Antena Meniu Search
x

Putin incită la genocid iar armata rusă comite acte de genocid în Ucraina. Ce arată un raport care va ajunge la toate guvernele lumii

Acțiunile Rusiei în Ucraina oferă suficiente dovezi pentru a trage concluzia că Moscova incită la genocid și comite atrocități menite să distrugă poporul ucrainean, arată primul raport independent despre acuzațiile de genocid din Ucraina, relatează CNNRăzboi Rusia - Ucraina, ziua 93 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 27.05.2022, 15:31

Putin incită la genocid iar armata rusă comite acte de genocid în Ucraina. Ce arată un raport care va ajunge la toate guvernele lumii
Cadavre dezgropate la Bucha în ancheta privind acuzațiile de crime de război la adresa Rusiei - Profimedia

Un raport independent, semnat de peste 30 de juriști și experți în genocid, acuză statul rus de încălcarea mai multor articole din Convenția Națiunilor Unite privind genocidul. Raportul avertizează că există un risc grav și iminent de genocid în Ucraina. Acuzațiile sunt susținute de o listă lungă de dovezi, precum exemple de ucideri în masă ale civililor, deportări forțate și discursul unor oficiali ruși de rang înalt prin care ucraineninii sunt dezumanizați. 

Vladimir Putin a incitat la genocid în Ucraina

Raportul a fost elaborat de Institutul New Lines pentru Strategie și Politică, un think tank din SUA și Centrul Raoul Wallenberg pentru Drepturile Omului, care are sediul în Canada, și urmează să fie făcut public vineri. Autorii raportului vor trimite copii către toate guvernele lumii și către organizații din întreaga lume. CNN a primit o copie a acestui raport.

”Am reunit experți juridici de top din întreaga lume, care au examinat toate dovezile și au ajuns la concluzia că Federația Rusă este responsabilă pentru încălcările Convenției de Genocid în Ucraina”, a declarat pentru CNN Azeem Ibrahim de la Institutul New Lines. Ibrahim a vizitat Ucraina în martie pentru a aduna dovezi pentru raport. "Ceea ce am văzut până acum arată că acest război este un genocid prin natura sa, în ceea ce privește limbajul folosit și modul în care este executat. Este foarte, foarte clar".

Pe acelaşi subiect

Conform Convenției ONU privind Genocidul, semnatarii au obligația legală de a preveni genocidul, iar raportul îndeamnă comunitatea internațională să acționeze. ”Nu avem timp deloc, credem că există un risc foarte serios de genocid”, a spus Ibrahim. ”Fiecare țară semnatară a Convenției de Genocid, adică 151 de țări, inclusiv Federația Rusă, fiecare țară trebuie să facă tot posibilul pentru a pune capăt acestui lucru, altfel vor încălca și Convenția”.

Într-una dintre cele mai înfricoșătoare părți ale raportului, autorii fac o comparație directă cu masacrul de la Srebrenița din 1995, îndemnând lumea să acționeze înainte de a fi prea târziu. ”Detaliile uciderii în masă a peste 7.000 de băieți și bărbați musulmani bosniaci la Srebrenița au fost dezvăluite comunității internaționale când era prea târziu pentru a preveni un genocid care s-a petrecut în câteva zile. În 2022, avem capabilitățile de a urmări cu exactitate atrocități similare pe măsură ce se desfășoară și de a răspunde în consecință."

Raportul arată direct spre Moscova și acuză oficialii ruși de rang înalt că au orchestrat o incitare la genocid și că pun bazele unui viitor genocid prin negarea repetată a existenței unei identități ucrainene. Kremlinul a negat în forță declarația președintelui Joe Biden din aprilie conform căreia consideră acțiunile Rusiei în Ucraina un ”genocid”.

Armata Rusă a comis acte de genocid în timpul invaziei în Ucraina

Raportul realizat de New Lines și Raoul Wallenberg Center spune că statul rus încalcă articolul II și articolul III (c) din Convenția de Genocid. Articolul II al convenției afirmă că genocidul este o încercare de a comite acte ”cu intenția de a distruge, total sau parțial, un grup național, etnic, rasial sau religios”. Articolul III (c) se referă la ”incitarea directă și publică la comiterea genocidului”.

Ca exemple de dovezi că Rusia încalcă convenția, experții arată declarațiile repetate făcute de Vladimir Putin, care susțin clar că președintele rus consideră că Ucraina nu are dreptul de a exista ca stat independent. Ei subliniază, de asemenea, limbajul dezumanizant folosit de înalți oficiali ruși pentru a-i descrie pe ucraineni, ca de exemplu ”bestii”, ”inferiori” și ”mizerie”,  precum și portretizarea Ucrainei ca ”stat nazist” și o ”amenințare existențială” la adresa Rusiei.

Dar raportul merge dincolo de a stabili că Rusia intenționează să comită un genocid. Acuză forțele ruse că au efectuat un ”model de atrocități consecvente și răspândite împotriva civililor ucraineni” în timpul invaziei.

Raportul mai arată că masacrele bine documentate și execuțiile sumare din Bucha, Starîi Bîkiv și în regiunile Sumî și Cernihiv, atacurile deliberate ale Rusiei asupra adăposturilor, coridoarelor de evacuare și a unităților de asistență medicală, precum și țintirea și bombardarea fără discriminare a zonelor rezidențiale, violurile, asediile, furturile de cereale și deportările forțate în Rusia echivalează cu un ”model de genocid”.

CNN a confirmat în mod independent multe dintre atrocitățile menționate în raport. Institutul New Lines și Centrul Raoul Wallenberg au investigat anterior genocidul asupra minorităților Rohingya și Uyghur din Myanmar și China și au realizat primul raport care a stabilit că acțiunile Chinei în Xinjiang reprezintă un genocid conform Convenției.

Echipa de autori îl include pe David Scheffer, care a jucat un rol important în discuțiile de stabilire a Curții Penale Internaționale ca primul ambasador al SUA pentru problematica legată de crimele de război. Au fost implicați, de asemenea, fostul ambasador al Canadei la ONU, Allan Rock și Charles Taku, consilierul principal al Tribunalului Penal Internațional pentru Rwanda și al Tribunalului Special pentru Sierra Leone.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Putin incită la genocid iar armata rusă comite acte de genocid în Ucraina. Ce arată un raport care va ajunge la toate guvernele lumii