident tragic.

Pe acelaşi subiect

Statele Unite "nu închid ochii" la victimele de la Rafah, dar îşi menţin sprijinul pentru Israel, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Casei Albe, reacţionând la atacul israelian de duminică ce a stârnit indignare internaţională. "Nu este ceva la care închidem ochii", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, la un briefing de presă, ca răspuns la întrebarea unui reporter despre "câte cadavre carbonizate" îl vor face pe Joe Biden să-şi schimbe politica faţă de Israel.

Departamentul american al Apărării a transmis anterior marţi că Statele Unite consideră în continuare operaţiunea israeliană de la Rafah ca fiind "limitată", în ciuda atacului de duminică"Încă mai credem că ceea ce se întâmplă la Rafah, ceea ce face armata israeliană, este limitat", a declarat Sabrina Singh, purtătoare de cuvânt adjunctă a Pentagonului, într-un briefing de presă.

Madridul anunţă că a recunoscut un stat palestinian unificat, care include Fâşia Gaza şi Cisiordania, cu Ierusalimul de Est drept capitală şi sub autoritatea naţională Palestiniană. "Este o decizie istorică care are ca obiectiv să îi ajute pe israelieni şi palestinieni să trăiască în pace. Recunoaşterea statului Palestina este o decizie care nu este îndreptată împotriva nimănui, cu atât mai puţin împotriva israelienilor, un popor prieten, pe care îl respectăm", spune Pedro Sanchez, premierul spaniol. Spania, Norvegia şi Irlanda se alătura celor peste 140 de ţări, inclusiv România, care admit existenţa Palestinei. Ca răspuns, Israel şi-a rechemat ambasadorii din cele trei state.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Cât de uşor vă este să operaţi în sistemul e-Factura?
Observator » Stiri externe » Încă 21 de morţi, după un nou bombardament asupra oraşului Rafah. Armata israeliană susţine că nu se află în spatele tragediei