Antena Meniu Search
x

Video "L-a sunat și i-a spus: Tată, vino, mor!" Mărturii cutremurătoare ale rudelor celor ucişi în al doilea masacru din Serbia. 8 morţi, cea mai tânără victimă are 15 ani

Un nou atac armat a îngenunchiat Serbia. Joi noapte, un individ de 21 de ani a semănat moarte în trei localităţi de lângă Belgrad. Criminalul, înarmat cu o puşcă automată, furată de la tatăl său, colonel în armată, a tras în rafală. Şi-a ucis opt prieteni şi a rănit grav alţi 14 oameni. Cel mai mic are doar 15 ani. Timp de nouă ore, ţara a arătat ca în vreme de război: sute de poliţişti şi luptărori antitero au fost mobilizaţi ca să captureze ucigaşul. Autorităţile sârbe au anunţat că între 8 mai şi 8 iunie armamentul va putea fi predat şi nimeni nu va fi întrebat de provenienţa sa. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 06.05.2023, 10:38

Vezi și

Imagini cumplite după masacru.  Oameni disperaţi, care îşi plâng morţii. Serbia e parcă în război. Străzi trasformate în fortăreţe şi sute de poliţişti şi mascaţi pe străzi. Toţi îl caută pe tânărul de 21 de ani care a semănat moartea, în prima zi de doliu din ţară. 

"Am auzit nişte sunete: pac-pac-pac. La început am crezut că cineva a născut (şi se trage în aer - n.red.), sau ceva de genul ăsta, că ar putea fi un nou-născut. Dar nu era asta. Păcat, mare păcat", povesteşte un cetăţean sârb.

Filmul masacrului din Serbia, soldat cu 8 morţi

Filmul atacului este teribil. Cu o oră înainte de miezul nopţii, ucigaşul se întâlneşte în curtea unei şcoli de lângă Belgrad, în Dubona, cu Milan, un tânăr poliţist de 22 de ani, cu sora acestuia cu trei ani mai mică şi cu încă un prieten. Între ei izbucneşte un scandal. Nervos, atacatorul pleacă. Fură de la tatăl său, colonel în retragere al armatei sârbă, un Kalashnikov şi se întoarce la şcoală. Îi găseşte pe cei trei pe bancă. Cu sânge rece, scoate arma şi îi împuşcă. 

Pe acelaşi subiect

Un vânzător iese dintr-un magazin şi îi spune să lase arma. Criminalul îl cruţă miraculos. În minte, spune presa locală, ar fi avut o listă cu cei pe care îi voia morţi. Atacatorul nu se opreşte din cursa mortală. Următoarele victime sunt tinerii adunați la un grătar lângă un teren de fotbal. Înarmat coboară din mașină și spune: "Întindeți-vă pe pământ, vă omor pe toți": Băieţii cred că e o glumă şi îl invită la o bere. Ucigaşul execută doi dintre ei. Alţi trei fug din faţa tirului de gloanţe, dar nu ajung departe. Criminalul îi împuşcă şi pe ei. 

"Toţi erau pe terenul de sport. În spatele copacilor este un teren de fotbal. Ei stăteau, ucigaşul a venit cu o maşină. I-a sunat să vină la un suc. Da, cu toţii se cunoşteau", spune un jurnalist sârb, filmat cu camera ascunsă. "Unul moare pe loc, patru în scurt timp, la spital. După ce a comis crimele, bărbatul îşi continuă cursa nebună", adaugă Iulia Pop, reporter Observator. 

Cea mai tânără victimă are doar 15 ani

"Vorbeam la telefon şi am auzit rafală după rafală. M-am uitat pe fereastră. Nu am ieşit. Dintr-o dată, am văzut oameni care cărau răniţii", povesteşte Slobodan Nikolic, martor. 

În total, 8 morţi şi 14 răniţi. Şapte sunt în stare critică. Cea mai tânără victimă are doar 15 ani.

