Antena Meniu Search
x

Joe Biden a declarat stare de dezastru major în Florida. Autoritățile locale vorbesc de ”sute de morți” în urma uraganului Ian

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat joi stare de dezastru major în Florida, după ce furtuna tropicală Ian a provocat dezastru în statul american, scrie NBC News. Astfel, Casa Albă pune la dispoziție fonduri pentru comitatele de pe coasa Colfului, care ar putea include asistență pentru locuințe temporare, reparații și împrumuturi pentru a ajuta la acoperirea bunurilor neasigurate.

de Redactia Observator

la 29.09.2022, 15:26

Joe Biden a declarat stare de dezastru major în Florida, după ce uraganul Ian a provocat dezastru în statul american
Joe Biden a declarat stare de dezastru major în Florida, după ce uraganul Ian a provocat dezastru în statul american - Profimedia Images

Costurile pentru reparații și reconstrucția caselor distruse de furtună se ridică la peste 260 de miliarde de dolari, potrivit experților CoreLogic. Finanțările puse la dispoziție de administrația Biden i-ar putea ajuta pe antreprenorii locali afectați de furtună.  

Șeriful comitatul Lee, Carmine Marceno, a cărui jurisdicție include Fort Myers, a declarat joi dimineață pentru Good Morning America că sunt „confirmate” decese de ordinul sutelor, în urma uraganului Ian, potrivit Daily Mail.

Puternicul uragan Ian s-a abătut miercuri asupra Floridei, iar vânturile puternice şi ploile torenţiale care îl însoţesc au provocat deja inundaţii "catastrofale" şi pene de curent generalizate, informează AFP. Însoţit de vânturi cu viteze de până la 185 km/h, Ian a atins uscatul de-a lungul coastei Cayo Costa, în sud-vestul statului, la ora locală 15:05 (19:05 GMT), potrivit Centrului Naţional pentru Uragane (NHC) din SUA.

Peste 2 milioane de locuinţe au rămas fără curent miercuri seară în Florida, în special în jurul traiectoriei uraganului, potrivit site-ului de specialitate PowerOutage. Mai multe comitate din apropierea locului unde Ian a atins uscatul au rămas aproape complet fără curent electric, potrivit aceluiaşi site.

Pe acelaşi subiect

Pene de curent majore, în zonele afectate de furtună

Oraşul Punta Gorda a plonjat în întuneric. În timpul nopţii, doar câteva clădiri dotate cu generatoare au rămas luminate, singurele sunete din jur fiind zgomotul vântului şi ploaia torenţială.

La Naples, în sud-vestul Floridei, imaginile difuzate de MSNBC arătau străzi complet inundate şi maşini plutind pe şuvoaie, în timp ce în oraşul Fort Myers, inundaţiile au fost atât de grave încât unele cartiere arătau ca nişte lacuri. Viiturile au depăşit uneori trei metri, a declarat miercuri seara guvernatorul statului, Ron DeSantis.

Fenomenul meteorologic este aşteptat să se deplaseze spre interior în cursul zilei şi apoi să ajungă deasupra Atlanticului de Vest până joi seara, potrivit NHC.

Se aşteaptă ca uraganul Ian să slăbească în intensitate pe măsură ce se deplasează spre interiorul ţării, dar ar putea totuşi să provoace pagube semnificative când va ajunge în estul Floridei, a precizat NHC. Guvernatorul Ron DeSantis a declarat miercuri seară că acesta va fi probabil "unul dintre cele mai puternice cinci uragane care au lovit vreodată Florida".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Joe Biden a declarat stare de dezastru major în Florida. Autoritățile locale vorbesc de ”sute de morți” în urma uraganului Ian