Antena Meniu Search
x

Video Joe Biden şi reprezentanţii ONU cer încetarea focului în Gaza, pentru "pauze umanitare". Aproape 10.000 de civili ar fi fost ucişi

Război Israel - Hamas. Este haos la granița Rafah din sudul Fâșiei Gaza. Miile de oameni care aşteaptă să scape din câmpul de luptă sunt tot mai disperaţi. Deocamdată astăzi niciun străin nu a fost evacuat, iar printre cei care speră la o salvare sunt 260 de români. În toată lumea au loc în continuare proteste de amploare. La Washington a avut loc cea mai mare manifestație de la începutul conflictului. Zeci de mii de oameni au cerut, în fața Casei Albe, încetarea focului. 

de Redactia Observator

la 05.11.2023, 19:47

Vezi și

Nicio portiţă de salvare astăzi în Gaza. Frontiera cu Egiptul a rămas închisă pentru cetăţenii străini care încearcă să scape din infern. În cele patru zile în care s-au făcut evacuari au ieşit sute de americani, francezi, germani, dar niciun român. Teroriștii Hamas pun condiţii noi pentru evacuări: au anunţat că nu vor mai permite trecerea cetăţenilor străini prin graniţa Rafah până când răniţii din Fâşia Gaza nu vor fi evacuați în Egipt. 

260 de români aşteaptă încă salvarea, timp în care numărul victimelor creşte de la o zi la alta

Spitalele din Fâşia Gaza sunt pline ochi de răniți. Pacienții stau pe holurile de așteptare alături de medici, deoarece saloanele nu pot face față numărului ridicat de victime.

  • Dr. Marwan Abusada, chirurg: Mă aflu vizavi de principala sală de operații din spitalul Shifa. Suntem copleșiți de un număr ridicat de persoane rănite, după cum puteţi vedea... Aceasta este zona de recuperare. Este plin de pacienți. 
Pe acelaşi subiect

Ministerul Sănătății, controlat de Hamas, spune că peste 10 000 de palestinieni au fost uciși, iar patru mii dintre victime sunt copii. Fără a oferi foarte multe explicații, președintele Joe Biden a indicat progrese în asigurarea unei pauze umanitare în războiul dintre Israel și Hamas.

Realitatea e prea dură chiar şi pentru jurnaliştii de război

Un reporter palestinian a izbucnit în plâns în direct în timp ce relata despre victimele ultimelor bombardamente. A dezvăluit ca are un apropiat printre morți, tot jurnalist.

  • Salman Al-Bashir, jurnalist Palestina TV: Nu mai putem! Suntem obosiți. Ne stingem unul câte unul. Aceste veste și căști nu ne protejează. Acestea sunt doar sloganuri pe care le purtăm. Nu poate proteja un jurnalist. Purtăm doar sloganuri. 

Căutându-și cuvintele pentru a vorbi despre realitatea crudă din teren, jurnalistul a cedat și a izbucnit în lacrimi. Pentru prima dată, pe câmpul de luptă din Gaza au ajuns mai mulți jurnalist străini care înaintează odată cu soldații israelieni.  

Armata israeliană susţine că a distrus o parte din tunelurile în care se adăpostesc teroriștii

Trupele israeliene se pregătesc să încercuiască tot nordul enclavei. Peste 400 000 de oameni se află încă în regiune. Timp de 4 ore, IDF a permis evacuarea civililor spre sudul Fâșiei. Ţările arabe cer Israelului să se retragă.

  • Ayman Safadi, ministrul de Externe al Iordanului: Ţările arabe, lumea arabă, cer o încetare imediată a focului care va pune capăt acestui război și va pune capăt uciderii oamenilor inocenți și a distrugerii pe care-l cauzează.

Un oficial israelian face o declaraţie care aprinde şi mai mult spiritele in Orientul Mijlociu. Ministrul patrimoniului a sugerat că singura opțiune pentru încheierea conflictului ar fi detonarea unei bombe nucleare asupra Fâșiei Gaza. Premierul a suspendat participarea oficialului la reuniunile guvernului.

Între timp, ca în fiecare weeknd, au loc proteste de amploare pro-palestiniene în Occident, dar și în țările arabe. În Washington, zeci de mii de oameni au ieșit pe străzi la cea mai mare manifestație de când a început acest război.

Protestatarii cer administrației de la Casa Albă să nu mai trimită ajutor militar Israelului

În Franţa, actele antisemite sunt tot mai extreme. O femeie de 30 de ani din Lyon a fost înjunghiată în propria casă. Atacatorul a scrijelit o svastica pe ușă. Femeia a scăpat cu viaţa, iar agresorul este în continuare căutat de polițiști. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Joe Biden şi reprezentanţii ONU cer încetarea focului în Gaza, pentru "pauze umanitare". Aproape 10.000 de civili ar fi fost ucişi