Antena Meniu Search
x

Kamila Valieva, suspendată 4 ani pentru dopaj. Rusoaica a fost testată pozitiv la trimetazidină la doar 15 ani

Tânăra patinatoare rusă Kamila Valieva, al cărei test pozitiv pentru o substanţă interzisă a declanşat un uriaş scandal în timpul Jocurilor Olimpice 2022 de la Beijing, a fost condamnată la patru ani de suspendare începând cu 25 decembrie 2021, a anunţat luni Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).

de Redactia Observator

la 29.01.2024, 17:04

Kamila Valieva, în vârstă acum de 17 ani, pe care agenţia rusă antidoping decisese iniţial să nu o sancţioneze pe motiv că nu a comis "nicio greşeală sau neglijenţă", este descalificată retroactiv pentru toată această perioadă, a transmis TAS, potrivit Agerpres. 

Kamila Valieva nu a mai participat din februarie 2022 în competiţiile internaţionale, din care au fost excluşi toţi sportivii ruşi, din cauza invadării Ucrainei. Sancţiunea ar urma să expire pe 25 decembrie 2025.

Kamila Valieva a fost testată pozitiv la trimetazidină

Valieva a fost testată pozitiv la trimetazidină, o substanţă interzisă, cu ocazia unui control efectuat în decembrie 2021, în timpul campionatelor naţionale ale Rusiei, dar rezultatul a fost făcut cunoscut doar pe 8 februarie, la o zi după ce adolescenta a ajutat echipa Rusiei să cucerească aurul la Jocurile Olimpice de la Beijing.

Pe acelaşi subiect

Kamila Valieva: A fost o contaminare accidentală

În apărarea sa, Valieva a spus că testul pozitiv a fost rezultatul unei contaminări accidentale, în condiţiile în care bunicul ei, care o ducea în fiecare zi la antrenamente, urma la momentul respectiv un tratament cu trimetazidină, substanţă depistată într-o concentraţie mică în eşantioanele patinatoarei.

Valieva avea 15 ani în 2022 şi, ţinând cont de vârsta sa, ar fi trebuit să beneficieze de confidenţialitate totală, conform regulilor Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA). Însă faptul că rezultatul pozitiv a fost dezvăluit chiar în timpul Jocurilor Olimpice şi după victoria sa în concursul pe echipe, în care a reuşit prima săritură cvadruplă din istoria JO, a dat acestui caz o amploare deosebită.

În timpul Jocurilor de la Beijing, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a decis să nu atribuie medalii pentru concursul de patinaj artistic pe echipe până când cazul Valieva nu va fi rezolvat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Kamila Valieva, suspendată 4 ani pentru dopaj. Rusoaica a fost testată pozitiv la trimetazidină la doar 15 ani