Antena Meniu Search
x

JORGE VIDELA, fostul dictator argentinian, a murit

Fostul dictator argentinian (1976-1983), simbol al reprimarii militare in timpul "razboiului murdar", pentru care a fost condamnat la inchisoare pe viata, a murit

Fostul general din Argentina a murit in inchisoare, in timp ce ispasea o pedeapsa pentru crime impotriva umanitatii si o pedeapsa de 50 de ani de inchisoare pentru furtul bebelusilor unor opozanti. Acesta a decedat in celula sa din Inchisoarea Marcos Paz, din provincia Buenos Aires, conform purtatoarei de cuvant; "nu se simtea bine, nu a vrut sa manance dimineata si l-au gasit mort in celula sa", a declarat pentru presa Cecilia Pando.

Jorge Videla a fost inchis in anul 2008 pentru faptele pe care le-a comis intre anii 1976 si 1981, perioada in care represiunea a atins cel mai inalt nivel. In perioada respectiva au cazut victime ale rapirilor intre 9.000-30.000 de argentinieni, cei mai multi torturati si ucisi fara proces. Doar o mica parte dintre rapiti au fost lasati in exil. In anul 1985, la doi ani dupa incetarea dictaturii militare din Argentina, Videla a fost condamnat la inchisoare pe viata, pentru infractiunile de rapire, tortura si omor.

Nascut in 1925 in apropiere de Buenos Aires, intr-o familie de ofiteri, Jorge Videla a studiat la Colegiul Militar din Buenos Aires. Dupa o cariera in infanterie, el a devenit seful Statului Major al fortelor terestre, iar ulterior comandant-sef al fortelor terestre, in 1975.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » JORGE VIDELA, fostul dictator argentinian, a murit