Antena Meniu Search
x

Video Proiectul de lege privind "agenţii străini", retras "necondiţionat" după două zile de proteste masive în Georgia

Protestele de masă s-au reluat în capitala Georgiei, pentru a doua zi la rând. Forţele de ordine au intervenit din nou cu tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a dispersa miile de manifestanţi care asediau clădirea Parlamentului.

de Redactia Observator

la 09.03.2023, 14:00

Vezi și

UPDATE: Partidul Visul Georgian îşi retrage ”necondiţionat” proiectul de lege ”rusesc” privind ”agenţi străini”

Partidul Visul Georgian, aflat la putere în Georgia, a anunţat joi retregerea unui proiect de ”lege rusească” privind ”agenţi străini” care viza presa şi ONG-urile, care a declanşat în ultimele zile manifestaţii masive, reprimate dur, în această fostă republică sovietică din Caucaz, relatează AFP, citat de news.ro. ”În calitate de partid de guvernământ responsabil faţă de fiecare membru al societăţii, am decis să retragem în mod necondiţionat acest proiect de lege pe care-l susţineam”, a anunţat într-un comunicat publicat pe site Partidul Visul Georgian.

Confruntările şi arestările au continuat până târziu în noapte

Confruntările şi arestările au continuat până târziu în noapte. Protestatarii sunt nemulţumiţi de un proiect de lege care în esenţă pune pumnul în gură libertăţii de exprimare. Mai mult, dacă va fi aprobat, aproape că le va anula georgienilor orice şansă să intre în Uniunea Europeană. Mii de oameni furioşi s-au adunat din nou în faţa parlamentului din Tbilisi. Au ridicat baricade şi au răsturnat o maşină de poliţie, dar spre deosebire de seara precedentă, nu au mai aruncat pietre sau artificii spre poliţişti. Ceea ce nu a împiedicat forţele de securitate să se dezlănţuie împotriva protestatarilor. Tunurile cu apă au intrat în acţiune, iar norii de gaz lacrimogen au umplut principalul bulevard al oraşului. Chiar şi ziariştii au fost agresaţi de scutieri.

Pe acelaşi subiect

Liderii opoziţiei ceruseră să nu mai fie lăsaţi să intre în Parlament deputaţii care au votat, în prima lectură, legea "agenţilor străini", inspirată de Rusia şi nu de regulile Uniunii Europene. "Toată lumea ar trebui să apere viitorul acestei țări. Toată lumea ar trebui să ne apere viitorul european. Toată lumea ar trebui să înțeleagă că salvarea țării noastre, salvarea tinerei noastre generații, salvarea viitorului nostru se află doar pe calea europeană", a declarat Khatia Dekanoidze, membru al opoziției Mișcarea Națională Miting.

Legea "agenţilor străini", inspirată de Rusia şi nu de regulile Uniunii Europene

Politicienii din partidul intitulat ironic "Visul georgian" par să nu înţeleagă efectul acestei legi. Teama de Moscova este mult mai mare decât cea de reacţia poporului, deşi oamenii nu par să se teamă absolut deloc. Au ieşit din nou în stradă, după o primă noapte de ciocniri dure cu forţele de ordine, care s-a soldat cu aproape 80 de arestări în rândul protestatarilor şi aproape 50 de poliţişti răniţi. Protestele s-au reluat după doar câteva ore de pauză. "Am scris în Constituția noastră că valoarea noastră este integrarea europeană, iar acest guvern rus încearcă să plece de pe această cale. Prin urmare, noi, femeile, în loc să cerem consolidarea drepturilor noastre, cerem să nu avem un proiect de lege rusesc în această țară", a declarat Tina Magrakvelidze, protestatar.

Nu doar oficialii de la Bruxelles sunt îngrijoraţi de turnura pe care au luat-o lucrurile în Georgia. Aceeaşi preocupare se simte şi peste Ocean. "A stigmatiza și reduce la tăcere vocile independente și ale cetățenilor Georgiei, care nu doresc să facă altceva decât să lucreze împreună pentru a construi un viitor mai luminos, un viitor integrat cu Europa", a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. Protestele vor continua şi în zilele următoare, pentru ca proiectul de lege care ar aduce ţara sub bocancul Rusiei să nu fie adoptat. "Orice ar face regimul lui Ivanishvili, partidul de guvernare, este absolut împotriva voinței georgienilor. Așadar, ori de câte ori partidul de guvernământ contrazice întreaga națiune, victoria este chiar după colț", a declarat Nika Melia, liderul opoziției.

Partidul aflat la putere este de părere că va convinge cetăţenii să rămână în case. Trupele speciale sunt dotate cu tunuri cu apă pe care nu ezită să le folosească, cu gaze lacrimogene pe care le utilizează ori de câte ori consideră necesar, dar şi cu gloanţe de cauciuc destinate protestatarilor vehemenţi. Georgienii protestează zi şi noapte, de teamă ca nu cumva politicienii aflaţi la putere să le anuleze orice şansă de a deveni o ţară europeană în toată puterea cuvântului. Preşedintele Ucrainei le-a transmis un mesaj georgenilor. Zelensky a declarat că este alături de georgeni şi sprijină protestele.   

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Proiectul de lege privind "agenţii străini", retras "necondiţionat" după două zile de proteste masive în Georgia