Antena Meniu Search
x

Israelul le cere palestinienilor să plece din Khan Younis, din sudul Gaza. Trupele vor să avanseze ca să elimine teroriştii Hamas din tuneluri şi buncăre

Război Israel - Hamas. Israelul a emis un nou avertisment către palestinienii din oraşul Khan Younis, din sudul Gaza, să iasă din linia focului şi să se apropie de ajutorul umanitar, acesta fiind cel mai recent indiciu că intenţionează să atace Hamas în sud, după ce a supus nordul, transmite Reuters.

de Redactia Observator

la 18.11.2023, 12:15

Israelul le cere palestinienilor să plece din Khan Younis, din sudul Gaza
Israelul le cere palestinienilor să plece din Khan Younis, din sudul Gaza - Profimedia Images

"Le cerem oamenilor să se mute. Ştiu că nu este uşor pentru mulţi dintre ei, dar nu vrem să vedem civili prinşi în focul încrucişat", a declarat vineri Mark Regev, consilier al premierului israelian Benjamin Netanyahu, pentru MSNBC.

O astfel de mişcare ar putea obliga sute de mii de palestinieni care au fugit spre sud de asaltul israelian asupra oraşului Gaza să se mute din nou, împreună cu locuitorii din Khan Younis, un oraş cu peste 400.000 de locuitori, agravând o criză umanitară gravă.

Israelul a promis că va anihila gruparea militantă Hamas care controlează Fâşia Gaza, după atacul din 7 octombrie în Israel, în care luptătorii acesteia au ucis 1.200 de oameni şi au răpit 240 de ostatici în enclavă.

Bilanţ cutremurător: 12.000 de decese în Gaza

Pe acelaşi subiect

De atunci, Israelul a bombardat o mare parte din oraşul Gaza, până a dărâmat-o, a ordonat depopularea întregii jumătăţi de nord a fâşiei înguste şi a lăsat fără adăpost aproximativ două treimi din cei 2,3 milioane de palestinieni ai enclavei.

Mulţi dintre cei care au fugit se tem că strămutarea lor ar putea deveni permanentă. Autorităţile sanitare din Gaza au revizuit vineri în creştere numărul deceselor la peste 12.000, dintre care 5.000 copii. Naţiunile Unite consideră aceste cifre credibile, deşi acum sunt actualizate rar, din cauza dificultăţii de a colecta informaţii.

Israelienii au aruncat pliante peste Khan Younis

Israelul a aruncat pliante peste Khan Younis, în care le-a spus oamenilor să evacueze zona către adăposturi, sugerând că operaţiunile militare acolo sunt iminente. Douăzeci şi şase de palestinieni au fost ucişi şi 23 au fost răniţi într-un atac aerian israelian asupra a două apartamente din oraş, potrivit unui oficial de la Spitalul Nasser.

Regev a spus că trupele israeliene vor trebui să avanseze în oraş pentru a elimina luptătorii Hamas din tunelurile şi buncărele subterane, dar că nu există o astfel de "infrastructură enormă" în zonele mai puţin construite din vest.

"Sunt destul de sigur că nu vor trebui să se mute din nou. Le cerem să se mute într-o zonă unde sperăm că vor fi corturi şi un spital de campanie" dacă se mută spre vest, a spus el, referindu-se la oamenii din zonă. Deoarece zonele de vest sunt mai aproape de punctul de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul, ajutorul umanitar ar putea fi adus "cât mai repede posibil", a spus Regev. 

Războiul Israel - Hamas intră în a şaptea săptămână

În timp ce războiul intră în a şaptea săptămână, nu a existat niciun semn de încetinire, în ciuda cererilor internaţionale de încetare a focului sau cel puţin de pauze umanitare.

"Ne-am pregătit pentru o apărare lungă şi susţinută din toate direcţiile. Cu cât forţele de ocupaţie rămân mai mult timp în Gaza, cu atât pierderile lor continue sunt mai mari", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei Hamas, Abu Ubaida, într-o declaraţie video.

Ministrul de Externe al Iordaniei a avertizat sâmbătă că regatul arab va face "tot ce este necesar pentru a opri" strămutarea palestinienilor. "Nu vom permite niciodată să se întâmple asta, pe lângă faptul că este o crimă de război, ar fi o ameninţare directă la adresa securităţii noastre naţionale. Vom face tot ce este necesar pentru a o opri", a spus Ayman Safadi la summitul de securitate IISS Manama Dialogue, în Bahrain.

Iordania găzduieşte o populaţie mare de refugiaţi palestinieni şi descendenţii acestora.

Violenţe au izbucnit în Cisiordania ocupată, cel puţin cinci palestinieni fiind ucişi şi doi răniţi într-o lovitură israeliană asupra unei clădiri din tabăra de refugiaţi Balata, din oraşul central Nablus, a anunţat sâmbătă dimineaţa serviciul de ambulanţă al Semilunii Roşii Palestiniene. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea armatei israeliene.

Israelul a permis intrarea camioanelor cu combustibil 

Pe fondul avertismentelor că asediul său din Gaza ar provoca foamete şi îmbolnăvire, Israelul a părut vineri să cedeze presiunilor internaţionale, acceptând să permită intrarea camioanelor cu combustibil şi promiţând "nicio limitare" a ajutorului solicitat de Naţiunile Unite.

Israelul a spus că va permite accesul a două camioane încărcate de combustibil pe zi, la cererea Washingtonului, pentru a ajuta ONU să satisfacă nevoile de bază, şi a vorbit despre planuri de creştere a ajutorului pe scară largă.

"Vom creşte capacitatea convoaielor şi camioanelor umanitare atâta timp cât va fi nevoie", a declarat colonelul Elad Goren de la COGAT, agenţia Ministerului Apărării care coordonează problemele administrative cu palestinienii, într-un briefing.

"Posibilitate imediată de foamete"

Remarcile păreau să semnaleze o schimbare de ton după ce agenţiile ONU au avertizat că are loc o deteriorare rapidă a condiţiilor umanitare din Gaza, având loc inclusiv un avertisment dur din partea Programului Alimentar Mondial cu privire la "posibilitatea imediată de foamete".

Casa Albă a spus într-o postare pe X, cunoscută anterior ca Twitter, că livrările de combustibil ar trebui "să continue în mod regulat şi în cantităţi mai mari".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Israelul le cere palestinienilor să plece din Khan Younis, din sudul Gaza. Trupele vor să avanseze ca să elimine teroriştii Hamas din tuneluri şi buncăre