În total, opt morţi şi 14 răniţi. Şapte sunt în stare critică. Cea mai tânără victimă are doar 15 ani. "La un moment dat, nepotul meu l-a sunat pe fiul meu și i-a spus: Tată, vino, mor! Vă puteți imagina... Sunt 50 de metri de la o casă la alta... Vino aici, e un masacru. Când am venit, niciunul dintre ei nu era în picioare, toți zăceau pe pământ", mărturiseşte bunicul uneia dintre victimele grav rănite.

"Am venit să văd maşina fratelui meu. Noi suspectăm că e o provocare pe TikTok. Nu e normal ca oameni tineri să facă asta", comentează sora unuia dintre tinerii ucişi.

Bărbatul pleacă apoi spre locaitatea Kragujevac , unde locuieşte mama sa, asistentă la spitalul militar din Belgrad. Îşi abandonează maşina şi ia ostatic un taximetrist, pe care îl ameninţă cu o grenadă. După ce ajunge la destinaţie, îl lasă să plece nevătămat. În scurt timp, începe o operaţiune dramatică de capturare a atacatorului.

"Zona pare să se transforme în una de război. Un convoi militar se îndreaptă acum spre Dubona", arată Iulia Pop, reporter Observator.

600 de poliţişti sunt mobilizaţi imediat. Străzile arată ca un teatru de luptă. Luptători Antitero, agenţi cu câini, elicoptere şi drone. Fiecare maşină este oprită, iar toţi şoferii sunt interogaţi. După 10 ore de căutări, poliţia pune mâna pe el. Se ascundea în casa bunicului. "Au venit poliția, echipele Antitero în uniforme, cu veste de protecţie. Au înconjurat toată această parte, peste drum de mine", spune Dragan Janjicievic, poliţist sârb.

Agenţii găsesc în locuinţă mai multe arme automate, patru bombe şi muniţie. Criminalul este arestat împreună cu unchiul şi bunicul său. Repetă, obsesiv, în timpul arestării, un singur cuvânt: "Respect, respect!"

"A mers undeva cu arma şi poliţia l-a văzut şi l-a arestat. Nu a mai avut timp pentru o crimă", spune un poliţist sârb. La locul tragediilor, criminaliştii au adunat probe ore în şir. Oamenii vorbesc de un posibil complice al criminalului.

Portretul atacatorului care a ucis fără milă 8 oameni

Între timp, anchetatorii îi conturează portretul. Tânărul ar mai fi fost fost arestat pentru furt, port de arme şi pălmuirea unui poliţist. A crescut într-o familie în care armele erau o normalitate. Tatăl - luptător în războiul din Bosnia și Herțegovina, acum colonel în rezervă. În urmă cu un an, ar fi început o schimbare radicală.

Îşi petrecea mare parte din timp la sală sau la antrenamente extreme. Pe reţelele sociale se lăuda cu imaginea unui tip feroce. În urmă cu o săptămâna, atacatorul se antrena într-un lac îngheţat. Vecinii îl descriu în presa locală ca pe un tânăr extrem de sadic care le hărţuia şi le omora animelele de companie. În momentul atacului, criminalul purta un tricou cu mesaj nazist.

Măsuri după masacrele din Serbia

În urma tragediilor care au zguduit ţara, preşedintele sârb ia în calcul inclusiv reintroducerea pedepsei cu moartea"Aproape că vom dezarma Serbia, iar amenzile pentru portul ilegal de arme vor fi foarte mari, aproape că le vom dubla", a declarat Aleksandar Vučić, preşedintele Serbiei.

Atacul vine la doar o zi după ce un adolescent de 13 ani din Belgrad a omorât nouă oameni, opt colegi şi pe paznicul şcolii. Miercuri a fost audiat, iar mărturiile sunt şocante. Ucigaşul a declarat că-i pare rău că nu a reuşit să-i ucidă pe toţi de pe listă şi că i-a plăcut să-i vadă pe elevi în timp ce sufereau. A recunoscut că a plănuit totul, după ce s-a inspirat din mai multe filme. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » "L-a sunat și i-a spus: Tată, vino, mor!" Mărturii cutremurătoare ale rudelor celor ucişi în al doilea masacru din Serbia. 8 morţi, cea mai tânără victimă are 15 ani