Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Iranul are o listă clară cu ținte din Israel: biroul lui Netanyahu, Parlamentul, bazele aeriene Ramon şi Tel Nof, precum și aeroporturile Ben Gurion și Haifa

Ofensivă diplomatică fără precedent a americanilor pentru a opri războiul în Orientul Mijlociu. Administraţia Biden a purtat discuţii secrete cu Iranul ca să împiedice un atac în Israel. Tactica a funcţionat doar cu Teheranul, pentru că gruparea Hezbollah continuă atacurile cu drone. Între timp, militanţii Hamas, rămaşi fără lider, l-au numit şef pe cel care a coordonat atacul din 7 octombrie, soldat cu moartea a 1.200 de israelieni. 

de Redactia Observator

la 07.08.2024 , 21:38

Ca să împiedice un atac al Iranului şi un război regional, Joe Biden a transmis Teheranului un mesaj prin ambasada Elveţiei. A avertizat că un atac direct va avea consecinţe grave pentru preşedintele recent instalat. Liderul de la Casa Albă a întărit mesajul cu nave şi avioane de luptă trimise în sprijinul Israelului. În plus, i-a cerut lui Netanyahu să nu obstrucţioneze procesul de pace.

"Nimeni nu trebuie să intensifice conflictul! Am fost implicaţi într-o diplomație intensă cu aliații și partenerii, comunicând acest mesaj direct Iranului. Am comunicat acest mesaj direct Israelului", a declarat Antony Blinken, secretar de stat al SUA.

Dacă totuşi atacă Israelul, iranienii au pregătit deja o listă lungă cu ţinte

Vezi și

În Ierusalim, vizate sunt clădirea Parlamentului şi biroul lui Benjamin Netanyahu. Pe plan militar, pericolul pândeşte bazele aeriene Ramon şi Ort Tel Nof. Iar aeroporturile civile Ben Gurion şi Haifa pot fi atacate pentru a provoca panică în rândul populaţiei. 

Pe acelaşi subiect

În Gaza, teroriştii Hamas se reorganizează după ce au pierdut doi lideri într-o săptămână. Creierul atacurilor de la 7 octombrie, Yahya Sinwar, a fost numit noul şef al organizaţiei.

"Yahya Sinwar este un terorist responsabil pentru unul dintre cele mai oribile acte teroriste din istorie, cel de la 7 octombrie. Există un singur loc pentru Yahya Sinwar, este lângă Mohammed Deif (n.r. lider Hamas ucis de Israel)", a declarat Daniel Hagari, purtător de cuvânt armata israeliană.

Intre-timp, presa israeliană, care îl citează pe Elon Perry, un fost soldat de comando din brigăzile de elită ale Forţelor de Apărare ale Israelului, descrie cum a murit fostul lider Hamas, Ismail Haniyeh. Ar fi fost ucis cu o bombă plasată sub patul din camera lui de doi membri ai Gărzilor Revoluţionare, recrutaţi de Mossad. Dispozitivul a fost detonat de la distanţă, iar cei doi iranieni au fost scoşi ilegal din ţară o oră mai târziu, de serviciile secrete israeliene. 

Europa este apărată în cazul unui posibil conflict în Orientul Mijlociu

Scutul antirachetă de la Deveselu împreună cu cel din Polonia şi radarele instalate în Spania pot detecta şi distruge proiectilele imediat după lansarea lor. De altfel, sistemul Aegis Ashore a fost gândit ca răspuns la o ameninţare iraniană. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Ştiri externe » Iranul are o listă clară cu ținte din Israel: biroul lui Netanyahu, Parlamentul, bazele aeriene Ramon şi Tel Nof, precum și aeroporturile Ben Gurion și Haifa