Antena Meniu Search
x

Joe Biden a decretat cinci zile de doliu național, după ce SUA au depășit 500.000 de decese provocate de coronavirus

Peste 500.000 de persoane au murit, în SUA, din cauza coronavirusului, fiind cea mai afectată ţară de pandemie. Președintele american Joe Biden s-a adresat națiunii, decretând cinci zile de doliu național, iar steagurile vor fi coborâte în bernă.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 23.02.2021, 08:17

Joe Biden și Jill Biden, fotografiați la Casa Albă
Joe Biden și Jill Biden, fotografiați la Casa Albă - Getty Images
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Luni, SUA au înregistrat un record sumbru: peste jumătate de milion de persoane au murit din cauza infectării cu coronavirus. 

"Ca națiune, nu putem accepta o soartă atât de crudă. Trebuie să rezistăm. Au murit mai mulţi americani în această pandemie decât în Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial şi războiul din Vietnam", a declarat Joe Biden, președintele american, scrie BBC.

Peste 28,1 milioane de americani au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2 - un alt record global.

Președintele american, Prima doamnă, Jill Biden, alături de vicepreşedinta Kamala Harris şi soţul ei, Doug Emhoff, au păstrat la lăsarea serii un minut de tăcere.

"Oamenii pe care i-am pierdut au fost extraordinari. Generații întregi. Unii dintre ei s-au născut în America, alții au imigrat aici. Atât de mulți dintre ei și-au dat ultima suflare, singuri, în America”.

Din propria experienţă tragică - prima soţie şi fiica lui au murit în 1972 într-un accident de maşină, iar unul dintre fii a murit din cauza unui cancer în 2015 -, Biden a spus: „Pentru mine, drumul prin durere şi suferinţă este să găsesc un scop”.

Pe 19 ianuarie, cu o zi înainte de învestirea lui Biden în funcţia de preşedinte, America a marcat decesul a 400.000 de oameni din cauza Covid-19.

Luni seară, clopotele Catedralei Naţionale din Washington, au bătut de 500 de ori, o dată pentru fiecare 1.000 de americani decedaţi în pandemie.

Prima persoană care a murit din cauza coronavirusului în SUA a fost anunțat la sfârșitul lunii februarie 2020. În doar trei luni, țara a depășit pragul de 100.000 de morți, apoi încă patru luni până la 200.000 de morți și alte trei luni până la 300.000 de morți. Pragul de 400.000 de morți a fost depășit în luna ianuarie 2021.

Până la 1 iunie, potrivit statisticilor Institute for Health Metrics and Evaluation de la Universitatea din Washington, este aşteptat ca alţi 90.000 de americani să piardă lupta cu boala.

La nivel mondial, a doua cea mai afectată ţară este India, cu 11 milioane de cazuri, urmată de Brazilia, cu 10,1 milioane de contaminări cu SARS-CoV-2. Brazilia a înregistrat al doilea cel mai mare bilanţ al deceselor, 244.000, iar Mexic a raportat 178.000.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Joe Biden a decretat cinci zile de doliu național, după ce SUA au depășit 500.000 de decese provocate de coronavirus